Több mint 50 európai kutató, technikus, gazda és vállalat áttekinti a Diverfarming projekt legújabb, finnországi eredményeit, megosztják a kísérleti állomásokon végzett mérések előzetes adatait

Finnországban rendezték az európai Diverfarming projekt harmadik éves közgyűlését. A projektben 25 tudományos intézmény, agrárvállalat és –szervezet vesz részt az Universidad Politécnica de Cartagena (Spanyolország) vezetésével, az Európai Bizottság Horizont 2020 programjának támogatásával. A finn Erőforrások Intézete (Luke) központjában, Jokioinenben a kutatócsoport háromnapos konferencián áttekintette a projekt első két évének eredményeit, pontosította azokat a paramétereket és mutatókat, amelyekkel mérni lehet a diverzifikáció hatásait az agrárrendszerek fenntarthatóságára, hogy fokozzák a rendszerek produktivitását, a környezeti előnyökre és az értékláncra.

b_450_250_16777215_00_images_20190523Diverfarming.jpgEbben az értelemben a Diverfarming bizonyítékot keres arra, hogy a monokultúra feladásának kedvező környezeti következményei lehetnek, a többszörös terményen és a kis ráfordításon alapuló új mezőgazdasági paradigmára térjenek át. A munkacsoport hat országban 25 területen folytat rendszeres méréseket, amelyek hat fő pedoklimatikus körzetet képviselnek: az észak- és dél-mediterránt, az atlantit, a kontinentálist, a boreálist és a pannónt. Olyan mutatókat vizsgálnak, mint a termés mennyisége és minősége, a biodiverzitás, a szénkivonás az éghajlatváltozás mérséklése érdekében, a talajok tápanyagtartalma és mikrobiológiája, valamint a költségek és gazdasági hasznok, amelyeket összehasonlítanak a monokultúrás területek értékeivel.  Az éves közgyűlésen a projekt különböző munkacsomagjainak vezetői bemutatták kutatásaik első eredményeit, a mérésekkel kapcsolatos problémákat, a módszerek összehangolásának lehetőségeit. A végső cél, hogy megfelelő adatokat nyújtsanak az európai és a nemzeti szakigazgatás megfontolt agrárpolitikai döntéseihez, ahhoz, hogy a közgazdasági és környezeti szempontból leghatékonyabb diverzifikációs és művelési eljárások eljussanak a gazdálkodókhoz.

A finnországi találkozón, amelyen összesen 76 kutató, technikus és tanácsadó vett részt, bemutatták a projekt új kommunikációs stratégiáját, amelyet a Córdobai Egyetem Tudományos Kulturális Egysége dolgozott ki az új Diverfarming gazdálkodói közösségek számára, amelyek a mezőgazdasági modellt  átültetik a gyakorlatba. A “Legyen Diverfarmer” jelszó értelmében a Diverfarming az állampolgárok bevonását célzó tudományos projekt felé törekszik, a döntéshozatalt és a kísérletezést a mezőgazdasági közösség közreműködésével képzeli el.

A Diverfarming az Európai Bizottság által finanszírozott Horizont 2020 projekt, amely az „Élelmiszerbiztonság, Fenntartható Mezőgazdaság és Erdőgazdálkodás, Tengeri, Tengerparti és Szárazföldi Kutatás és Biogazdaság” nevű pályázati felhívásra készült. Együttműködő partnerei a Cartagenai és a Córdobai Egyetem (Spanyolország), Tuscia (Olaszország), Exeter és Portsmouth (Egyesült Királyság), Wageningen (Hollandia), Trier (Németország), Pécs (Magyarország) egyetemei, és az ETH Zürich (Svájc). A résztvevő kutatóközpontok: Consiglio per la ricerca in agricoltura e l'analisi dell'economia agraria (Olaszország), Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Spanyolország), Natural Resources Institute LUKE (Finnország), az ASAJA agrárszervezet, Casalasco és Barilla (Olaszország), Arento, Disfrimur Logística és Industrías David (Spanyolország), Ekoboerderij de Lingehof (Hollandia), Weingut Dr. Frey (Németország), Nedel-Market KFT és Gere Pincészet (Magyarország), valamint a Paavolan Kotijuustola és a Polven Juustola (Finnország).