A terménydiverzifikációs kutatásokat összehangoló projekt kutatócsoportja összefoglalja működése első másfél évét Brüsszelben   

A Horizont 2020 Program által támogatott európai Diverfarming projekt vezetősége, amely az Universidad Politécnica de Cartagena irányításával 18 hónapja kutatja a terménydiverzifikációt és a fenntartható mezőgazdaság lehetőségeit, megvédte eredményeit az Európai Bizottság előtt.

b_450_250_16777215_00_images_20190214Bruselas.jpgA projekt koordinatora, Raúl Zornoza ismertette a munkacsoport átal végzett tevékenységet, a határidők betartását és azt a helyes irányvonalat, amelyet a projekt követ kitűzött céljai elérése érdekében.

A projektkoordinátor nyújtotta általános áttekintés után, a többi vezető bemutatta azokat a lépéseket, amelyeket a beszámoltatási időszakban tettek, a már lezárult és a projekt további szakaszában működő munkacsoportok vegyes tapasztalatait. Javier Calatrava, az Universidad Politécnica de Cartagena tanára bemutatta a María Dolores Gomez által irányított és 2018 februárjában zárult 2-es számú munkacsomagban végzett munkát. Ez elengedhetetlenül szükséges alap volt az esettanulmányok beindításához, mivel elsősorban szakirodalmi áttekintésre és a gazdálkodók, agrárszervezetek és technikus személyzet körében tett felméréseken alapult. A diverzifikáció alternatíváinak katalogizáslása után a csoport tevékenysége véget ért.

A diverzifikáció alapjait lefektető munkacsomagokkal szemben, a 9-es munkacsomag, amelyet Barbara Pancino, az olaszországi Tusciai Egyetem tanára vezet, ezekben a hónapokban azzal szándékkal tevékenykedett, hogy megalapozza az európai agrárpolitika gyakorlatba való átültetését, a terménydiverzifikációt választási lehetőségként építve ebbe a politikába.

A kommunikációért és koordinációért felelős csoport, a Córdobai Egyetem Unidad de Cultura Científica y de la Innovación részlege előterjesztette a kommunikációs stratégia fő vonalait, amelyek a projekt végéig hatályosak lesznek, hogy elterjesszék a terménydiverzifikáció előnyeit, amelyek minden szinten érezhetők, az agrárszektorban, a társadalomban és a közigazgatásban.

Végül a Diverfarming csoport a DiverImpacts projekttel közösen rendezvényt tart, amelyen a kutatók és a technikusok kicserélik tapasztalataikat az Európai Unió mezőgazdasági politikájáról, azzal a szándékkal, hogy áthidalják a kutatás és a mezőgazdasági ágazat irányítása közötti szakadékot.

 

A Diverfarming az Európai Bizottság által finanszírozott Horizont 2020 projekt, amely az „Élelmiszerbiztonság, Fenntartható Mezőgazdaság és Erdőgazdálkodás, Tengeri, Tengerparti és Szárazföldi Kutatás és Biogazdaság” nevű pályázati felhívásra készült. Együttműködő partnerei a Cartagenai és a Córdobai Egyetem (Spanyolország), Tuscia (Olaszország), Exeter és Portsmouth (Egyesült Királyság), Wageningen (Hollandia), Trier (Németország), Pécs (Magyarország) egyetemei, és az ETH Zürich (Svájc). A résztvevő kutatóközpontok: Consiglio per la ricerca in agricoltura e l'analisi dell'economia agraria (Olaszország), Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Spanyolország), Natural Resources Institute LUKE (Finnország), az ASAJA agrárszervezet, Casalasco és Barilla (Olaszország), Arento, Disfrimur Logística and Industrías David (Spanyolország), Ekoboerderij de Lingehof (Hollandia), Weingut Dr. Frey (Németország), Nedel-Market KFT és Gere Pincészet (Magyarország), valamint a Paavolan Kotijuustola és a Polven Juustola (Finnország).