A holland Diverfarming munkacsoport és az ott működő gazdálkodók megtárgyalták a terménydiverzifikáció első eredményeit

A csoport 21 tagja, köztük 18 mezőgazdasági dolgozó és a Diverfarming projekt három kutatója, a hollandia Groningenben tartott találkozójukon véleményeket és tapasztalatot cseréltek a holland esettanulmány mintavételi szakaszának eredményeiről.

A diverzifikáció első évét követően a Wageningeni Egyetem (Hollandia) kutatógárdája talaj- és növénymintavételezést végzett, hogy bizonyos biológiai paramétereken keresztül kimutassa, milyen előnyökkel jár a terménydiverzifikáció és a kis ráfordítású művelés a hagyományos monokultúrás termesztéssel szemben.

b_450_250_16777215_00_images_20190218holanda.jpgA minták elemzéséből kiderült, hogy a biológiai eljárások és a diverzifikáció elősegítik, hogy a talajok több szenet tároljanak, növekedjék a talaj biodiverzitása, amely a földigiliszták nagyobb számában nyilvánul meg. Ezek a mutatók jobb talajegészséget tanúsítanak mind a hosszú távú burgonyatermesztési esettanulmányban, mind pedig  a projekt keretében beindított kukorica és bab diverzifikációban. Ebben az utóbbi kombinációban a két terményt azonos sorban ültetik, ezzel a termésben nagyobb fehérjetartalmat érnek el. Ugyanakkor, a hosszú távú esettanulmányból látható, hogy a diverzifikált vetésforgó jobb talajminőséget eredményez, mintha nem alkalmaznának vetésforgót, ill. csak egyetlen terménnyel alakítanák ki.

A következő évben a diverzifikációs kísérletek folytatódnak, a gazdákkal egyetértésben tervezve meg, hogy milyen kezeléseket vezessenek be, hangsúlyozva a vetésforgó és a diverzitás jelentőségét. 

A Diverfarming az Európai Bizottság által finanszírozott Horizont 2020 projekt, amely az „Élelmiszerbiztonság, Fenntartható Mezőgazdaság és Erdőgazdálkodás, Tengeri, Tengerparti és Szárazföldi Kutatás és Biogazdaság” nevű pályázati felhívásra készült. Együttműködő partnerei a Cartagenai és a Córdobai Egyetem (Spanyolország), Tuscia (Olaszország), Exeter és Portsmouth (Egyesült Királyság), Wageningen (Hollandia), Trier (Németország), Pécs (Magyarország) egyetemei, és az ETH Zürich (Svájc). A résztvevő kutatóközpontok: Consiglio per la ricerca in agricoltura e l'analisi dell'economia agraria (Olaszország), Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Spanyolország), Natural Resources Institute LUKE (Finnország), az ASAJA agrárszervezet, Casalasco és Barilla (Olaszország), Arento, Disfrimur Logística és Industrías David (Spanyolország), Ekoboerderij de Lingehof (Hollandia), Weingut Dr. Frey (Németország), Nedel-Market KFT és Gere Pincészet (Magyarország), valamint a Paavolan Kotijuustola és a Polven Juustola (Finnország).