A projekt tudományos bizottsága megerősíti, hogy az esettanulmányok továbbra is folytatódnak és megköszöni az európai gazdálkodóknak, hogy a COVID-19 járvány körülményei között is dolgoznak.

Az európai mezőgazdasági közösség megmutatja erejét az Európia Unió fennállása óta a talán legválságosabb időszakban. Ennek érdekében a Diverfarming projekt vezetősége ma virtuális összejövetelt tartott, hogy hivatalosan kinyilvánítsa köszönetetét a mezőgazdasági ágazat dolgozóinak, akik folytatják alaptevékenységeiket a közösség gazdaságának fennmaradása céljából. Az európai mezőgazdasági ágazat nem adja fel a fenntarthatóság, a bolygó környezetének jövője melletti elkötelezettségét azzal, hogy folytatja a kísérleteket, amelyek a terménydiverzifikációt és a fenntartható talajművelési gyakorlatot szolgálják.  

b_450_250_16777215_00_images_diverfarming.jpegEbben az értelemben a tudományos bizottság megerősítette, hogy a gazdálkodók közössége folytatja a 25 esettanulmány kísérleteit, hogy megtalálják a vizsgált termények legjobb kombinációit, és hogy a projekt lezárásakor minden szükséges ismeret a gazdálkodók rendelkezésére álljon, hogy földjeiken megvalósíthassák a diverzifikációkat, amelyekkel gazdasági hasznot és fenntartható környezetet egyaránt létrehozzanak.

A munka megszervezése érdekében minden munkacsomag felelőse részt vett a videokonferencián, hogy megbeszélje a felmerült kérdéseket és kijelölje a következő hónapok feladatait. Magyarország képviseletében Lóczy Dénes és Dezső József a Pécsi Tudományegyetemről, Spanyolországból Raúl Zornoza a Cartagenai Műszaki Egyetemről, Jorge Álvaro-Fuentes a spanyol Nemzeti Tudományos Tanácstól (CSIC) és Elena Lázaro a Córdobai Egyetemről, Heiki Lehtonen a finnországi Természeti Erőforrások Intézetéből, Olaszország képviseletében Roberta Farina a Mezőgazdasági Kutatási Tanácstól (CREA) és Barbara Pancino a Tusciai Egyetemről, Hollandiából Valentina Materia a Wageningeni Egyetemről, Németországból pedig Sören Thiele-Bruhn a Trieri Egyetemről vett részt a koordinációs értekezleten. Együtt tettek arról tanúbizonyságot, hogy az európai tudományos együttműködés továbbra is él, miközben nagyobb szükség van rá, mint eddig valaha. 

Az ilyen típusú projektek továbbra is évezik az Európai Bizottság támogatását, a mezőgazdasági ágazat fenntarthatóvá tétele érdekében, hogy a környezet minősége az egész Európai Unióban megőrizhető legyen a nemzetközi együttműködés erősítése révén.

Mivel a személyes távolságtartás mostanában előírás, a Diverfarming gazdálkodói közösségek megszervezése érdekében tartandó összejöveteleket elhalasztották, ami a projekt társadalmi céljainak megvalósítását hátráltatja mindaddig, míg a jelenlegi helyzet fennáll.