A Diverfarming projekt egyik kutatócsoportja bemutatta a talaj fenntartható kezelésének hatékonyságát az erózió és a lefolyás elkerülése érdekében, mindenekelőtt intenzív esőzések esetén

A sivatag utat tör a mediterrán térségbe. Az erózió és a lefolyás által okozott talajvesztést súlyosbítja a félszáraz éghajlat, amelyben az éves csapadék többsége kevés, de intenzív csapadékesemény során hull le, ami még jobban tönkreteszi a földet. Figyelembe véve, hogy a spanyol Nemzeti Talajerózió Leltár (INES) szerint az ország területének több mint egyharmada „súlyos” vagy „nagyon súlyos” eróziótól szenved, ami azt jelenti, hogy elkerülhetetlen szükség van a mediterrántérség földjeinek és mezőgazdaságának védelmét célzó intézkedésekre.

A fenntartható talajkezelési gyakorlatok, amelyek csökkentett talajművelésen alapulnak, mint a növénytakaró használata zöldtrágyaként vagy közvetlen vetésként, lehetneka főszereplői annak a tevékenységnek, amely helyreállítja a mediterrán talajt. A Diverfarming projekt kutatója, María Martínez-Mena és csapata, a a CEBAS - CSIC Kutatóközpont Talaj- és Vízvédelmi Csoportjaszerint a talajművelés csökkentése egy mandula ültetvényben 85%-kal mérsékeli a talajeróziót.A búza számára ezen gyakorlatok alkalmazása 60%-os eróziócsökkenést eredményezett a hagyományos intenzív talajműveléshez képest.

b_450_250_16777215_00_images_2020111MariaMartinez2.pngEzek az adatok egy olyan tanulmányból származnak, amely egyrészt a talajművelés csökkentését, másrészt ezt zöldtermény vetésével kombinálva méri (takarónövényeket alkalmazva, amelyek később beépülnek a talajba, a tápanyagellátás biztosítás céljából) hat évig. Ezeket a gyakorlatokat a mandula- és búzanövényekre alkalmazták egy murciai gazdaságban, amely a Diverfarming projekt egyik vizsgálati területe.

Az erózió csökkenése mellett a lefolyás is csökkent, búza esetében 30%-kal, a mandula esetében 65%-kal. A erózió visszaszorításával történőtalajmegőrzés mellett azt is kimutatták, hogy a talaj szerves szén- és tápanyagtartalma növekedett, mivel a legfelső réteg tápanyagaikevésbé mobilizálódtak.Mivel eza legtermékenyebb és a tápanyagokban leggazdagabb réteg, ez lehetővé tette, hogy a foszfor, a nitrogén és a szerves szén ott maradjon, ahol lennie kellene: táplálékul szolgáljon a növények számára.

Az ilyen típusú gyakorlatok alkalmazása hasznos lehet az éghajlatváltozás kezelésében, mivel bebizonyosodott, hogy ezek a leghatékonyabbak a nagy intenzitású esőzések során, és amint az az elmúlt években látható volt, az ilyen lezúduló esőzések és a „DANA” [alacsony zárt felső szint] növekedése leszvárhatóan az éghajlatváltozás egyik hatása. A talajban növekszik a szerves szén megkötődése, ezzelelkerülhetőa légkörbe történő kibocsátása.

Ezeknek a fenntartható gazdálkodási gyakorlatoknak a talajerózió visszaszorítására gyakorolt jótékony hatásait röviddel a bevezetésük után (18 hónap) figyelték meg, és a kutatás hatodik éve után is eredményesek.

A mediterrán talajok megmentéséhez egy lépéssel közelebb kerültünk az ilyen típusú gyakorlatok bevezetésével, amelyek ugyan nem növelik jelentősen a hozamokat a hagyományos intenzívebb gyakorlatokhoz képest, de olyan ökoszisztéma-szolgáltatásokat nyújtanak, mint a fokozott vízvisszatartás, a szén megkötése és a műtrágya csökkentetthasználata, az erózió okozta tápanyag-veszteség mérséklése.

A Diverfarming az Európai Bizottság által finanszírozott Horizont 2020 projekt, amely az „Élelmiszerbiztonság, Fenntartható Mezőgazdaság és Erdőgazdálkodás, Tengeri, Tengerparti és Szárazföldi Kutatás és Biogazdaság” nevű pályázati felhívásra készült. Együttműködő partnerei a Cartagenai és a Córdobai Egyetem (Spanyolország), Tuscia (Olaszország), Exeter és Portsmouth (Egyesült Királyság), Wageningen (Hollandia), Trier (Németország), Pécs (Magyarország) egyetemei, és az ETH Zürich (Svájc). A résztvevő kutatóközpontok: Consiglio per la ricerca in agricoltura e l'analisi dell'economia agraria (Olaszország), Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Spanyolország), Natural Resources Institute LUKE (Finnország), az ASAJA agrárszervezet, Casalasco és Barilla (Olaszország), Arento, Disfrimur Logística and Industrías David (Spanyolország), Ekoboerderij de Lingehof (Hollandia), Weingut Dr. Frey (Németország), Nedel-Market KFT és Gere Pincészet (Magyarország), valamint a Paavolan Kotijuustola és a Polven Juustola (Finnország).

Források:

Martínez-Mena, M., Carrillo-López, E., Boix-Fayos, C., Almagro, M., García Franco, N., Díaz-Pereira, E., Montoya, I., de Vente, J. (2020). Long-term effectiveness of sustainable land management practices to control runoff, soil erosion, and nutrient loss and the role of rainfall intensity in Mediterranean rainfed agroecosystems, CATENA. Vol 187, https://doi.org/10.1016/j.catena.2019.104352