A Trieri Egyetem kutatói bemutatták a német szőlőültetvényekre vonatkozó diverzifikációs lehetőségeket egy, a trieri borvidéken történő séta keretében.

A Trier (Németország) környéki szőlőültetvényeken tett sétát a Trieri Egyetem kutatói, Felix Dittrich és Thomas Iserloh vezették, akiknek köszönhetően a helyi Agenda 21 megismerhette az ökogazdálkodás hátterét, és azt, hogy a terménydiverzifikáció hogyan növelheti a Moseli borvidék borainak minőségét.

Researchers from University of Trier during the walkA Mosel-folyó partján fekvő szőlőültetvényen augusztus 20-án keresztül haladva világossá vált, hogy a Diverfarming által javasolt egyéb növények ültetése a szőlőskertbe bizonyos problémák megszűnését jelentheti. Az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának mérséklése, valamint az erózióban és a szerves anyagok csökkenésétől szenvedő talajok termékenységének visszaállítása a fő célja a Trieri Egyetem kutatócsoportjának, amely az Európai Bizottság Horizont 2020 programjából finanszírozott projekten belül működik.

Az első fázisban a Dr. Frey szőlőbirtok nevű, ökogazdálkodással foglalkozó borászati vállalkozással együttműködve olyan diverzifikációt vezettek be, amely magában foglalja fűszernövények, például az oregánó és a kakukkfű ültetését a szőlő alatt, valamint a szántás (bolygatás) nélküli talajművelés és a növényzetborításra vonatkozó kísérletet az ültetvénysorokban. Ennek célja a talaj stabilizálása és ezáltal termékenység visszaállítása, illetve a nagyobb produktivitás elérése.

A Trieri Egyetem vezetésével felmérték a terménydiverzifikációs rendszerek lehetőségeit, a talajban és a talajfelszín feletti biológiai sokféleséget, valamint a talaj mikroorganizmusainak a talaj szerkezetére és a növények növekedésére gyakorolt hatását.

Társadalmi szinten a projekt arra törekszik, hogy a gazdálkodók körében elterjessze a fenntarthatóbb és környezetkímélőbb mezőgazdaságot, amely a bolygóról gondoskodik, és így a helyi Agenda 21 kollektíváival szinergiák keletkeznek, amelyek a fenntarthatóság fejlesztésére irányuló cselekvési programban a projekt célkitűzéseinek eléréséhez nélkülözhetetlen a régiók számára.

A szerveződés feladata az ökológiai és fenntartható társadalom előmozdítása a trieri régióban. Ez hosszú távon fenntartható fejlesztési kezdeményezéseken keresztül valósul meg. Keretet kínál a Diverfarming számára, amelyben az érdekelt felekkel együttműködve a terménydiverzifikáció és a fenntartható gazdálkodási technikák megvalósítása a cél az övezet egyik legnagyobb agráripari terméke, a moseli bor előállításában.

A Diverfarming egy olyan projekt, amelyet az Európai Bizottság Horizont 2020 programja finanszíroz, az "Élelmiszerbiztonság, fenntartható mezőgazdaság és erdészet, tengeri, tengerészeti és belvízi kutatások és a biogazdaság" pályázati felhívásra reagálva. Résztvevői a Cartagenai és a Córdobai Egyetem (Spanyolország), Tuscia (Olaszország), Exeter és Portsmouth (Egyesült Királyság), Wageningen (Hollandia), Trier (Németország), Pécs (Magyarország) egyetemei, az ETH Zürich (Svájc), a Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Spanyolország) LUKE (Finnország) Természeti Erőforrás Intézet, az ASAJA agrárszervezet, valamint a Casalasco és Barilla (Olaszország), az Arento, Disfrimur Logística és Indústrias David (Spanyolország), Nieuw Bromo Van Tilburg és Ekoboerderij de Lingehof (Hollandia), Weingut Dr. Frey (Németország), Nedel-Market Kft és Gere Pincészet (Magyarország), Paavolan Kotijuustola és Polven Juustola (Finnország) mezőgazdasági vállalkozások