NocheInvestigadores_248x124.png

Az Európai Bizottság Horizont 2020 programja keretében finanszírozott projekt új irányt szab az európai agrárszektornak

Szeptember 29-én mutatják be a nagyközönségnek az Európai Unió Diverfarming projektjét Cartagenában. A rendezvényt egy európai tudománynépszerűsítési program, az Európai Kutatók Éjszakája keretében tartják, amelyet ugyanabban az időben az Unió számos városában rendeznek.

Az említett bemutatót a Cartagenai Műszaki Egyetem által rendezett tájékoztató összejövetel keretében terevezik, amelynek címe: “Diverzifikálással fejlesszük a mezőgazdaságot – az Európai Kutatók Éjszakája megünneplése”. A Diverfarming projekt több partnere, akik különböző tudományágakat képviselnek, gazdálkodók és agráripari szakemberek röviden bemutatják a projektet és saját szerepüket. A bárban lezajló baráti beszélgetés informális kérdések-feleletek kiindulópontja lehet, amely során a közönség is megoszthatja ötleteit az előadókkal.

Továbbá bemutatják a Murciai Régióban folytatott esettanulmányokat is. Ebben a régióban a tipikus fás növények (mandula vagy citrusfélék) ültetvényein a sorok között alternatív terményeket vetettek. Ennek az eseménynek a helyszíne: “El Soldadito de Plomo” (Calle Príncipe de Vergara 5), Cartagena, időpontja: szeptember 29-e, 19 h.

A jelenleg uralkodó intenzív mezőgazdálkodási gyakorlat kifejlődése, a monokultúra és az erőforrás-gazdálkodás elhanyagolása negatív hatásokkal járt a szektorban. A kedvezőtlen hatások a termőföld és a biodiverzitás állapotában is megjelentek, érintik a szektor stabilitását is.

Ebben a helyzetben érthető, hogy égető szükséglet egy olyan megoldás megtalálása, amely a gazdálkodók gazdasági biztonságát, a hosszútávú fenntarthatóságot és a biodiverzitás megőrzését egyaránt garantálja. A Diverfarming úgy jelenik meg, mint a válasz ezekre a problémákra, amely biztosítja, hogy a mezőgazdasági szektor újabb lépést tegyen a mentalitás megváltoztatására európai szinten.

A projekt célja a gazdálkodási rendszerek versenyképességének és fenntarthatóságának növelése a terménydiverzifikáció és az alacsony ráfordítású megoldások bevezetésével, miáltal a termelésben hatékonyan használják fel az erőforrásokat. Az új paradigmával együtt jár a környezetminőség javulása és a mezőgazdasági rendszerek fenntarthatósága.

A kutatásban nyolc országból 25 partner vesz részt, amelyek a Cartagenai Műszaki Egyetem koordinálása alatt működnek együtt.

A célul kitűzött változtatásokhoz arra is szükség van, hogy a gazdálkodók és a végső felhasználók egyaránt megismerjék a projektet és aktívan részt vegyenek benne. Ebben áll a rendezvény jelentősége, a nagyközönség és a Diverfarming közötti kapcsolat megteremtése.

Az Europai Kutatók Éjszakája kötetlen tudománynépszerűsítő europai projekt, amelyet az Európai Bizottság támogat, a Horizont 2020 program Marie Skłodowska-Curie akciója keretében. 2005 óta ugyanabban az időben rendezik meg több mint 250 európai városban.