Az európai projekt csapata tájékoztató napot tart Cabezo de la Platában (Murcia tartomány) november 5-én, kedden.

Két és fél év munka után a Diverfarming projekt kutatócsoportja megrajzolta Európa terménydiverzifikációs térképét a különböző pedoklimatikus régiók szerint, és most a mezőgazdasági közösséghez keres tagokat, hogy a diverzifikációt gyakorlatba is átültesse.

b_450_250_16777215_00_images_75580407_713706785778535_8989753862088818688_o.jpgAz Európai Bizottság H2020 felhívásán keresztül a Diverfarming meghatározta a legjobb terménykombinációt a környezet fenntarthatósága és a gazdálkodók gazdasági biztonságának növelése szempontjából. Egy Diverfarming gazdaközösség megteremtése céljából létrejött egy naptár, amely információkat közöl az érdeklődők számára ‘Legyen Diverfarmer’ néven.  Az informáló kör tavaly szeptemberben egy szemináriummal kezdődött Córdobában és most folytatódik egy egésznapos rendezvénnyel, november 5-én, kedden, Cabezo de la Platában (Murcia tartomány).

Ez a nap a Cervecía Casa Pagui sörözőben lesz megtartva (Carretera Estación nº 35, 30588, Murcia). A program tíz órakor kezdődik, elsőként egy prezentációval, aminek a témája a terménydiverzifikáció előnyei és a kis ráfordítású gyakorlatok. Az előadást a projektben résztvevő, Murcia régióban működő szervezetek tartják majd: az Universidad Politécnica de Cartagena, a CEBAS – CSIC kutatóközpont, az ASAJA szervezet és két cég, az Industrias David és a DISFRIMUR Logística.

A murciai régió speciális esetében a diverzifikációs termények a mandarin, a mandula és a Campo de Cartagena jellemző kertészeti termékei, amik meghatározzák ezt a területet. A mandarin diverzifikációja köztesvetésből áll (többféle árpa, zab és babféle) vagy különböző vetésforgóból a mandarinfák sorai között. A mandulához a köztesvetés terménye a kapribogyó vagy kakukkfű lesz. A kertészetben a termesztés hüvelyesekkel folyik.

A diverzifikáció talajra gyakorolt pozitív hatásainak bemutatásához a program része látogatás a Canteras farm mandarin és mandula kísérleti parcelláira, aminek folyamán a résztvevők megtudhatnak többet a projektről, megoldást találhatnak kétségeikre és ötleteket vethetnek fel tapasztalataik alapján. Ezt egy ebéd követi a farmon.

További információért a projektről, vagy, hogy regisztráljon a Diverfarming gazdák közösségébe a földjének diverzifikálása érdekében, esetleg diverzifikációs tapasztalatok megosztása végett, kérjük keresse fel a következő weboldalt: http://www.diverfarming.eu/index.php/es/inicio-be-a-diverfarmer

Regisztráció WhatsApp-on keresztül lehetséges, a 695183641-es telefonszámon.

A Diverfarming az Európai Bizottság által finanszírozott Horizont 2020 projekt, amely az „Élelmiszerbiztonság, Fenntartható Mezőgazdaság és Erdőgazdálkodás, Tengeri, Tengerparti és Szárazföldi Kutatás és Biogazdaság” nevű pályázati felhívásra készült. Együttműködő partnerei a Cartagenai és a Córdobai Egyetem (Spanyolország), Tuscia (Olaszország), Exeter és Portsmouth (Egyesült Királyság), Wageningen (Hollandia), Trier (Németország), Pécs (Magyarország) egyetemei, és az ETH Zürich (Svájc). A résztvevő kutatóközpontok: Consiglio per la ricerca in agricoltura e l'analisi dell'economia agraria (Olaszország), Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Spanyolország), Natural Resources Institute LUKE (Finnország), az ASAJA agrárszervezet, Casalasco és Barilla (Olaszország), Arento, Disfrimur Logística and Industrías David (Spanyolország), Ekoboerderij de Lingehof (Hollandia), Weingut Dr. Frey (Németország), Nedel-Market KFT és Gere Pincészet (Magyarország), valamint a Paavolan Kotijuustola és a Polven Juustola (Finnország).