b_450_250_16777215_00_images_img_articles_20170519diverfarmingRed.jpg

Megkezdődött az ötéves Diverfarming projekt, amely paradigmaváltást tűz ki célul: a belterjes mezőgazdasággal szemben a biodiverzitás fokozását igyekszik elérni

A monokultúrán alapuló intenzív gazdálkodás veszélybe sodorta a faji biodiverzitást Európában, aminek komoly környezeti költségei vannak. A Diverfarming projektben, az EU egyik Horizont 2020 programjában résztvevő nemzetközi kutatócsoport, amelynek a cartagenai és a córdobai műszaki egyetemek is tagjai, célul tűzte ki, hogy a mezőgazdálkodási gyakorlatban paradigmaváltást valósítson meg.

A héten nyolc európai országból 60 szakember, egyetemi kutatók, mezőgazdasági, logisztikai és gépészeti szakértők találkoztak a Cartagenai Műszaki Egyetemen, hogy megállapodjanak az ötéves projekt ütemtervében. A háromnapos megbeszélés során a résztvevők kiemelték, hogy a kis ráfordítás mellett végrehajtott termékdiverzifikáció alternatívája lehet a jelenlegi belterjes mezőgazdasági modelleknek, javíthatja a környezet minőségét, és ezáltal elősegítheti az agrárrendszerek hosszútávú fenntarthatóságát, ugyanakkor gazdasági hasznot hajthat a gazdálkodónak.

A mentalitás ilyen megváltoztatásához szükséges, hogy a Diverfarming közvetlenül együttműködjön a gazdálkodókkal, helyi szinten érjen el alapvető változásokat. Ez azt jelenti, hogy figyelembe veszi az egyes régiók sajátos éghajlati, kulturális és műszaki jellemzőit. Továbbá, minden régió gazdasági-társadalmi és környezeti problémáit is csökkenteni kell. Ezért a diverzifikáció módját az adott helyszínhez kell igazítani.

A kutatócsoport tagjai megállapodtak abban, hogy közös végrehajtási tervet kell készíteni valamennyi régióra, hogy az eredmények összevethetők legyenek. Ezt a közös tervezetet a németországi Trierben 2018 elején tartandó értekezleten fogják bemutatni és jóváhagyni. A résztvevők együttműködése elengedhetetlen a projekt céljainak sikeres eléréséhez, amelyhez a regionális jellegzetességeket figyelembe vevő esettanulmányokat készítenek, amelyekben a konzorciumban szereplő agrárkutatók, matematikusok, közgazdászok, szociológusok, biológusok, környezetmérnökök vagy vegyészek szinergikus módon működnek együtt a különböző régiókban végzett mérések és elemzések terén.

A projekt munkacsomagokból áll, amelyeknek megvan a saját céljuk, bár szorosan összefüggenek, különböző idősávokban zajlanak. Az utolsó munkacsomag lényege az agrárszektor szakembereivel való kapcsolatok kiépítése a gazdálkodási és terménydiverzifikációs tapasztalatok összegyűjtése érdekében. A szakemberek értékelik saját tapasztalataikat, hogy megállapítsák az egyes régiókban melyik a legjobb alternatíva. Ilyen módon csak a mezőgazdasági szakemberek által legjobbnak ítélt alternatívákat próbálják ki a terepen a kísérleti szakaszban, hogy megoldást találjanak a valódi problémákra. A Diverfarming projektben közvetlen kapcsolatokat létesítenek a gazdálkodókkal, hogy megtalálják a leghatékonyabb kezelési technikákat, az egyes régiókban a legmegfelelőbb diverzifikációt és alacsony ráfordítású gazdálkodásmódot, amelyet a végfelhasználók leginkább támogatnak. Ezeket kipróbálják a stratégiai kísérleti parcellákon és a gazdálkodók remélhetőleg hajlandók lesznek bevezetni majd saját gazdaságaikban is.