Kapcsplódó projektek

The Laboratory of Soil Microbiology of the University of Almería - CIAIMBITAL studies using molecular NGS techniques the diversity, abundance and functionality of the communities of microorganisms (bacteria and fungi) in crops, natural and degraded soils (abandoned agricultural soils, mining, fires …). Furthermore, advanced bioinformatics techniques permit to study the relationships and influence of the physicochemical properties of soils on the dynamics of these communities.

Metagenomics is a new field of Science in which, through genome sequencing, is possible to know the different communities of microorganisms present in the soil. The possibility of identifying the microbes present in the soil, without the need of cultivate them, has changed the course of the Microbiology. This fact is a scientific revolution due to its high performance and low cost.

A DiverIMPACTS (Diverzifikáció vetésforgón, köztes vetésen, több növény vetésén keresztül, a szereplők és az értékláncok előmozdításával a fenntarthatóság érdekében) fő célja, hogy kihasználják a termesztési rendszerek teljes potenciálját a megnövelt produktivitás, az ökoszisztéma-szolgáltatások biztosítása, az erőforrásokra támaszkodó és fenntartható értékláncok révén.

A DiverIMPACTS projektnek 34 partnere van, koordinátora Dr. Antoine Messéan (INRA, francia Nemzeti Mezőgazdasági Kutatóintézet), a koordinátor helyettese: Dr. Didier Stilmant (CRA-W, Belgium).

A Horizont 2020 Program által finanszírozott, négyéves DIVERSify projekt (2017-2021) célja, hogy optimalizálja a "növényteameknek" is nevezett növényfaj-keverékek teljesítményét a hozamstabilitás, a növényi betegésgek okozta károk csökkentése és a mezőgazdasági rendszerek rezilienciájának fokozása érdekében. Az európai mezőgazdaság produktivitásának és fenntarthatóságának előmozdítása globálisan érvényes megközelítésben, a nemzetközi kutatók és minden érintett tapasztalataiból tanulva.

Az AgriLink agribiznisz kiállítást és szemináriumokat az Erőforrások Összekapcsolása és Fejlesztése Alapítvány rendezi minden októberben. Az 1994-ben rendezett első bemutatótól kezdve ez gyorsan a Fülöp-szigetek legnagyobb nemzetközi agribiznisz eseményévé vált, amely több száz kiállítót és látogatók nagy tömegeit vonzza. Számos külföldi vagy nemzetközi vállalat Franciaországból, Kínából, Dél-Koreából, az Egyesült Államokból, Németországból, Thaiföldről, Hollandiából vagy egyéb ázsiai országokból is megjelenik a kiállítók között. A látogatók az állatnemesítésben, gépesítésben és berendezések fejlesztésében, az állati egészség és táplálkozás, az akvakultúra, a gabonatermesztés, a biogazdálkodás, a kertgazdálkodás és egyéb területeken működő szakemberek.

A ReMIX projekt kiaknázza a fajkeverékek előnyeit a diverzifikáltabb és reziliensebb agroökológiai szántóföldi termesztési rendszerek tervezésében. Többszereplős megközelítésre alapozva a ReMIX új ismereteket generál, amelyek tudományosan hitelesek és a társadalom számára értékesek a hagyományos és a biogazdálkodásban is. A projekt gyakorlati kérdésekkel foglalkozik és részt vesz az alkalmazásra kész gyakorlati megoldások megtervezésében. A projekt a végfelhasználók szükségleteitől és a gazdaságokon belüli kísérletektől kezdve eljut az új változatok és gyakorlati megoldások értékeléséig és bemutatásáig. A ReMIX hozzájárul a produktív és reziliens mezőgazdasági rendszerek kialakításához.

Az európai növénytermesztésnek versenyképesnek kell maradnia és eközben csökkentenie kell környezeti hatásait, amihez a talajt hatékonyan javító termesztési rendszerek kifejlesztésre és átvételére van szükség. A SOILCARE projekt általános célja, hogy olyan ígéretes talajjavító termesztési rendszereket és agronómiai eljárásokat határozzon meg  és értékeljen, amelyek növelik a jövedelmezőséget és a fenntarthatóságot Európaszerte. Transzdisciplináris megközelítést alkalmaznak, hogy értékeljék az új generációs talajjavító termesztési rendszerek előnyeit és hátrányait, beépítve minden releváns biofizikai, társadalmi-gazdasági és politikai vonatkozást.

A talajt egyre inkább meg nem újuló erőforrásnak tartják, mivel ha degradálódik, csak nagyon assan nyeri vissza termékenyységét. A talajnak a növénytermesztésben és állattenyésztésben betöltött kitüntetett szerepét tekintve, valamint fiygelembe véve milyen ökoszusisztéma-szolgáltatásokat nyúlt helyi és globális szinten a társadalom számára, jó állapotban való megőrzése létfontosságú feladat. A mezőgazdasági hasznosítztású talajok helyes kezelése érdekében a döntéshozóknak tudományosan alátámasztott, könnyen alkalmazható és költség-hatékony eszközökre van szükségük a talajminőség és -működés értékelésére. Ezért az iSQaper projekt fő céljai:

A talajminőséggel kapcsolatos tudás integrálása; A hosszútávú terepi kísérletekből származó, a mezőgazdasági művelés hatásaira vonatkozó adatok szintetizálása; Innovatív talajminőség-mutatók meghatározása és integrálása egy könnyen hazsnálható interaktív talajminőség-értékelő eszközbe; Sokféle érintettől származó információk alapján egy többnyelvű Talajminőség Applikáció (SQAPP) kifejlesztése terepi talajminőség-értékelésre és monitorozásra ; A SQAPP mint egy új szabványosított holisztikus mezőgazdasági talajminőség-értékelés kipróbálása, finomítása és elterjesztése Európában és Kínában; Transzciplináris, többszereplős megközelítés alkalmazása a SQAPP validálására és támogatására

A TRUE projekt általános célja, hogy meghatározza a funkcionális élelmiszer és takarmány láncok megvalósításának korlátait és nehézségeit, utat mutasson az átmenet irányában számos hüvelyes termény és gazdasághálózat számra Európában.

A LEGVALUE projekt célja, hogy utat mutasson a fenntartható és veresenyképes hüvelyes-alapú művelési rendszerek, agrár-élelmiszeripari és értékláncok kifejlesztésére az Európai Unióban. Ennek érdekében a projekt értékeli az EU agáripara számára a gazdasági és a környezeti előnyöket, hogy széles körben termesszenek hüvelyes növényeket és fenntartható módon használják fel őket. A piac sokféleségét jellemző 20 értékláncból álló listát, valamint 20 farmhálózatból álló listát vizsgálnak, amely a szemes és takarmányhüvelyesek változatosságát tükrözik.

Crop Diversification ClusterCrop Diversification Clusterhttps://www.cropdiversification.eu/

The crop diversification cluster brings together partner organisations from countries across Europe to increase the impact of crop diversification research and encourage sustained uptake of diversification measures by European farmers and through innovations across the agri-value chain.

Projects within the cluster are collaborating to increase the impact of crop diversification research and encourage sustained uptake of diversification measures by farmers in Europe through innovations across the agri-value chain.