Meghívásos műhelyértekezletet tartottak a végfelhasználók az ASAJA (Asociación Agraria de Jóvenes Agricultores) központjában, Murciában (Spanyolország). Az értekezletet a Diverfarming projekt 1. (öntözés nélküli mandulaültetvény) és 2. esettanulmánya (öntözött citrusültetvény) felelősei szervezték. Az értekezlet fő célja az volt, hogy bemutassák a gazdálkodóknak a diverzifikáció és a művelésmódok felmérésének eredményeit a Murciai Régióban és visszajelzést kapjanak tőlük. Ezen kívül, általánosságban ismertették a Diverfarming projektet, a hosszútávú esettanulmányt, amely a mandulaültetvény diverzifikációval foglalkozik, bükköny/zab/árpa takarmány céljára, csökkentett műveléssel (9 éves időtartammal, Murcia északnyugati részén).

Workshop held in AsajaA Diverfarming projekt első szakaszában innovatív folyamat keretében választották ki a jelenlegi monokultúrás művelést diverzifikáló legjobb alternatívákat. Ennek a folyamatnak a legfőbb célja, hogy meghatározzák a legfontosabb környezeti, mezőgazdasági és társadalmi-gazdasági kérdéseket, amelyek a jelenlegi mandula- és citrusültetvények kis ráfordítású művelésmódokat és a legjobb kiegészítő növényfajokat érintik, amelyeket ezeknek az agroökoszisztémák diverzifikálására lehet használni. A citrus- és mandulaültetvényekre vonatkozó felmérések módszertanát eljuttatták azokhoz a szakértőkhöz, gazdálkodókhoz, közigazgatási szakemberekhez, nem-kormányzati szervezetekhez és a tudományos élet képviselőihez.

A mandula esettanulmány során a felméréseknek az értekezleten bemutatott eredményei a következők voltak: a minimális szántás, a szerves maradványok hozzáadása, integrált növényvédelem, diverzifikáció aromatikus növények (kakukkfű) köztes vetésével ipari célokra, kapribogyó vagy lóbab vetésével élelmiszer céljára. A citrus esettanulmány során a felmérések eredményei a következők voltak: talajjavítás szerves anyagokkal, integrált növényvédelem, zöldtrágya, fedőnövények, kiegészítő öntözés alkalmazása, aromatikus növények köztes vetése ipari növényként, bükköny/árpa/zab vetése étkezési célokra. A felmérések eredményei alapján az esettanulmányok kísérleteit három évre tervezték. A mandula esettanulmányban minimális szántást alkalmaznak, kakukkfű és kapribogyó diverzifikációval. A citrus esettanulmányban a konzultációk során meghatározott művelésmódot alakítanak ki, többféle növény vetésforgójával (árpa/bükköny/lóbab) és köztes vetésével (2018-ban), hólyagos habszegfűvel, porcsinnal és Cynara cardunculus mediterrán növénnyel (2019-ben), tehénborsóval és ruccolával (2020-ban).

Az ülésen, amelyet érdekes és gyümölcsöző vita követettt, 10 tudományos kutató, az ASAJA 17 gazdálkodója és 5 technikusa vett részt. A vita főbb következtetési a következők votlak: 1) A monokultúra felváltása köztes veteménnyel a legjobb lehetőség a talajminőség és -termékenység javítására, a növények produktivitásának növelésére és a külső ráfordítások csökkentésére; 2) A mandula- és a citrusültetvények diverzifikációjára javasolt megoldásokat támogatják a gazdálkodók, mivel egyértelmű a hasznuk a talajokra és a környezetre is, másrészt az új piaci lehetőségek fejlesztése szempontjából is hasznosak; 3) A potenciális előnyök a sorok közötti növényfedettség kiválasztásával kapcsolatban egyértelműen felülmúlják a geotextília vagy a gyomirtószerek alkalmazását; a gazdálkodók támogatják a kiválasztott fedőnövények használatát a gyomirtók alkalmazásának minimalizálására; 4) A kiegészítő öntözés, amelyet a projekt javasol, nagy érdeklődést váltott ki, mivel a Murciai régiót tartós aszály sújtja.

A műhelybeszélgetés eredményei egyértelművé teszik, hogy a gzadálkodók igen kedvezően fogadták a projektet. Továbbá, meggyőzőek a bizonyítékok a Diverfarming projekt kivihetősége és a javasolt intézkedések átvétele mellett.