A Tudományos Kultúra és Innováció egység fogja koordinálni az eredmények elterjesztését az európai gazdálkodók között

Változtassuk meg az európai gazdálkodók gondolkodásmódját! Ez a legfőbb célja annak a kommunikációs és diffúziós stratégiának, amelyet a Córdobai Egyetem Tudományos Kultúra és Innováció elnevezésű egysége (UCC+i) tervez meg az Európai Bizottság Horizont 2020-as programjából finanszírozott Diverfarming projekt számára. Ebből a célból a Córdobai Egyetem (UCO) ütemtervet állított össze olyan tevékenységekből, amelyek elősegítik, hogy az UCC+I és a projekt kommunikációs csapata olyan gazdálkodói közösségeket alakítson ki, amelyek megvalósítják a kutatók által javasolt új agronómiai és agráripari menedzsment rendszereket, ezzel megnövelve a termesztett növények számát, a biodiverzitást, egyben csökkentve a szükséges ráfordításokat.

Ennek a célnak az érdekében, az UCO által megtervezett és az UCC+i technikai koordinátora, Elena Lázaro által május közepén, a cartagenai indító értekezleten beterjesztett, majd múlt hétfőn a murciai értekezleten a projekt koordinátora által átdolgozott kommunikációs terv változatos online és offline kapcsolattartási eszközöket tartalmaz. Közöttük különleges figyelmet kap a személyes kommunikáció és az eredmények közlése különböző digitális platformok közvetítésével.

A héten nyolc európai országból 60 szakember, egyetemi kutatók, mezőgazdasági, logisztikai és gépészeti szakértők találkoztak a Cartagenai Műszaki Egyetemen, hogy megállapodjanak az ötéves projekt ütemtervében. A háromnapos megbeszélés során a résztvevők kiemelték, hogy a kis ráfordítás mellett végrehajtott termékdiverzifikáció alternatívája lehet a jelenlegi belterjes mezőgazdasági modelleknek, javíthatja a környezet minőségét, és ezáltal elősegítheti az agrárrendszerek hosszútávú fenntarthatóságát, ugyanakkor gazdasági hasznot hajthat a gazdálkodónak.

Luis Parras és Beatriz Lozano, az UCO Edafológiai és Mezőgazdasági Kémiai Intézetének kutatói szintén közreműködnek a kizárólag tudományos szempontok kidolgozásában. Beatriz Lozano emellett a Dél-Mediterrán régió regionális koordinátoraként is működik majd.