A Diverfarming projekt keretében készült tanulmány összeveti a hagyományos mandarin monokultúra környezeti hatásait és gazdasági eredményességét a lágyszárú növények köztes vetésével és vízpótló öntözéssel kombinált mandarintermesztéssel

Az európai mezőgazdaság belterjessé alakítása során olyan művelési eljárásokat vezettek be, amelyek az elmúlt évtizedekben a terméshozam növelésére és a költségek csökkentésére összpontosítottak, agrokemikáliáktól és külső energia bevonásától függenek. Ezek a monokultúrás rendszerek hozzájárultak a biodiverzitás hanyatlásához, az üvegházhatású gázok növekvő kibocsátásához, valamint a talajok leromlásához és az ökoszisztéma-szolgáltatások körének szűküléséhez.

Ezzel a helyzettel szembesülve az Európai Unió Diverfarming projektjekeretében Európaszerte terménydiverzifikációval kísérleteznek, olyan eljárásokat keresnek, amelyekkel terményeket kombinálnak abból a célból, hogy megtalálják a legjobb megoldásokat a ráfordítások csökkentésére, a művelési rendszerek fenntarthatóságának növelésére, az európai agrárszektor rezilienciájának fokozására.Ennek érdekében ismerni kell ezeknek a művelési módoknak a környezeti és a gazdasági hatásait egyaránt.

b_450_250_16777215_00_images_20191115_121454.jpgAbból a célból, hogy feltárják annak következményeita környezetre és a gazdasági teljesítményre, hogy a mandarinfák sorközeiben szabályozott vízpótló öntözés mellett a Murciai régióbanlágyszárú növényeket vetnek, azUniversidad Politécnica de Cartagena kutatócsoportjaelvégezte a termény életciklus-elemzését, értékelte a vizsgált gazdaság költségeit és jövedelmét egy három évig tartó esettanulmány keretében.

Habár a lágyszárú termények (az adott esetben porcsin, tehénborsó, lóbab és egy árpa-bükköny keverék) beiktatása megnövelte a termőterületet, mégsem következett be hátrányos következmény, ami az erőforrások kimerülését, a talaj elsavasodását vagy az éghajlatváltozást illeti. Így a köztes vetés nem okozott további szennyeződést vagy környezeti károkat. A talaj nitrogén és szerves szén tartalmának növelése, valamint az erózió és a lefolyás mérséklése mellett a lágyszárú növények vetése a mandarin sorközeiben kedvező, fenntartható válasz az agrárszektort ért jelenlegi kihívásokra.

Közgazdasági szempontból a mezőgazdasági közösség pánzügyi biztonsága a diverzifikált művelési rendszerek sikeres meghonosításának szintén kulcsfontosságú elemévé vált. Ez a tanulmány gazdaságossági számításokkal mutatja ki, hogy a köztes vetés a termelési költségek növekedésével jár a munokultúrához képest, elsősorban a nagyobb élőmunka-ráfordítás révén.Azonban az a következtetés is levonható, hogy “a helyes köztes vetési megoldás kiválasztása gazdasági előnyöket is hozhat”. A kísérletek eredményeiarra utalnak, hogy a mandarinligetekben a sorközökben vetett porcsin és lóbab nyereséges lehet, csökkenti a termelő kitettségét a fő termény áringadozásaival szemben.

Ilyen módon, a köztes vetési eljárások lehetséges környezeti és gazdasági előnyeit mérlegelve, az ilyen termelési rendszerek utat mutatnak a fenntarthatóbb és nyereséges mezőgazdasági termelés felé.A mezőgazdasági termények értékelésében a fogyasztó jobban figyelembe veszi a környezeti szempontokat. A finanszírozás (azaz a köztes vetést bevezető termesztők támogatása) ezen eljárások átvételének szintén kulcsfontosságú szempontja.

A Diverfarming az Európai Bizottság Horizont 2020 Programja által finanszírozott projekt, az „Élelmiszerbiztonság, Fenntartható Mezőgazdaság és Erdészet, Tengeri, Tengerészeti és Belvízi Kutatás és Biogazdaság” kiíráson belül, a 728003. számú megállapodás alapján. Résztvevői a Cartagenai és a Córdobai Egyetem (Spanyolország), a Tuscia (Olaszország), Exeter és Portsmouth (Egyesült Királyság), Wageningen (Hollandia), Trier (Németország), Pécs (Magyarország) és ETH Zürich (Svájc), a Consiglio per la ricerca in agricoltura e l'analisi dell'economia agraria (Olaszország), a Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Spanyolország) és a Natural Resources Institute LUKE (Finnország)kutatóközpontok, az ASAJA mezőgazdasági szervezet, valamint a Casalasco és a Barilla (Olaszország), Arento cégek, LogísticaDFM és Industrias David (Spanyolország), Nieuw Bromo Van Tilburg és Ekoboerderij de Lingehof (Hollandia), Weingut Dr. Frey (Németország), Nedel-Market Kft. és Gere Attila Pincészet (Magyarország), valamint Paavolan Kotijuustola és Polven Juustola (Finnország).