A spanyol kutatócsoport Córdobában átgondolja a nemzetközi kezdeményezésben végzett első évi munkát, amelynek célja a mentalitás megváltoztatása az európai mezőgazdaságban

A mezőgazdasági paradigmaváltás, amelyet az európai Diverfarming projekt zászlajára tűzött egy éve kezdődött. A projekt dél-mediterrán régiójába tartozó spanyol partnerek április 17-én és 18-án tartották első nemzeti értekezletüket a Córdobai Egyetem rektorátusán, azzal a szándékkal, hogy áttekintség a projekt első 12 hónapjának tevékenységét, ill. kijelöljék az utat a projekt jövője számára.

b_450_250_16777215_00_images_WhatsApp-Image-2018-04-17-at-08.21.59.jpegA kutatócsoport, amely nyolc ország 71 kutatójából állt, Raúl Zornoza, a Cartagenai Műszaki Egyetem vezetésével, a termények és művelési eljárások legjobb kombinációit kerste az EU minden egyes mezőgazdasági övezetében. Miután új művelési gyakorlatokat megtalálták, a Diverfarming új utakat keres, hogy olyan applikációkat fejlesszen ki, amelyeket a gazdálkodók saját hazájukban át tudnak venni. A cél, hogy a gazdálkodók olyan közösségét alakítsák ki, amely magáévá teszi a föld megművelésével kapcsolatos új mentalitást.

Ennek érdekében a projekt kommunikációs stratégiája, melynek felelőse az Unidad de Cultura Científica y de la Innovación az UCOn új kezdeményezést indít, magyarázzák a Beatriz Lozano, az UCO professzora, a Diverfarming dél-mediterrán régiójának vezetője által szervezett összejövetel résztvevői. A kommunikációs keretek megtervezése és a projektnek a nagyközönségnek történő bemutatása után, a második évben megkezdődnek az ezzel kapcsolatos tevékenységek, közvetlen kapcsolat létesítenek a gazdálkodókkal és a mezőgazdasági technikusokkkal, hogy kialakítsák a gazdálkodók közösségeit.

A monokultúrán alapuló belterjes mezőgazdaság negatív hatásai elleni fellépés, a sokféleség növelése, a mezőgazdasági szektor nagyobb stabilitásának elérése és a mezőgazdaságon alapuló vidékfejlesztés szerepelnek az Európai Bizottság Horizont 2020 programja keretében finanszírozott projekt fő irányának célkitűzései között.

Ezeknek a céloknak a megvalósítását értékelték az értekezlet első napján, amikor számba vették az elvégzett munkát és a jövőbeli intézkedéseket, amelyeket a Diverfarming egyes kutatási irányai magukba foglalnak. Az összejövetelt az UCO Innovación, Transferencia y Campus de Excelencia felelős rektorhelyettese, Enrique Quesada nyitotte meg. A Diverfarminghoz hasonló európai projektek szükségességét a fenntartható mezőgazdaság és vidékfejlesztés indokolja, hangsúlyozta Quesada, aki rámutatott arra is, milyen fontos az UCO részvétele és szerepe ebben a projektben.

Az első napi vitát követően a résztvevők látogatást tettek a Torredelcampo oljafaültetvényen (Jaén tartomány), ahol az olajfasorok között más növényeket is termesztenek.