A Murciában rendezett első Diverfarming tájékoztatón mintegy 40 gazdálkodó ismerkedett meg a terménydiverzifikáció előnyeivel  

A csoportot közösségépítési szándékkal hozta létre a Cartagenai Műszaki Egyetem (Universidad Politécnica de Cartagena, UPCT), a Murcia tartományi Asaja és Disfrimur Logística cég, a CEBAS – CSIC kutatóközpont és az Industrias David cég, a Diverfaming projektnek a murciai régióban működő partnerei, akik az eredmények gyakorlatba való átültetéséért felelősek. Az információs napon a terménydiverzifikáció és a kis ráfordítású művelés előnyeinek ecsetelésén kívül a régióban fekvő esettanulmányok helyszíneit is meglátogatták.

b_450_250_16777215_00_images_75580407_713706785778535_8989753862088818688_o.jpgA program a Casa Paqui sörözőben kezdődött, ahol a ktatók, technikusok és a gazdálkodók képviselői elmagyarázták, hogyan lehet bekapcsolódni a projektbe, ill. milyen munkát végeztek az első két és fél évben. Az előadásokból a résztvevők megismerkedhettek a projekt első eredményeivel, a terménydiverzifikációval és kis ráfordításű műveléssel nyerhető gazdasági és környezeti hasznokkal.  

Hogy ezekről az előnyökről a terepen is megbizonyosodjanak, a gazdálkodókból és a résztvevőkból álló csoport ellátogatott a projekt esettanumányinak helyszíneire, ahol két jellegzetes fás termény termesztését diverzifikálják: a manduláét és a mandarinét. A mandarinültetvény esetében ez a fasorok közé vetett bükkönyt, árpát és zabot jelent, a mandula esetében pedig kapricserjét és kakukkfüvet. 

Az összejövetel célja a projekt megismertetése, Diverfarming közösség megszervezése volt, amelyben a gazdák saját földjeiken ültetik át a gyakorlatba a diverzifikáció kutatásának eredményeit. A közösséghze való csatlakozás, a projekt résztvevőitől kapható segítségnyújtás, tanácsadás érdekében jelentkezzen az interneten: http://www.diverfarming.eu/index.php/es/inicio-be-a-diverfarmer

A Diverfarming az Európai Bizottság által finanszírozott Horizont 2020 projekt, amely az „Élelmiszerbiztonság, Fenntartható Mezőgazdaság és Erdőgazdálkodás, Tengeri, Tengerparti és Szárazföldi Kutatás és Biogazdaság” nevű pályázati felhívásra készült. Együttműködő partnerei a Cartagenai és a Córdobai Egyetem (Spanyolország), Tuscia (Olaszország), Exeter és Portsmouth (Egyesült Királyság), Wageningen (Hollandia), Trier (Németország), Pécs (Magyarország) egyetemei, és az ETH Zürich (Svájc). A résztvevő kutatóközpontok: Consiglio per la ricerca in agricoltura e l'analisi dell'economia agraria (Olaszország), Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Spanyolország), Natural Resources Institute LUKE (Finnország), az ASAJA agrárszervezet, Casalasco és Barilla (Olaszország), Arento, Disfrimur Logística és Industrías David (Spanyolország), Ekoboerderij de Lingehof (Hollandia), Weingut Dr. Frey (Németország), Nedel-Market KFT és Gere Pincészet (Magyarország), valamint a Paavolan Kotijuustola és a Polven Juustola (Finnország).