Josefina Contreras, az Universidad Politécnica de Cartagena (UPCT) részletezte a projekt újszerű eredményeit  

Az európai Diverfarming terménydiverzifikációs javaslatai megjelentek a Murciai regionális Vízügyi, Mezőgazdasági, Halászati és Környezetvédelmi Minisztérium által rendezett Első Ökológiai Mezőgazdasági Képzési Napokon, amelyet a CIFEA-ban, Lorcában rendeztek szeptember 27-én.

b_450_250_16777215_00_images_Exposicin-Jornada-CIFEA.jpgJosefina Contreras, az ökológiai mezőgazdálkodás professzora az UPCT-n, magyarázta el az ökológiai gazdálkodással kombinált terménydiverzifikáció tapasztalatait, amelyeket a Diverfarming projekt keretében gyűjtöttek, a fenntarthatóság szép példáit nyújtva, amellyel hozzájárulhatnak az éghajlatváltozás hatásainak mérsékléséhez.

Az eredmények azt jelzik, hogy a hüvelyesek bekapcsolásával a vetésforgóba fenntartható a talaj termékenysége, növelhető a biodiverzitás, a talaj szervesanyag-tartalma és csökkenthető a nitrogénműtrágya-felhasználás, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátása, emelhető a termésmennyiség.

A résztvevő szakemberek és egyetemi hallgatók, akik érdekeltek a régió állandóan terjeszkedő ökológiai gazdálkodás, valamint az agroökológiai képzés és kutatás állapotában.

A Diverfarming az Európai Bizottság által finanszírozott Horizont 2020 projekt, amely az „Élelmiszerbiztonság, Fenntartható Mezőgazdaság és Erdőgazdálkodás, Tengeri, Tengerparti és Szárazföldi Kutatás és Biogazdaság” nevű pályázati felhívásra készült. Együttműködő partnerei a Cartagenai és a Córdobai Egyetem (Spanyolország), Tuscia (Olaszország), Exeter és Portsmouth (Egyesült Királyság), Wageningen (Hollandia), Trier (Németország), Pécs (Magyarország) egyetemei, és az ETH Zürich (Svájc). A résztvevő kutatóközpontok: Consiglio per la ricerca in agricoltura e l'analisi dell'economia agraria (Olaszország), Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Spanyolország), Natural Resources Institute LUKE (Finnország), az ASAJA agrárszervezet, Casalasco és Barilla (Olaszország), Arento, Disfrimur Logística és Industrías David (Spanyolország), Ekoboerderij de Lingehof (Hollandia), Weingut Dr. Frey (Németország), Nedel-Market KFT és Gere Pincészet (Magyarország), valamint a Paavolan Kotijuustola és a Polven Juustola (Finnország).