IMG_7588.JPG

Bárokban rendezett összejöveteleken népszerűsítik az európai projektet mindkét városban.

Az Európai Kutatók Éjszakája, az Európai Bizottság által több mint 300 európai városban megrendezett esemény, amely közelebb hozza a tudományt a lakossághoz, szolgáltat alkalmat arra, hogy a Diverfarming bemutatkozzon Córdoba és Cartagena városában.

A projekt egyik fő célja a terménydiverzifikáció és fenntartható alternatívák megteremtése az európai mezőgazdaságban. Ennek népszerűsítése a mostani tevékenység feladata olyan körülmények között és helyszíneken, ahol a tudomány általában nem szokott megjelenni.

Cartagenában 19 órakor kezdődik az esemény, helyszíne az El Soldadito de Plomo. A rendezvény címe: “Diverzifikálással fejlesszük a mezőgazdaságot – az Európai Kutatók Éjszakája megünneplése”. A projekt különböző részterületeinek képviselői elvegyültek a bár közönsége közé és a baráti légkörű beszélgetésen mutatták be a Diverfarming szükségességét és céljait. Ilyen módon a kutatók és a megjelentek között természetes dialógus zajlott le.

A Cartagenai Műszaki Egyetem és az ASAJA (Murciai Régió) képviselői részletesen beszámoltak a Diverfarming projekten belüli tevékenységről, a diverzifikáció vállalásáról, amely azt jelenti, hogy a fás növények (mandula és citrusfélék) sorai között alternatív növényeket vetnek, amelyek az adott természeti övezetben honosak.

Córdobában később, 21 órakor kezdődött az esemény. Formája eltéert az előbbitől, Egyesült Királyságbeli példát követett. A “Tudomány a bárban” elnevezésű rendezvények minden előadó öt percet kapott, hogy minél több információt közöljön a projektről. Ez a dinamizmus ébren tartotta a közönség érdeklődését a Café Málagában.

Beatriz Lozano, a Córdobai Egyetem Edafológiai és Mezőgazdasági Kémiai Tanszékének munkatársa volt a felelőse annak, hogy világos és tömör formában áttekintse a projektet, tájokoztassa a megjelenteket saját munkájáról Córdoba környékén.

Egy olyan régióban, ahol az olajfa-ültetvények uralkodnak és egyre terjeszkednek, a teljes monokultúra megvalósulása reális veszély. Javasolják, hogy más növényekkel felváltva termesszék az olajbogyót, és kövessék nyomon ennek hatásait. Ilyen módon megtalálhatják a talajok és az éghajlat szempontjából is legkedvezőbb terménykombinációt az olajfák hazájában.

Mindkét esemény sikere, látogatottsága utat nyit a lakosság szélesebb körű részvételére a Diverfarming projektben, amely az európai mezőgazdálkodás paradigmaváltását célozza.

Az Europai Kutatók Éjszakája kötetlen tudománynépszerűsítő europai projekt, amelyet az Európai Bizottság támogat, a Horizont 2020 program Marie Skłodowska-Curie akciója keretében. 2005 óta ugyanabban az időben rendezik meg több mint 250 európai városban.