A nők száma és a jelenlétük a magasabb beosztásokban megegyezik a férfiakéval a Diverfarming európai projektben

Összesen 69 női kutató és technikus vesz részt a Diverfarming terménydiverzifikációval foglalkozó, Európai Bizottság Horizont 2020 programja által már több mint egy éve finanszírozott projektben. A projekt csapatának 47 %-a nő, ami bizonyítja, hogy a Diverfarming beváltja a nemek közötti egyenlőségre vonatkozó ígéretét. A nők listáját a Diverfarming projektben az Office for International Projects at the Universidad Politécnica de Cartagena projektmenedzsere, Marina Giménez vezeti.

b_450_250_16777215_00_images_20180829DiverfarmingEsperanza.jpgA területi koordinációt nagyrészt nők végzik a projektben. Beatriz Lozano, Universidad de Córdoba-i kutató koordinálja a Dél-Mediterrán régió munkáját; Alessandra Trinchera (CREA – Olaszország) az Észak-Mediterrán, Kriistina Regina (Luke Institute – Finnország) a Boreális régiót és Violette Geissen (Wageningen University – Hollandia) az Atlanti régiót. Eközben a vezetés a különböző mintaterületeken, kísérleti állomásokon és azoknál a munkacsomagoknál, melyek a projekt különböző szempontjait elemzik, 50 százalékos arányban oszlik meg. Elena Lázaro, a Córdobai Egyetem Unidad de Cultura Científica y de la Innovación nevű egységének technikai koordinátora az egyik ilyen munkacsomag vezetője, amelynek feladata a projekt kommunikációja és az eredmények terjesztése.

A nemek közötti egyenlőséget a projekt középpontjában olyan intézkedésekkel egészítik ki, amelyek a nők vezetői tevékenységek vagy a női mezőgazdasági termelők, technikusok vagy munkavállalók részvételének ösztönzésére irányulnak a „Férfi és női gazdálkodók közösségei” elnevezésű hálózatban.

A férfiak és a nők közötti fizetésbeli különbségek, a nők hiánya a felsővezetésben és a férfiakkal szembeni magasabb női munkanélküliségi ráta az európai mezőgazdaság problémái. A szektorban hangsúlyozottn alacsony a női gazdálkodók száma.

A nemek közötti egyenlőség biztosítását az Európai Bizottság és a Diverfarming alapelvként kezeli.

Azon intézkedések, melyeket a projekt során meghoztak, a későbbiekben kerülnek kiértékelésre a nemekről szóló zárójelentésben. Ebben arra törekednek, hogy ez az egyenlőségi modell átkerüljön a társadalomba, ahol még mindig egyenlőtlenség jellemző. Megfigyelhető, hogy mezőgazdasági intézményekben és vállalkozásokban a nők továbbra is nagyrészt közigazgatási vagy technikusi pozíciókat töltenek be, a magasabb vezetésben alulreprezentáltak.

A gazdaság életre keltése a rurális térségekben a terménydiverzifikáció segítségével, munkahelyteremtéssel és ezen térségek népességének megtartásával lehetséges, amely szintén magában foglalja a női foglalkoztatás és így a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentését.

A Diverfarming egy Európai Bizottság által finanszírozott Horizont 2020 projekt, az „Élelmiszerbiztonság, Fenntartható Mezőgazdaság és Erdőgazdálkodás, Tengeri, Tengerparti és Szárazföldi Kutatás és Biogazdaság” nevű pályázati felhívásra reagálva. Együttműködő partnerek: Cartagena-i és Córdoba-i Egyetem (Spanyolország), Tuscia (Olaszország), Exeter és Portsmouth (Egyesült Királyság), Wageningen (Hollandia), Trier (Németország), Pécs (Magyarország) egyetemei, és ETH Zürich (Svájc). Kutatóközpontok: Consiglio per la ricerca in agricoltura e l'analisi dell'economia agraria (Olaszország), Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Spanyolország), Natural Resources Institute LUKE (Finnország), ASAJA – agrár szervezet, Casalasco és Barilla (Olaszország), Arento, Disfrimur Logística and Industrias David (Spanyolország), Nieuw Bromo Van Tilburg and Ekoboerderij de Lingehof (Hollandia), Weingut Dr. Frey (Németország), Nedel-Market KFT és Gere Pincészet (Magyarország) és Paavolan Kotijuustola and Polven Juustola (Finnország).