b_450_250_16777215_00_images_img_articles_Senequistas.jpg

Az Európai Bizottság Horizont 2020 programja keretében finanszírozott projekt hangsúlyozza a biodiverzitás és a fenntarthatóság fontosságát az agrárszektorban

A hatodik Európai Kutatók Éjszakája, amelyet szeptember 29-én rendeztek meg Córdobában, volt a Diverfarming európai projekt nyilvános bemutatásának kiválasztott helyszíne.

Diverfarming abból a szükségletből fakad, hogy foglalkozni kell az uralkodó művelésmódoknak a termőföldre gyakorolt negatív hatásaival. Többek között a belterjes mezőgazdaság, a monokultúrás művelés, a túlzott gépesítés és az élelmiszertermesztésre fordított magas költségek azok a témák, amelyekre a projekt irányul.

A Diverfarming öt évig folytatódik a Horizont 2020 keretében, amikor is eléri célját, amely az európai gazdálkodók gondolkodásmódjának megváltoztatása, az egész agrárszektorra kiterjedően.

A változás alapvető terüetei: a biodiverzitás megőrzése, a környezetminőség javítása, valamint a közép- és hosszútávú fenntarthatóság. A Diverfarming által felhasználandó eszközök, amelyekkel ezeket a célokat el kívánja érni a terménydiverzifikáció és a ráfordítások felelősségteljes alkalmazása a termesztési folyamatban.

A kutatásban nyolc országból 25 partner vesz részt, amelyek a Cartagenai Műszaki Egyetem koordinálása alatt működnek együtt. A Córdobai Egyetem Edafológiai és Mezőgazdasági Kémiai Intézete, az egyik résztvevő intézmény, együtt dolgozik a többi európai partnerrel.

Az “Europai mezőgazdaság új szemlélettel” elnevezésű műhelybeszélgetés, a tíz rendezvényből álló “Tudomány a bárban” sorozat részeként alkalmat nyújt arra, hogy az UCO kutatói áttekintsék a diverfarming filozófiáját, a terménydiverzifikáció előnyeit és a különböző terményeket, amelyeket a projektbe bevont egyes régiókban kombinlni lehet egymással.

A bemutató szükségességét a projekt lényege magyarázza. Az európai mezőgazdálkodási rendszerben akkor lehet valódi változát elérni, ha megszólítjuk az utolsó láncszemet, a fogyasztót. Ehhez a tevékenységhez tudatossá kell tenni egy fenntartható gazdálkodási rendszer kiépítésének szükségességét, ahol a biodiverzitást tiszteletben tartják, egyben nagyobb termelékenységet és hasznot ígérve a gazdálkodóknak.

A “Tudomány a bárban” rendezvény, amelyre a Café Málagában d.u. 9-kor kerül sor összesen 10 minikonferenciából áll, ahol több tudományágat képviselő kutató rövid kötetlen előadást tart. A kb. ötperces beszámolók olyan változatos témákkal foglalkoznak, mint pl. a szociális hálózatok szerepe a fiatalok számára, üvegablakfestés a mórok idején, a biomassza mint fenntartható erőforrás jelentősége vagy az antioxidánsok szerepe a rák elleni küzdelemben.

A résztvevők száma korlátozott, ezért online regisztráció szükséges: https://lanochedelosinvestigadores.fundaciondescubre.es/actividades/bocados-de-ciencia-ciencia-en-el-bar-2/

Az Europai Kutatók Éjszakája kötetlen tudománynépszerűsítő europai projekt, amelyet az Európai Bizottság támogat, a Horizont 2020 program Marie Sklodowska-Curie akciója keretében. 2005 óta ugyanabban az időben rendezik meg több mint 250 európai városban. Andalúziában a Fundación Descubre alapítvány szervezi, nyolc tartományból 13 tudományos intézményvesz részt benne