Számos kutatócsoport, vállalatokkal és gazdálkodókkal együtt stratégiáik és eszközeik megosztásával igyekszik növelni az európai mezőgazdaság fenntarthatóságát.

Az európai agrárszektor súlya és azok a problémák, amelyek megakadályozzák, hogy a szektor közgazdaságilag és környezeti szempontból fenntartható legyen, indokolják a hasonló célú projektek pénzügyi támogatását 

Az Európai Bizottság H2020-as, Diverfarming, Diversify, Remix, LegValue, DiverImpacts és TRUE nevű projektjei, amelyek középpontjában a terménydiverzifikáció, a biodiverzitás megőrzése, az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklése és a mezőgazdaságban foglalkoztatottak gazdasági biztonságának fokozása áll, az elmúlt év márciusában Brüsszelben elhatározták, hogy egyesítik az ezeknek a céloknak érdekében kifejtett erőfeszítéseiket. 

A hat projekt képviselői terménydiverzifikációs klaszter néven olyan csoportosulást alakítottak ki, amely a közös vonatkozásokat fogja tanulmányozni, megegyeztek a kommunikációs feladatoknak, valamint a minél nagyobb tömegeket megmozgató események szervezésének megosztásában. Az egyes projektek között az információk, dokumentumok, módszerek és eredmények cseréje lehetővé teszi a kutatás tárgykörének kiszélesítését, nagyobb bizonyosságú és kidolgozottabb következtetések levonását, amelyek az európai agrárszektorbeli terménydiverzifikáció globális hatásának növelését szolgálják majd. 

b_450_250_16777215_00_images_20180704PeasAndWheat.jpegA klaszter hat projektje témája szerint párokra osztható. Így a Diversify és a ReMix a termesztési rendszereken belüli faji diverzitás előnyeire koncentrál, valamint arra, hogyan járulhatnak hozzá a fajok kombinációi a növényi betegségek fékentartásához, külső és belső hatótényezők okozta stressz viszonyai között.

A TRUE és a LegValue kutatásai arra irányulnak, hogyan lehet kialakítani a fenntartható mezőgazdasági rendszerek felé vezető legjobb átmenetet, miközben mostantól 2050 között várhatóan egyre nő a hüvelyesek iránti kereslet. Ehhez a termőföld és az egyéb természeti erőforrások, a víz, a tápanyagok és az energi hatékonyabb használatára lesz szükség.

Végül, a DiverImpacts és a Diverfarming terménydiverzifikációs rendszerek kialakításán dolgozik az emberi és állati fogyasztásban, olyan ipari projektek kidolgozásán, amelyek kiaknázzák mindazt a diverzifikációs potenciált, amellyel a termelékenység és a hatékonyság javítható, a termőföldtől a fogyasztóig, az értéklánc figyelembevételével.

A szerveződéstől várható, hogy innovatív megoldásokhoz vezet terepi kísérletek sorozatán keresztül, amelyek Európa nagy részére kiterjednek, többváltozós értékelési eljárásokkal mutatják ki a terménydiverzifikáció környezeti és közgazdasági előnyeit egyaránt, végül pedig közgazdasági és intézményi megközelítéseket keresnek, amelyek elősegítik a terménydiverzifikációra alapozott üzleti modellek alkalmazását.

A különböző csoportok együttműködése javaslatokat eredményez a mezőgazdálkodás terén, a mezőgazdaság előtt álló problémák megoldását célzó eszközök kidolgozásával befolyásolja a közös agrárpolitika kialakítását.

A Diverfarming az Európai Bizottság által finanszírozott Horizont 2020 projekt, amely az „Élelmiszerbiztonság, Fenntartható Mezőgazdaság és Erdőgazdálkodás, Tengeri, Tengerparti és Szárazföldi Kutatás és Biogazdaság” nevű pályázati felhívásra készült. Együttműködő partnerei a Cartagenai és a Córdobai Egyetem (Spanyolország), Tuscia (Olaszország), Exeter és Portsmouth (Egyesült Királyság), Wageningen (Hollandia), Trier (Németország), Pécs (Magyarország) egyetemei, és az ETH Zürich (Svájc). A résztvevő kutatóközpontok: Consiglio per la ricerca in agricoltura e l'analisi dell'economia agraria (Olaszország), Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Spanyolország), Natural Resources Institute LUKE (Finnország), az ASAJA agrárszervezet, Casalasco és Barilla (Olaszország), Arento, Disfrimur Logística és Industrías David (Spanyolország), Ekoboerderij de Lingehof (Hollandia), Weingut Dr. Frey (Németország), Nedel-Market KFT és Gere Pincészet (Magyarország), valamint a Paavolan Kotijuustola és a Polven Juustola (Finnország).