A Diverfarming projekt éves közgyűlését tartja abban az évben, amikor megalakult a “Diverfaming Gyakorló Gazdálkodók Közössége”

A 2019-ben a finnországi Jokioinenben tartott összejövetel után az európai Diverfarming projekt résztvevői, kutatók, technikusok és mezőgazdasági vállalkozók beszámoltak a projekt harmadik évéről. A projekt paradigmaváltást kíván elérni az európai mezőgazdaságban, egy környezeti és közgazdasági szempontból is fenntartható rendszer érdekében, amely terménydiverzifikáción és kis ráfordítású művelési eljárásokon alapul.

b_450_250_16777215_00_images_WhatsApp-Image-2020-06-10-at-10.06.27.jpegA COVID-19 pándémia következtében előállt helyzet miatt az eredetileg Rómába tervezett konferenciát virtuálisan kell megtartani. Ma reggeltől júnus 12-ig, péntekig bemutatják és elemzik a projekt ereményeit tudományos és társadalmi szinten.

A projekt harmadik évében megalakult a “Diverfarming Gyakorló Gazdálkodók Közössége”, azoknak a gazdáknak a szervezete, akik elkötelezték magukat, hogy a projekt tudományos munkacsoportja által kidolgozott terménydiverzifikációt és fenntartható művelési eljárásokat átültetik a gyakorlatba. Ez a közösség, amelynek jelenleg 17 tagja van Olaszországban, Spanyolországban, Dániában és Finnországban, számít a projekt tudományos csoportjának segítségére.  

Az első nap, az egyes munkacsomagok irányítói mutatják be a kommunikáció, biodiverzitás, értéklánc-elemzés, agrárpolitika, közgazdasági és termelésértékelés, valamint a termék minősége terén elért eredményeiket. Mindegyik célja minden területen az előnyök maximalizálása a  terménydiverzifikáció bevezetésével.

Június 12-én, pénteken kerül sor az egyes esettanulmányok hozadékának bemutatására. Spanyolországban, Olaszországban, Hollandiában, Magyarországon, Finnországban és Németországban folynak mintaterületi diverzifikációs kísérletek.  

Egyesült erőkkel: a Diverfarming és a Diverimpacts együttes ülése

Június 11-én, csütörtökön a Diverfarming együttes ülést tart testvérprojektjével, a Diverimpacts-szel. Mindkettőt az Európai Bizottság támogatja, a H2020 felhívásra válaszolva, célja, hogy kiaknázzák a terménydiverzifikációban rejlő potenciált, hogy javítsák a termékenységet, nyújtsanak ökoszisztéma-szolgáltatásokat és olyan értékláncot, amely fenntartható és az erőforrás-hatékony. Ezen az ülésen mindkét projekt megtárgyalja a kommunikáció terén elért eredményeit, azt, hogyan tegyék elkötelezetté a gazdálkodókat, és kísérleteket végezzenek mindkét projekt földjein.

Végül 12-én, pénteken délután mindkét projekt kutatócsoportja kerekasztal üléseken megosztja egymással a terménydiverzifikációval kapcsolatos benyomásaikat, stratégiáikat, azokat a stratégiákat, amelyekkel fenntartható és nyereséges mezőgazdaság valósítható.

Az éves közgyűlés kijelölte a további utat a 2020–2021-es időszakra, amikor várhatóan a fenntartható mezőgazdasági módszerek széles körben elterjednek majd Európában.

A Diverfarming az Európai Bizottság által finanszírozott Horizont 2020 projekt, amely az „Élelmiszerbiztonság, Fenntartható Mezőgazdaság és Erdőgazdálkodás, Tengeri, Tengerparti és Szárazföldi Kutatás és Biogazdaság” nevű pályázati felhívásra készült. Együttműködő partnerei a Cartagenai és a Córdobai Egyetem (Spanyolország), Tuscia (Olaszország), Exeter és Portsmouth (Egyesült Királyság), Wageningen (Hollandia), Trier (Németország), Pécs (Magyarország) egyetemei, és az ETH Zürich (Svájc). A résztvevő kutatóközpontok: Consiglio per la ricerca in agricoltura e l'analisi dell'economia agraria (Olaszország), Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Spanyolország), Natural Resources Institute LUKE (Finnország), az ASAJA agrárszervezet, Casalasco és Barilla (Olaszország), Arento, Disfrimur Logística and Industrías David (Spanyolország), Ekoboerderij de Lingehof (Hollandia), Weingut Dr. Frey (Németország), Nedel-Market KFT és Gere Pincészet (Magyarország), valamint a Paavolan Kotijuustola és a Polven Juustola (Finnország).