A Diverfarming német munkacsoportja részt vett a Közép-európai Geomorfológiai Konferencián  Bemutatták az európai projekt első eredményeit a szőlők talajainak leromlásával kapcsolatban

Manuel Seeger és Thomas Iserloh kutatók a Trieri Egyetemről két terménydiverzifikáció témájú tudományos előadást tartottak a Középeurópai Geomorfológiai és Negyedidőszak-kutatási Konferencián, amit szeptember 23-a és 27-e között tartottak Giessenben (Németország). A kutatók, aki az Európai Bizottság által a H2020 programja keretében támogatott Diverfarming projektet  képviselték, világosan kimutatták a kapcsolatot a terménydiverzifikáció és a talajképződés között. 

Az projekt egyik célkitűzése a talajerózió megszűntetése, ami nagymértékű jövedelmkieséseket okoz a mezőgazdaságban dolgozóknak, mivel a földjeik termékenysége csökken. Az erózió, amit a szerves anyagok hiánya okoz, mérsékeli a talaj termékenységét. Hogy ez ellen harcoljanak, a projekt kutatócsapata különböző technikákon dolgozik, amelyek során terményeket kevernek egymással és csökkentik a különböző vegyszerek használatát. Ezen gyakorlatok kombinálásával növelni kívánják a talaj szervesanyag-tartalmát és a biodiverzitást, valamint helyreállítani a termékenységet. 

b_450_250_16777215_00_images_20181015_diverfarmingTrier.jpgAz  “Szélsőséges talajerózió események meredek szőlőterületeken (Kanzem/Saar, Németország) ” és a “Terménydiverzifikáció lejtős szőlőterületeken” munkáikon keresztül Seeger és Iserloh bemutatta, hogy az eddig használt mezőgazdasági eljárások hogyan okozták a talaj romlását és a biodiverzitás csökkenését (az ezzel járó gazdasági kockázatokkal együtt) és hogyan tervezi a Diverfarming megoldani ezeket a problémákat, valamint fenntarthatóbbá tenni az európai mezőgazdaságot, úgy, hogy az mind a gazdálkodóknak, mind a természetnek jó legyen.   

A kutatók bemutatták hogyan valósulnak meg ezek a változtatások a kanzemi szőlőültetvények lejtőin, amik a projekt 9. esettanulmányának keretében. Ezen a kísérleti parcellán igen erős az erózió és súlyosan csökkent a biodiverzitás, amit aromás fűszernövények (kakkukkfű, oregánó) köztes vetésével kívánnak orvosolni. 

Ezek a beavatkozások a geomorfológiai munkacsoportban történtek, amelynek Seeger és Iserloh tagjai. A projekt eredményeinek terjesztése egy ilyen méretű konferencia résztvevői között biztosítja, hogy a területen végzett kutatások tovább folytatódjanak és megoldást találjanak a talajerózióra. 

A Diverfarming az Európai Bizottság által finanszírozott Horizont 2020 projekt, amely az „Élelmiszerbiztonság, Fenntartható Mezőgazdaság és Erdőgazdálkodás, Tengeri, Tengerparti és Szárazföldi Kutatás és Biogazdaság” nevű pályázati felhívásra készült. Együttműködő partnerei a Cartagenai és a Córdobai Egyetem (Spanyolország), Tuscia (Olaszország), Exeter és Portsmouth (Egyesült Királyság), Wageningen (Hollandia), Trier (Németország), Pécs (Magyarország) egyetemei, és az ETH Zürich (Svájc). A résztvevő kutatóközpontok: Consiglio per la ricerca in agricoltura e l'analisi dell'economia agraria (Olaszország), Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Spanyolország), Natural Resources Institute LUKE (Finnország), az ASAJA agrárszervezet, Casalasco és Barilla (Olaszország), Arento, Disfrimur Logística and Industrías David (Spanyolország), Ekoboerderij de Lingehof (Hollandia), Weingut Dr. Frey (Németország), Nedel-Market KFT és Gere Pincészet (Magyarország), valamint a Paavolan Kotijuustola és a Polven Juustola (Finnország).