Az európai Diverfarming projekt Olaszországban, öt kísérleti területen

Olaszországban azoknak az embereknek, akik érdekeltek a mezőgazdaságban, olyan környezeti gondokkal kell szembenézni, mint például az alacsony szervesanyag-tartalom vagy az erózió és a talajok tömörödése. Emellett meg kell küzdeniük a talaj- és vízszennyezéssel is. Erre a helyzetre keres megoldásokat a Mezőgazdasági Agrárkutatási és Agrárgazdasági Tanács (CREA) és a Tuscia-i Egyetem a gazdálkodókkal és a szakértőkkel együtt, a mezőgazdasági-élelmiszeripari láncban - mint a Barilla és a Consorcio Casalasco del Tomate - fogják értékelni a diverzifikációs rendszereket két, különböző éghajlatú területen: északon a Po völgyében, délen pedig Apulia régióban, egy három éves periódust követően.

b_450_250_16777215_00_images_20180620Diverfarming.jpegMindkét kísérlet része az Európai Bizottság Horizon 2020 elnevezésű programja Diverfarming projektjének, amelyet a nyolc ország tudományos intézményei, cégei és gazdálkodó szervezetei dolgoztak ki. A cél egy olyan gyakorlat megalkotása a gazdálkodási rendszerben, amely képes a fenntartható élelmiszertermelésre, szembenéz ezekkel a problémákkal, miközben javítja a biodiverzitást, mérsékli az éghajlatváltozás hatásait és ösztönzi a rurális térségek gazdaságát.

Az olaszországi területek diverzifikációja a hüvelyesek, – durumbúza - paradicsom vetésforgójával történik, amelyek különösen jellegzetesek az olasz ételekben. A hüvelyesek, mint például a bab vagy a borsó alkalmazása segíti a talajt a természetes nitrogénmegkötésben, amely tápanyagként szolgál a többi növény számára, valamint csökkenti a betegségek és a kártevők előfordulását.

A növények kezeléséhez szerves trágyát (biodigesztert) használnak műtrágya helyett, ezáltal a talajművelés intenzitása és az öntözés csökkenni fog. A Consorcio Casalasco és a Barilla munkatársai a kutatócsoport felügyelete mellett felelősek a borsótermesztésért, a lóbab és búza mintaként szolgál a kutatócsoport számára a növények minőségének és tápértékének meghatározásához, a vetésforgók és az alkalmazott technikák alkalmazását követően.

Azáltal, hogy a diverzifikált termesztési rendszert választják, amelyben különböző növényeket együtt teremsztenek ugyan azon a helyen, a környezeti hatás csökken a szénmegkötést elősegítő növényeknek és kevesebb üvegházhatást okozó gáz kibocsátásának köszönhetően. Továbbá olyan növénycsoportok kerülnek előtérbe, amelyek szimbiózisban élnek vagy olyan növények, melyek tápanyagul szolgálnak, csökkentik az eróziót, illetve a trágyázás és a műtrágyázás költségeit, ezzel biztosítva a gazdasági stabilitást az ágazatban.

Hatékonyabb növénykombinációk létrehozására felméréseket végeztek az olaszországi mezőgazdasági közösségek, mezőgazdasági szövetkezetek és technikai személyzet körében. A terménykombinációkra és az alacsony bevitelű gazdálkodási gyakorlatokra vonatkozó adatok lehetővé tették, hogy a négy, újonnan létrehozott esettanulmány megvalósuljon a gyakorlatban, valamint a már létező, de a vezetési gyakorlat megváltoztatását lehetővé tevő esettanulmányokat.

A Diverfarming egy Európai Bizottság által finanszírozott Horizon 2020 projekt, amely egy kihívás az „Élelmiszerbiztonság, Fenntartható Mezőgazdaság és Erdőgazdálkodás, Tengeri, Tengerparti és Szárazföldi Kutatás és Biogazdaság” számára. Együttműködő partnerek: Cartagena-i és Córdoba-i Egyetem (Spanyolország), Tuscia (Olaszország), Exeter és Portsmouth (Egyesült Királyság), Wageningen (Hollandia), Trier (Németország), Pécs (Magyarország) egyetemei, és ETH Zurich (Svájc). Kutatóközpontok: Consiglio per la ricerca in agricoltura e l'analisi dell'economia agraria (Olaszország), Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Spanyolország), Natural Resources Institute LUKE (Finnország), ASAJA – agrárszervezet, Casalasco és Barilla (Olaszország), Arento, Disfrimur Logística and Industrias David (Spanyolország), Nieuw Bromo Van Tilburg and Ekoboerderij de Lingehof (Hollandia), Weingut Dr. Frey (Németország), Nedel-Market KFT és a Gere Pincészet (Magyarország) és Paavolan Kotijuustola and Polven Juustola (Finnország).