El Carpio ad helyet a Diverfarming délmediterrán agrárközössége első szemináriumának

Mintegy 30 résztvevővel tartják meg az első éves szemináriumot a córdobai El Carpióban, ahol a Diverfarming kutatócsoport megalakítja a gazdák közösségét, melynek tagjai bevezetik az európai projektben javasolt fenntartható mezőgazdasági technikákat a termesztés gyakorlatába.

Az éghajlatváltozás mezőgazdasági hatásait mérsékelő eljárások iránt érdeklődől az El Carpio udvarában, a Patio de la Torre de Garci Méndezben talákoztak olyan gazdákkal, akik olajfaligeteikben ökológiai megoldásokat próbálnak ki, ill. nem csak termelési, hanem környezeti szempontból is érdekeltek olajfaligeteik diverzifikációjában.  

b_450_250_16777215_00_images_IMG_3453.jpgA córdobai Diverfarming csoport tagjai, Luis Parras, Beatriz Lozano és Manuel González rendelkezésükre álltak, hogy tisztázzák a kétségeket, átadják tapasztalataikat és elmondják véleményüket. Áttekintették az egyik esettanulmány, a Torredelcampo (Jaén tartomány) mellett fekvő diverzifikált olajfaliget helyzetét.

A résztvevőket leginkább a művelési lehetőségek, az olajfasorok közé vetett termények, az adott esetben a sáfrány, a levendula és egy bükköny-zab keverék, valamint az ilyen vetésre képes gépek érdekelték.

Az összejövetel végére a hallgatóság és a kutatócsoport egyaránt gazdagabb lett a környékbeli olajbogyó-termesztők által alkalmazott technológiákra vonatkozó ismeretekkel. A Diverfarming gazdaközössége is megerősödött, közülük sokan a terménydiverzifikációban látják a jövő egyik lehetőségét.

 

A Diverfarming az Európai Bizottság által finanszírozott Horizont 2020 projekt, amely az „Élelmiszerbiztonság, Fenntartható Mezőgazdaság és Erdőgazdálkodás, Tengeri, Tengerparti és Szárazföldi Kutatás és Biogazdaság” nevű pályázati felhívásra készült. Együttműködő partnerei a Cartagenai és a Córdobai Egyetem (Spanyolország), Tuscia (Olaszország), Exeter és Portsmouth (Egyesült Királyság), Wageningen (Hollandia), Trier (Németország), Pécs (Magyarország) egyetemei, és az ETH Zürich (Svájc). A résztvevő kutatóközpontok: Consiglio per la ricerca in agricoltura e l'analisi dell'economia agraria (Olaszország), Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Spanyolország), Natural Resources Institute LUKE (Finnország), az ASAJA agrárszervezet, Casalasco és Barilla (Olaszország), Arento, Disfrimur Logística és Industrías David (Spanyolország), Ekoboerderij de Lingehof (Hollandia), Weingut Dr. Frey (Németország), Nedel-Market KFT és Gere Pincészet (Magyarország), valamint a Paavolan Kotijuustola és a Polven Juustola (Finnország).