Nemzetközi kutatócsoport vizsgálja a Barilla Fenntartható Gazdaság (BSF) esettanulmány példáján, hogy együttműködéssel hogyan érhető el fenntarthatóság az élelmiszergazdasági ellátóláncokban

A Diverfarming európai projekt, amelyet az Európai Bizottság a Horizont 2020 programon belül támogat, nem csupán környezeti fenntarthatóságra törekszik terménydiverzifikáció és kis ráfordítású művelés alkalmazásával, hanem fenntartható innovációk bevezetését is célul tűzi ki az élelmiszergazdasági ellátóláncok fenntartható tétele érdekében. Ilyen módon az értéklánc szereplői olyan előnyökhöz jutnak, mint a gazdasági stabilitás.  

b_450_250_16777215_00_images_photo-1504224357642-c87eacea1da4.jpgEzeknek az élelmiszergazdasági ellátóláncot javító intézkedéseknek egyik lépése, hogy a Diverfarmingba tömörült kutatók két irányban nyomoznak: az értékláncok megtervezése és elemzése mellett a megfelelő agrárpolitikai kereteket is keresik.

A legutóbbi előrelépés ebben az irányban egy tanulmány készítése arról, hogyan segíthetik elő a partnerségi kapcsolatok az élelmiszergazdasági ellátóláncok fenntarthatóságát, amit Olaszországban, a Po völgyében működő Barilla Fenntarható Gazdaság példáján kutatnak.  

Mivel az élelmiszergazdaság fenntarthatóságát és piaci stabilitását az éghajlatváltozás, az élelmiszerfogyasztási szokások, a növényvédő szerek okzta szennyeződés, a szántóterületek zsugorodása és a természeti erőforrások (köztük a folytonosan romló termékenységű talaj) erőteljes kizsákmányolása fenyegeti, ezeket a problémákat különböző területeken is meg kell vizsgálni.

Tekintettel arra, hogy az élelmiszertermelő rendszerek a multinacionális vállalatok kezében vannak, elő kell mozdítani a cégek demokratikus irányítását és fenntarthatóságát, a kutatók az összes érintett partnerségét (MSP) javasolják, ami azt jelenti, hogy a különböző csoportoknak – eltérő érdekeik ellenére – közös céljaik lehetnek.

Ennek a megközelítésnek a keretében, a Diverfarming kutató, Barbara Pancino és Emmanuele Blasi a Tusciai Egyetemről, Stefano Pascucci az Exeteri Egyetemről és Cesare Ronchi a Barilla G&R Fratelli Kft-től tanulmányozták a Barilla gazdaságot (BSF), és kezdeményezték az összes érdekeltet tömörítő partnerséget, az érdekeltek közötti egyfajta szerződéskötést.

A kezdeményezést a Barilla csoport valósítja meg, amely 2013-ban fenntartható mezőgazdálkodási művelést vezetett be azzal, hogy legfontosabb beszállítóival, a Co.Pro.B, a Cereal Docks és a Casalasco paradicsomkonzorcium cégekkel horizontális szerződéseket kötött. A szerződés értelmében a három vállalat integrálta ellátóláncát azzal a vetésforgó rendszerrel, amely búza, cukkorrépa, repce és napraforgó kombinációjából áll. Bár a szerződések most kétoldalúak, többoldalúvá fejlesztésük folyamatban van.

A tanulmány szerint a vetésforgó rendszer kétszintű megközelítést igényel. Az első szintet egy szerződés jelenti a gazdákkal, amellyel bevonják őket a terménydiverzifikáció előnyeibe, míg a második arról szól, hogy az érdekelt felek együttműködnek az ellátóláncok integrálásában, olyan szerződések kimunkálásában, amelyeket fel lehet ajánlani a gazdálkodóknak. Az ilyen partnerség és a több érdekelt közötti megállapodások révén a terménydiverzifikáció és az egyéb fenntartható művelésmódok hatékonyak és hasznosak lehetnek európaszerte a fenntarthatóbb agrárrendszerek kialakítása érdekében.  

Pancino et al., 2019. Partnering for sustainability in agri-food supply chains: the case of Barilla Sustainable Farming in the Po Valley. Agricultural and Food Economics. Volume 7, Issue 1. ISSN: 2193-7532.

A Diverfarming az Európai Bizottság által finanszírozott Horizont 2020 projekt, amely az „Élelmiszerbiztonság, Fenntartható Mezőgazdaság és Erdőgazdálkodás, Tengeri, Tengerparti és Szárazföldi Kutatás és Biogazdaság” nevű pályázati felhívásra készült. Együttműködő partnerei a Cartagenai és a Córdobai Egyetem (Spanyolország), Tuscia (Olaszország), Exeter és Portsmouth (Egyesült Királyság), Wageningen (Hollandia), Trier (Németország), Pécs (Magyarország) egyetemei, és az ETH Zürich (Svájc). A résztvevő kutatóközpontok: Consiglio per la ricerca in agricoltura e l'analisi dell'economia agraria (Olaszország), Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Spanyolország), Natural Resources Institute LUKE (Finnország), az ASAJA agrárszervezet, Casalasco és Barilla (Olaszország), Arento, Disfrimur Logística és Industrías David (Spanyolország), Ekoboerderij de Lingehof (Hollandia), Weingut Dr. Frey (Németország), Nedel-Market KFT és Gere Pincészet (Magyarország), valamint a Paavolan Kotijuustola és a Polven Juustola (Finnország).