Az európai Diverfarming projekt kutatógárdája áttekinti az első év munkáját Amelandon (Hollandia)

A Diverfarming projekt kb. 60 résztvevője találkozik Ameland szigetén (Hollandia) mától csütörtökig, május 31-éig, hogy jelen legyen az Európai Bizottság Horizont 2020 programja által támogatott projekt éves közgyűlésén.

b_450_250_16777215_00_images_WhatsApp-Image-2018-05-29-at-10.23.11.jpegAz Európai Unió mezőgazdaságát érintő paradigmaváltás, amelyet a Diverfarming javasol, már egy éve folyamatban van, így szükségessé vált az első lépések sikerességének áttekintése és a jövőbeli irányok felvázolása. Ezek a feladatok megjelennek az ülésszakok és a munkabeszélgetések napirendjén, azokkal a teendőkkel együtt, amelyek erősítik és közelebb hozzák az európai mezőgazdasági közösséghez a terménydiverzifikációt.

A megnyitókat követően, amelyek az Universidad Politécnica de Cartagena, a projekt általános koordinátor intézménye és a Wageningeni Egyetem, az esemény szervezője részéről hangzottak el, bemutatkozott az utóbbi hónapokban alakult Koordinációs Testület. Ennek olyan kormányzati szervek képviselői a tagjai, amelyek irányítják az agrárpolitikával kapcsolatos projektbeli tevékenységeket. A Testületben Andalúzia Önkormányzata, a Milánói Egyetem, a müncheni Helmholtz Központ és az európai gazdálkodókat és agrárszektort tömörítő szerveződés, COPA – COCEGA képviselteti magát.

A projekt első 12 hónapjában a tudományos stáb azon dolgozott, hogy megtalálja minden földrajzi övezetre, éghajlati viszonyokra a diverzifikáció legjobb megoldását. Az eredmény egy európai diverzifikációs térkép lett, valamint speciális összejövetelek során kialakított konszenzus az egyes régiók gazdálkodói között. Az eredmények közötti egyensúlyt az érintett országoknak az értekezleteken bemutatott esettanulmányai szemléltetik: pl. Murciában a mandarin köztes vetése kapribogyóval, vagy a németországi szőlőültetvényeken aromatikus növények vetése. Az andalúziai olajfaültetvények szintén szerepeltek az értekezletek napirendjén. Ennek a terménynek a diverzifikációs fejlesztéséért Beatriz Lozano, a Córdobai Egyetem professzora a felelős, aki a projekt dél-mediterrán régiójának is vezetője.

A Diverfaming nagy súlyt fektet a gazdálkodóknak és végfelhasználóknak a projektbe való bevonására. Az ezt a célt szolgáló kommunikációs stratégiát, amely elengedhetetlen az európai agrárközösség részvételének bizotosítása érdekében, a Córdobai Egyetem Unidad de Cultura Científica részlege fejlesztette ki. Ilyen értelemben, Elena Lázaro Real koordinátor áttekinti az ezen a téren elért eredményeket és tevékenységi csomagot nyújt át az európai gazdálkodóknak, akiknek a feladata lesz a terménydiverzifikáció gyakorlati megvalósítása.

A vidékfejlesztés és a vidéki lakosság csökkenése elleni harc eszköze a munkahelyek teremtése a fiatalok számára, a terménydiverzifikáció és az utóbbi években veszélybe került biodiverzitás növelése segítségével – ezek a Diverfarming projekt társadalmi vonatkozású céljai, következményei, amelyek áttekintése szintén szerepel az első éves közgyűlés napirendjén.