A német Diverfarming csoport résztvett a trieri Hackatonon

Szőlészek, borászok, programozók, kutatók és geoinformatika szakos egyetemi hallgatók gyűltek össze a 2. Moseli Bor-hack rendezvényen 2019 február 16-a és 17–e között (https://mosel-wein-hack.de/; twitter.com/moselweinhack). A találkozó célja az volt, hogy interdiszciplináris csportokban megoldásokat, prototípusokat találjanak, ötleteket vessenek fel a szőlészet digitalizálására, hogy adott időn belül kreatív, hasznos és/vagy szórakoztató termékekkel álljanak elő. A hackaton név a "to hack" angol ige (megbütykölni) és a maraton szavak összetétele, olyan eseményt jelent, ahol együttműködve szoftver és hardver termékeket fejlesztenek.

b_450_250_16777215_00_images_hackaton-1.jpgHat csapat dolgozott két “kihíváshoz”, az ERO Kft. (borászati gép- és eszközgyártó vállalkozás) és a  Vineyard Cloud Kft. (borászati menedzsment szoftverfejlesztő) felkéréséhez kapcsolódó ötletek és prototípusok megvalósításán.

A rendezvény végén a csoportok bemutatták ötleteiket.  A zsüri tagjai, Jens Wagner (ERO GmbH), Marcel Sambale-Lergenmüller (Vineyard-Cloud Kft.) és Dominik Durner professzor (Weincampus Neustadt) két győztes csapatot jutalmaztak:

Az egyik csapat igen pontosan működő szüretelő gépet mutatott be. Az volt a feladat, hogy amikor a szüretelő fürtök nélküli vagy rossz minőségű fürtökből álló tőkéhez ér, kapcsoljon ki. Ennek elemzésében digitális fényképes és videófelvételek segítették a gépezetet.

A második kihívás a Veneyard Cloudé volt, olyan megoldásokat kerestek, amelyek a szüreti paramétereket (a betakarítás időpontja,  a leszüretelt szőlő helye, a hozam) rögzítik. A három csapat egyikében a Trieri Egyetem hallgatói, valamint a német Diverfarming csoportból Cord-Heinrich Treseler, Thomas Iserloh és Felix Dittrich foglaltak helyet. Ez a csoport olyan adatgyűjtő rendsezrt fejlesztett ki, amely NFC- és RFID transzponderek segítségével követi a gyűjtőládákat a szüretttől a szőlőprésig és olcsón, okostelefonon vagy a gépekre szerelt készüléken tárolja az adatokat.

A második hackaton így jó alapot nyújtott a hatékony ötletek megvalósításához, amelyek a szőlőtermesztés digitalizálását szolgálják. A rendezvényt a geocoptix Kft., az app studio trier és a  Local Agenda 21 szervezte, Trier városával és a Weincampus Neustadttal együttműködve.

 

A Diverfarming az Európai Bizottság által finanszírozott Horizont 2020 projekt, amely az „Élelmiszerbiztonság, Fenntartható Mezőgazdaság és Erdőgazdálkodás, Tengeri, Tengerparti és Szárazföldi Kutatás és Biogazdaság” nevű pályázati felhívásra készült. Együttműködő partnerei a Cartagenai és a Córdobai Egyetem (Spanyolország), Tuscia (Olaszország), Exeter és Portsmouth (Egyesült Királyság), Wageningen (Hollandia), Trier (Németország), Pécs (Magyarország) egyetemei, és az ETH Zürich (Svájc). A résztvevő kutatóközpontok: Consiglio per la ricerca in agricoltura e l'analisi dell'economia agraria (Olaszország), Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Spanyolország), Natural Resources Institute LUKE (Finnország), az ASAJA agrárszervezet, Casalasco és Barilla (Olaszország), Arento, Disfrimur Logística and Industrías David (Spanyolország), Ekoboerderij de Lingehof (Hollandia), Weingut Dr. Frey (Németország), Nedel-Market KFT és Gere Pincészet (Magyarország), valamint a Paavolan Kotijuustola és a Polven Juustola (Finnország).