Az európai Diverfarming projekt kutatócsoportja azt elemzi, hogy mik a legjobb növénykombinációk az olajfaligetek jövedelmezőségének javítására

A terménydiverzifikáció, az európai gazdaságok környezeti fenntarthatóságának, valamint gazdasági jövedelmezőségének növelése érdekében tett erőfeszítések a "Tudományos Terasz" főszereplőjévé válnak. Ez a rendezvény az Európai Kutatók Éjszakáján belül kerül megrendezésre, amelyre szeptember 28-án (pénteken) kilenc órakor kerül sor

b_450_250_16777215_00_images_20180919PAtioDiverfarming.jpegA Horizont 2020 programon keresztül az Európai Bizottság által finanszírozott Diverfarming pályázat az együtt jól termeszthető növények kombinációját javasolja a mezőgazdasági vállalkozások forrásainak (víz, műtrágyák, energia stb.) csökkentésével egyidejűleg, annak érdekében, hogy csökkentsék az eróziót és a talajveszteséget. A mezőgazdasági közösség jelentős része szenved ezen problémáktól, és így növelhetik a biológiai sokféleséget és a gazdasági biztonságot.

Andalúziában a Córdobai Egyetem egy Torredelcampo (Jaén) területén található tradicionális olajbogyó-ültetvényen hajt végre diverzifikációt, melyet a talajveszteség érint. Sövénynyírással, amely magába foglalja az állattakarmányok és aromás növények (például levendula és sáfrány) beültetését ezen olajfaligetek ültetvénysorai közé, mert itt javítani kell a talaj egészségét és több lehetőséget kell biztosítani, amik ösztönzően hatnak a mezőgazdasági ágazatban való foglalkoztatottságra és a vidéki lakosságra ezen övezetekben.

Ezeknek a kísérleteknek a jelenlegi helyzete és a fenntartható mezőgazdaság ilyen jellegű számításainak jövőbeli kilátása lesz a beszélgetés fő témája, amelyet az UCO kutatócsoportja oszt meg azokkal a résztvevőkkel, akik ellátogatnak a "Diverzifikáció a jövedelmezőség javítása érdekében" nevű rendezvényre. A nyugodt párbeszéden keresztül - a Córdobai Teraszokon - a kutatók és a résztvevők megosztják egymással perspektíváikat, jelenlegi gyakorlataikat és jövőképüket.

Az UCO Agronómiai Tanszékének AGR 165 Unidad de Edafología kutatócsoportja is jelen lesz a rendezvényen hogy elemezze az egyes mezőgazdasági műveleteknek a talajra gyakorolt következményeit, amelyek létfontosságú forrásként szolgálnak a lakosság táplálására és segítenek fenntartani a mezőgazdasági ágazat stabilitását.

A teljesen ingyenesen látogatható és mindenki számára nyitva álló rendezvényre előre kell helyet foglalnia a Noche Europea de los Investigadores weboldalán.

A Diverfarming egy olyan projekt, amelyet az Európai Bizottság Horizont 2020 programja finanszíroz, "Élelmiszerbiztonság, fenntartható mezőgazdaság és erdészet, tengeri, tengerészeti és belvízi kutatások és a biogazdaság" kihívásaival néz szembe. Résztvevői a Cartagenai Egyetemek és Córdobai Egyetem (Spanyolország), Tuscia (Olaszország), Exeter és Portsmouth (Egyesült Királyság), Wageningen (Hollandia), Trier (Németország), Pécs (Magyarország) ETH Zürich (Svájc) Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Spanyolország) LUKE (Finnország) Természeti Erőforrás Intézet, az ASAJA agrárszervezet, valamint a Casalasco és Barilla (Olaszország), az Arento , Disfrimur Logística és Industrias David (Spanyolország), Nieuw Bromo Van Tilburg és Ekoboerdeij de Lingehof (Hollandia), Weingut Dr. Frey (Németország), Nedel-Market KFT és Gere (Magyarország), Paavolan Kotijuustola és Polven Juustola (Finnország)).