A világjárvány ellenére a Diverfarming projekt diverzifikációi Andalúziában 3000 kg/ha zabot eredményeztek az olajfaligetben

Az olivaolaj alacsony piaci ára, az eróziós és talajveszteségi környezeti problémákkal együtt, amelyekkel az andalúziai olajfaligeteknek szembe kell nézniük, új kezelési technológiák, azaz terménydiverzifikáció és kis ráfordítású módszerek felé nyitnak utat, amelyeket az Európai Bizottság a H2020 program keretében támogatott Diverfarming projekt résztvevői javasolnak.

b_450_250_16777215_00_images_WhatsApp-Image-2020-06-09-at-20.54.54.jpegA Córdobai Egyetemnek a Diverfarmingban dolgozó munkacsoportja, amelynek tagjai Beatriz Lozano, Luis Parras és Manuel González, akik a 4. számú esettanulmányért felelősek, amely eróziótól súltott hagyományos olajfaliget Torredelcampóban (Jaén tartomány). A COVID-19 világjárvány okozta helyzet ellenére a munkacsoport tovább dolgozott, learatta az olajfa sorközei közé vetett zabot, hektáronként 3000 kg-ot takarítva be belőle.  

Amellett, hogy az olivatermelő közösségnek hasznot hajt a második aratás, a környezeti előnyök is jelentősek. A kutatócsoport kiderítette, hogy zabot vetni fedőnövényként csökkenti az eróziót a monokultúrához képest. Továbbá a zab jó felszínborítást nyújt, többlet biomasszát ad, jelentős a szénkivonása, mérsékeli a szénkibocsátást, nagyobb szervesanyag-tartalmú talajt, ezáltal nagyobb termékenységet eredményez.

Ebben az esettanulmányban a levendulával kialakított diverzifikációval is kísérleteznek. Hamarosan betakarítják, a levendulából is jó termés ígérkezik.

A Diverfarming az Európai Bizottság által finanszírozott Horizont 2020 projekt, amely az „Élelmiszerbiztonság, Fenntartható Mezőgazdaság és Erdőgazdálkodás, Tengeri, Tengerparti és Szárazföldi Kutatás és Biogazdaság” nevű pályázati felhívásra készült. Együttműködő partnerei a Cartagenai és a Córdobai Egyetem (Spanyolország), Tuscia (Olaszország), Exeter és Portsmouth (Egyesült Királyság), Wageningen (Hollandia), Trier (Németország), Pécs (Magyarország) egyetemei, és az ETH Zürich (Svájc). A résztvevő kutatóközpontok: Consiglio per la ricerca in agricoltura e l'analisi dell'economia agraria (Olaszország), Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Spanyolország), Natural Resources Institute LUKE (Finnország), az ASAJA agrárszervezet, Casalasco és Barilla (Olaszország), Arento, Disfrimur Logística and Industrías David (Spanyolország), Ekoboerderij de Lingehof (Hollandia), Weingut Dr. Frey (Németország), Nedel-Market KFT és Gere Pincészet (Magyarország), valamint a Paavolan Kotijuustola és a Polven Juustola (Finnország).