Az európai Diverfarming projekt cordobai kutatócsoportja megkezdte sáfránnyal beültetni az olajfaligetek sorközeit

Az andalúziai olajfaligetekben gondot okoz a talajveszteség. Egyre több ligetben eróziós árkok szabdalják a felszínt az olajfák között, a gazdálkodók pedig talaj hiányában gyengébb betakarításra számíthatnak. Az erős erózió és a kopár talajok lecsökkent szervesanyag-tartalma az a két fő ok, ami miatt a lefolyás károkat okoz. 

b_450_250_16777215_00_images_20181010Diverfarming.jpgAz Európai Bizottság H2020 programja által finanszírozott Diverfarming projekt az andalúziai földeknek ezt a problémáját kívánja orvosolni. A projekt terménydiverzifikáció és kis ráfordítás igénylő művelési eljárások elterjesztésével igyekszik növelni ezeknek a földeknek a termékenységét, emelni a talajok hozamát a költségek egyidejű mérséklésével.  

A projekt nyolc országra kiterjedő diverzifikációs térképet rajzol fel, sajátosan az olajfa esetében a Jaén környéki ligeteket tartva szem előtt. A Jaén tartománybeli Torredelcampo kísérleti területen kívánják igazolni annak előnyeit, hogy új terményeket vezetnek be a korábban monokultúrában művelt ligetekbe. A kísérletben hagyományos, 12 x 12 m-es kereteket használnak 3 ha területen, amelyet nagy eróziós árkok szelnek át, úgy, hogy az olajfák gyökerei is a felszínre kerülnek. A Picual fajtáról van szó. A jelenlegi intenzív művelés kopár talajfelszínt hagy hátra, műtrágya és növényvédőszerek alkalmazásával jár.

Sáfrány ültetése

Az olajfák közötti széles sávokba ezen a héten 180 kg sáfrányhagymát ültettek. A Córdobai Egyetem  Edafológiai Tanszékének munkacsoportja, Luis Parras, Beatriz Lozano and Manuel González, kapott megbízást arra, hogy megtervezze a termény ültetését. A betakarítás novemberben várható.  

A talajviszonyok ideálisnak mutatkoztak a 3-4 éves életciklusú növény számára, amely kedvelt a gasztronómiában és egészségügyi hatásai révén, javítja az olívaolaj-termelés jövedelmezőségét, kiegészítő jövedelmet hoz.

A direktvetés és a nyesedékek hasznosítása révén a termesztési költségek mérsékelhetők, a biodiverzitás növelhető és a talajminőség javítható. A talajfelszín jelenleg fedetlen, szervesanyag-tartalma alacsony. A sáfrány által nyújtott növényborítottsággal együtt a művelésmód megköti a talajt és minimálisra csökkenti a csapadékesemények eróziós hatását.

 

Két további diverzifikáció

A sáfrány ültetésén kívül a Diverfarming keretében két további diverzifikációt is terveznek az olajfaligetekben. Novemberben bükköny és zab keverékével ültetik be a sáfránnyal borított sorközökkel szomszédos sávokat. A harmadik, tavaszi vetéskor pedig levendula kerül a ligetekbe, amely virágzáskor lila színbe borítja majd őket.

A Córdobai Egyetem a Murciai régió ASAJA agrárszervezetével és Disfrimur Logística cégével együtt vesz részt a projektben. A Córdobai Egyetem kutatócsoportja a diverzifikációnak az erózióra, a talaj termékenységére és a környezetre gyakorolt hatásait, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátását  tanulmányozza, miközben a Jaéni Egyetem kutatói a sorközök sáfránnyal, bükkönnyel/zabbal, ill. levendulával történő beültetésének az értékláncra, a piaci jövedelmezőségre kifejtett hatásait mérik fel.                                                           

A Diverfarming az Európai Bizottság által finanszírozott Horizont 2020 projekt, amely az „Élelmiszerbiztonság, Fenntartható Mezőgazdaság és Erdőgazdálkodás, Tengeri, Tengerparti és Szárazföldi Kutatás és Biogazdaság” nevű pályázati felhívásra készült. Együttműködő partnerei a Cartagenai és a Córdobai Egyetem (Spanyolország), Tuscia (Olaszország), Exeter és Portsmouth (Egyesült Királyság), Wageningen (Hollandia), Trier (Németország), Pécs (Magyarország) egyetemei, és az ETH Zürich (Svájc). A résztvevő kutatóközpontok: Consiglio per la ricerca in agricoltura e l'analisi dell'economia agraria (Olaszország), Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Spanyolország), Natural Resources Institute LUKE (Finnország), az ASAJA agrárszervezet, Casalasco és Barilla (Olaszország), Arento, Disfrimur Logística and Industrías David (Spanyolország), Ekoboerderij de Lingehof (Hollandia), Weingut Dr. Frey (Németország), Nedel-Market KFT és Gere Pincészet (Magyarország), valamint a Paavolan Kotijuustola és a Polven Juustola (Finnország).