A Diverfarming projekt kutatói résztvettek az Európai Terménydiverzifikációs Konferencián, amelyet Budapesten rendeztek szeptember 18-a és 21-e között.

Több mint 200-an vettek rész az első Európai Terménydiverzifikációs Konferencián, amelyet azzal a céllal rendeztek Budapesten, szeptember 18-21. között, hogy kiaknázzák a terménydiverzifikációs lehetőségeket a termelékenység javítása, az ökoszisztéma-szolgáltatások szintjének emelése és a fenntartható és hatékony értékláncok kialakítása érdekében.  

A konferencia ötlete a DiverIMPACTS terménydiverzifikációs H2020 projekttől származott, amelynek koordinátora Antoine Messéan, a francia Nemzeti Mezőgazdasági Kutatóintézet munkatársa volt, aki megnyitotta az eseményt, amelynek célja az volt, hogy “feltárja a diverzifikált agrárgazdasági rendszerek felé történő átmenet módjait”. Megnyitót mondott Drexler Dóra is, a magyar Ökológiai Mezőgazdasági Kutató Intézet (ÖMKI) igazgatója is. A háromnapos rendezvényen 90 előadás hangzott el, 75 posztert mutattak be 16 párhuzamos szekcióban és öt tematikus műhelybeszélgetésen.

b_450_250_16777215_00_images_EE_O4_iXkAAZ6-b.jpgA konferenciarészvétel mértéke és minősége azt tükrözi, hogy a terménydiverzifikáció témakörében erős közösség szerveződik, jelenleg képviselője a Terménydiverzifikációs Klaszter, amelyet a H2020 program keretében finanszírozott DiverIMPACTS, Remix, TRUE Legumes, DIVERSify, LEGVALUE és Diverfarming projektek alapítottak meg.

A Diverfarming kutatási témáit és munkacsoportjait 11 előadás és nyolc poszter képviselte. Claudia di Bene, az olasz Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Kutatóintézet (CREA) munkatársa mutatta be a diverzifikált lágyszárú termesztési rendszerek pozitív hatásait a termésátlagokra és a szerves szén kivonására abban a szekcióban, amelyen Jorge Álvaro Fuentes, a Diverfarming kutatócsoport másik tagja elnökölt. Jorge Álvaro Fuentes szólt az első eredményekről, amelyek az üvegházhatású gázok kibicsátására vonatkoznak a kukorica hüvelyesekkel kombinált vetésforgóban.

Egy párhuzamos szekcióban a projekt koordinátora, Raúl Zornoza a görögdinnye és a homoki bab szerves kombinációját mutatta be, amellyel javítható a görögdinnye termésmennyisége. Zornoza Sören Thiele–Bruhnnal, a Trieri Egyetem professzorával együtt elnökölt a mikrobiológiai funkcionális bodiverzitással foglalkozó szekcióban, amelyben Alessandra Trinchera (CREA), Luigi Orrù (CREA) és Felix Dittrich (Trieri Egyetem) is szerepelt. A diverzifikált rendszerek gazdasági és társadalmi vonatkozásairól tartottak előadást a Diverfarming kutatói, Francisco Alcón (Cartagenai Műszaki Egyetem) és Emmanuele Blasi (Tusciai Egyetem).

A további szekciók is a terménydiverzifikáció társadalmi és gazdasági szempontú, valamint környezeti (az éghajlatváltozással összefüggő) előmozdításáról szóltak. Cristina Castagnotto (Industrias David) az egyik, technológiai innovációkkal foglalkozó munkabeszélgetés moderátora volt. A kongresszus két magyar szőlőültetvény meglátogatásával ért véget, ahol a hagyományos művelést különböző sorközi zöldveteményekkel diverzifikálják, ezáltal növelve a biodiverzitás, valamint a talajok víz- és tápanyagtároló képességét. 

A Diverfarming az Európai Bizottság által finanszírozott Horizont 2020 projekt, amely az „Élelmiszerbiztonság, Fenntartható Mezőgazdaság és Erdőgazdálkodás, Tengeri, Tengerparti és Szárazföldi Kutatás és Biogazdaság” nevű pályázati felhívásra készült. Együttműködő partnerei a Cartagenai és a Córdobai Egyetem (Spanyolország), Tuscia (Olaszország), Exeter és Portsmouth (Egyesült Királyság), Wageningen (Hollandia), Trier (Németország), Pécs (Magyarország) egyetemei, és az ETH Zürich (Svájc). A résztvevő kutatóközpontok: Consiglio per la ricerca in agricoltura e l'analisi dell'economia agraria (Olaszország), Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Spanyolország), Natural Resources Institute LUKE (Finnország), az ASAJA agrárszervezet, Casalasco és Barilla (Olaszország), Arento, Disfrimur Logística és Industrías David (Spanyolország), Ekoboerderij de Lingehof (Hollandia), Weingut Dr. Frey (Németország), Nedel-Market KFT és Gere Pincészet (Magyarország), valamint a Paavolan Kotijuustola és a Polven Juustola (Finnország).