A Diverfarming projektben női kutatók, gazdák, technikusok és agrárvállalkozók dolgoznak Európaszerte a termény-diverzifikációért

Évekkel ezelőtt Esperanza Huerta Lwanga Mexikóban földigilisztákat gyűjtögetett különböző mezőgazdasági termesztési rendszerekből, amikor találkozott egy banántermesztő nővel, akinek a földjén diverzifikált gyümölcsfák álltak. Miért? kérdezte. A felelet egyszerű volt: “a fiaim és lányaim nem szeretik a banánt, nekik másféle gyümölcsök és zöldségek kellenek”.

Ez az élmény fordulópontot jelentett Esperanza életében, aki a hollandiai Wageningeni Egyetem munkatársa, hiszen felismerte, hogy a nők látásmódja elengedhetetlen a mezőgazdaságban. Jelenleg Esperanza az Európai Bizottság által támogatott Diverfarming terménydiverzifikációs projektben dolgozik, a wageningeni mezőgazdasági közösséggel karöltve.

b_450_250_16777215_00_images_20180829DiverfarmingEsperanza.jpgA mexikói parasztasszony példáját követve, aki diverzifikálta gyümölcsöskertjét, hogy teljesebbé tegye gyermekei étrendjét, Esperanza most 68 nővel, kutatókkal, technikusokkal és gazdákkal együtt munkálkodik, akik a Diverfarming munkacsoport 47%-át adják.  

A nők jobb megjelenítésére és a nemi egyenlőségre törekedve ennek az európai projektnek sikerült elérnie, hogy ugyanannyi nő dolgozik benne, mint férfi, méghozzá sokan vezető pozícióban.

A nők listájának élén Marina Giménez, a projektmenedzser szerepel, aki az Universidad Politécnica de Cartagena (UPCT) Nemzetközi Projektirodájának munkatársa. Feladata a partnerek kifizetéseinek és bevételeinek ellenőrzése és a kiadások indokolása, ami jó adag rugalmasságot, sokoldalúságot és kreativitást igényel egy olyan projekt esetében, amelyben nyolc ország 25 intézménye vesz részt, mind egyéni sajátosságokkal és különböző nyelveket beszélve.  

Területi vezetés

A nők a projekt regionális koordinátorai között is többségben vannak, a Diverfarming hat régiójából négyet ők képviselnek. Az egyik régió, az Észak-Mediterrán irányítása Alessandra Trinchera kezében van, aki az olasz Mezőgazdasági Kutatási és Agrárökonómiai Tanács (CREA) munkatársa. Kapcsolatot teremt a tudományos élet és a konzorcium olasz vállalatai, a Barilla és a Casalasco között. Összekötő szereepe van a férfi és női gazdák irányában egyaránt, akik az talajerózióval és a csökkenő terméshozamokkal kapcsolatos gondjaikat terménydiverzifikáció bevezetésével kívánják megoldani. Naponta több nyelvet kell használni, mindkét oldal hagyományait fel kell használnia, hogy koordinációs szerepkörének eleget tegyen.

Már legalább 25 nemzeti és nemzetközi projekt tapasztalatai alapján Alessandra hangsúlyozza, “a gzadákkal való közvetlen kapcsolat gyakran a tudományos innovációban is inspiráció forrása”. Munkájának ez az egyik fő jellemzője. A mezőgazdaságot olyan ágazatnak tartja, amelyben a nők  “innovációra és kreativitásra való hajlamukkal és a társadalmi gondok iránti fogékonyságukkal alapvető szerepet töltenek be”.

Bár a CREA kutatócsoportjaiban és a vezetők között is érvényesül a nemek közötti egyensúly, ez nem igazán tükrözi az olasz társadalom helyzetét, amellyel kapcsolatban a 2009. évi statisztikák azt mutatják, hogy a gazdaságoknak mindössze 32,2%-át irányítják nők (Istat, 2009). Az ilyen egyenlőtlenség ellenére azok a kezdeményezések, amelyeket a Diverfarming is képvisel, már gyümölcsözőek az olasz agrártársadalomban: a mintegy kétmillió alkalmazottat foglalkoztató szektorban a nők vezette cégek aránya 2017-re 6,6%-kal emelkedett. Az olasz mezőgazdaságban tehát a nőké a jövő!

Egyenlőség a földeken

Gender szempontjából a kísérleti földeken, ahol a kutatók, mezőgazdasági dolgozók és vállalkozások triásza a terménydiverzifikációt kipróbálja, szintén megvan az 50%.  A 33 éves Virginia Sánchez Navarro, aki az UPCT-n doktorált, itt működik, két esettanulmányt vezet: a 2-es számút, ahol ahol a mandarin diverzifikációja a cél, és a 16-os számút, ahol kertészeti terményekkel kísérleteznek. A hüvelyesek fenntartható termesztésének, a talajtermékenység megőrzésének, az üvegházhatású gázok kibocsátásának, a szén kivonásának és a növények tápanyagellátottságának szakértője. Laboratóriumi elemzésekkel, terepmunkával és társadalmi kapcsolatokkal egyaránt foglalkozik. 

Bár a spanyol mezőgazdaságban továbbra is 97,6% a férfiak aránya (Encuesta de Población Activa, 2018 negyedik negyedéve), Virginia úgy jellemzi a projekten belüli munkát, hogy “a nők tökéletesen helytállnak ebben az ágazatban is”.

Paradigmaváltás az európai színtéren

A Diverfarmingot arra hozták létre, hogy paradigmaváltást eszközöljön ki az európai mezőgazdaságban, átmenetet egy olyan mezőgazdálkodás felé, amely a terménydiverzifikáció és a kis ráfordítású művelési eljárások révén környezeti szempontból fenntarthatóbb, hatékonyabb a gazdák számára. Ugyanakkor figyelmet fordít a gender kérdésekre, arra törekszik, hogy a nők jobban képviseltessék magukat ebben a szektorban, ahol az Európai Unió gazdaságainak mindössze 30%-át vezetik nők (az Eurostat szerint), és ahol a nők kb. 16%-kal kevesebbet keresnek, mint a férfiak (European Commission, 2014).

A projektben megvalósuló arányosság mintaként szolgálhat az egész ágazat számára. A nők fokozott bevonását célzó intézkedések, a női fizikai dolgozók, technikusok részvételének elősegítése a “női és férfi gazdálkodók közösségei” hálózat keretében a terménydiverzifikáció gyakorlatba történő átültetése érdekében olyan eszközök, amelyek, egyebek mellett, az európai mezőgazdaság paradigmaváltását, valamint feminizáltabb és fenntarthatóbb agrárforgatókönyv megvalósítását szolgálják. 

A Diverfarming az Európai Bizottság által finanszírozott Horizont 2020 projekt, amely az „Élelmiszerbiztonság, Fenntartható Mezőgazdaság és Erdőgazdálkodás, Tengeri, Tengerparti és Szárazföldi Kutatás és Biogazdaság” nevű pályázati felhívásra készült. Együttműködő partnerei a Cartagenai és a Córdobai Egyetem (Spanyolország), Tuscia (Olaszország), Exeter és Portsmouth (Egyesült Királyság), Wageningen (Hollandia), Trier (Németország), Pécs (Magyarország) egyetemei, és az ETH Zürich (Svájc). A résztvevő kutatóközpontok: Consiglio per la ricerca in agricoltura e l'analisi dell'economia agraria (Olaszország), Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Spanyolország), Natural Resources Institute LUKE (Finnország), az ASAJA agrárszervezet, Casalasco és Barilla (Olaszország), Arento, Disfrimur Logística and Industrías David (Spanyolország), Ekoboerderij de Lingehof (Hollandia), Weingut Dr. Frey (Németország), Nedel-Market KFT és Gere Pincészet (Magyarország), valamint a Paavolan Kotijuustola és a Polven Juustola (Finnország).