Futamideje feléhez érve a projekt feltárja a terménydiverzifikáció előnyeit és olyen mezőgazdasági közösséget hoz látre, amely a gyakorlatba ülteti át a fenntartható gazdálkodás gyakorlatát  

A Diverfarming már 36 hónapja működik. Az Európia Bizottság által támogatott, H2020-as felhívásra létrehozott projekt időtartamának első felében a különböző európai régiókban különböző terménydiverzifikációs és kis ráfordítású művelési eljárásokat dolgozott ki és próbált ki, most pedig a második ún. felülvizsgálati ülés keretében beszámol az elért eredményekről a megbízóknak és az Európai Bizottság által kijelölt értékelőknek. 

b_450_250_16777215_00_images_smarquezDESTINATARIOSIMG2.JPGEzt az ülést eredetileg Brüsszelben tervezték megszervezni, de a COVID-19 világjárvány miatt online tartották meg. A projekt koordinátora, Raúl Zornoza vezetésével az egyes munkacsomagok irányítói megvédték azokat az eredményeket, amelyeket a Bizottság legutóbbi felülvizsglati ülése (2019 februárja) óta elértek. Ebben a szakaszban megmutatkoznak a diverzifikáció előnyei, pl. a görögdinnye növekvő teremésmennyisége 30%-kal kevesebb műtrágya alkalmazásával a 16-os számú, Murcia régióbeli esettanulmányban, ahol dinnye monokultúra helyett a sorok közé babot vetettek. Ahogyan Jorge Alvaro Fuentes, a 3. munkacsomag koordinátora elmagyarázta, a 4-es számú esettanulmányban, Córdoba tartományban az olajfaliget fasorai közé vetett zab jó termést hozott. A terménydiverzifikáció a talajerózió csökkentésében is hatékonynak bizonyult, növelte a szénkivonást és a biodiverzitást a különböző esettanulmányokban, ahogyan a diverzitással és az ökoszisztéma szolgáltatásokkal foglalkozó munkacsomagok irányítói, Sören Thiele-Bruhn és Lóczy Dénes bemutatták a Bizottságnak. 

A projekt keretében kidolgozott és kipróbált diverzifikációs eljárások elterjesztése érdekében meg kell említeni a “Diverfarming Gyakorló Gazdálkodók Közösségét”, amelyet a projektnek ebben a szakaszában hozak létre azzal a céllal, hogy a fenntartható gyakorlatot megvalósítva paradigmaváltást érjenek el Európa mezőgazdasági területein. Az Elena Lázaro által irányított kommunikációs stratégia részben ilyen közösségeknek a létrehozására is összpontosít, amelyek száma elérte a 17-et Olaszországban, Spanyolországban és Finnországban.

Annak ellenére, hogy a COVID-19 világjárvány bizonyos fennakadásokat okozott a laboratóriumi és a terepi munkálatokban, a projekt sikeresen teljesítette a kitűzött célokat, és a második etappban folytatja tevékenységét.

A Diverfarming az Európai Bizottság által finanszírozott Horizont 2020 projekt, amely az „Élelmiszerbiztonság, Fenntartható Mezőgazdaság és Erdőgazdálkodás, Tengeri, Tengerparti és Szárazföldi Kutatás és Biogazdaság” nevű pályázati felhívásra készült. Együttműködő partnerei a Cartagenai és a Córdobai Egyetem (Spanyolország), Tuscia (Olaszország), Exeter és Portsmouth (Egyesült Királyság), Wageningen (Hollandia), Trier (Németország), Pécs (Magyarország) egyetemei, és az ETH Zürich (Svájc). A résztvevő kutatóközpontok: Consiglio per la ricerca in agricoltura e l'analisi dell'economia agraria (Olaszország), Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Spanyolország), Natural Resources Institute LUKE (Finnország), az ASAJA agrárszervezet, Casalasco és Barilla (Olaszország), Arento, Disfrimur Logística and Industrías David (Spanyolország), Ekoboerderij de Lingehof (Hollandia), Weingut Dr. Frey (Németország), Nedel-Market KFT és Gere Pincészet (Magyarország), valamint a Paavolan Kotijuustola és a Polven Juustola (Finnország).