Akár a hagyományos műveléssel, akár a kopár talajjal hasonlítjuk össsze, az olajfaligetek sorközeiben a köztes vetésként használt takarónövények fokozzák a szénmegkötést és csökkentik az eróziós talajveszteséget.

A mezőgazdasági talajok alapvető szerepet játszanak az éghajlatváltozással szembeni küzdelemben, mivel elősegítik a szénmegkötést és az agroökoszisztémák fenntarthatóságát. A hagyományos gazdálkodási módszerek miatt azonban a mediterrán övezet olajfaligeteinek talaja sok helyütt nagymértékben leromlott, ami a termékenység és a mezőgazdasági termelékenység csökkenésével, fokozódó erózióval vagy gyenge vízmegtartó képességgel jár. Az Európai Diverfarming projekt keretében kidolgozott tanulmány kimutatta, hogy a takarónövények javítják a talajok minőségét azáltal, hogy növelik a talaj szervesanyag-tartalmát (és ezáltal fokozzák a szénmegkötést), javítják a szerkezetet (és ezáltal a vízmegtartó képességet), valamint fékezik az eróziót.

b_450_250_16777215_00_images_20210422Diverfaming.jpgEmiatt a Córdobai Egyetem (UCO) Mezőgazdasági Kémiai, Edafológiai és Mikrobiológiai Tanszékének SUMAS kutatócsoportja Luis Parras és Beatriz Lozano professzorok vezetésével köztes vetést vezetett be Torredelcampo (Jaén) olajfaligeteiben. Az olajfák sorközeiben vetésforgóban olyan alternatív terményeket alkalmaztak, mint a levendula, a sáfrány, a zab vagy a bükköny. Szemben a hagyományos, a felszíni talajréteget megbolygató, vegyszeres gyomirtást és műtrágyázást alkalmazó műveléssel, valamint szántásmentes, növényvédő szereket használó műveléssel szemben, amely a talajt teljesen fedetlenül hagyja, a köztes vetés a talajminőséget javító módszerként jelenik meg. De ez a javulás „nemcsak a köztes vetésnek köszönhető, hanem a talajborításnak és az általa létrehozott növényzetnek is” – magyarázza Manuel González-Rosado, az UCO kutatója, aki részt vett a vizsgálatban. „A csapat számára elengedhetetlen volt, hogy az olajfaliget talaját olyan növényekkel borítsák, amelyek később tartósan szerves maradványokat termelnek.

Felszíni kéreg keletkezik, amikor a talaj fedetlen, ami problémát okoz, mert megakadályozza a víz beszivárgását a talajba, valamint növeli az eróziót és a szénveszteséget. A köztes vetés és a takarónövények révén elkerülhető, hogy a talaj heves esőnek vagy magas hőmérsékletnek legyen kitéve. González-Rosado szerint „Ezért a kulcs az, hogy a talaj fedve maradjon.”

A talaj jelenleg az európai politikák középpontjában áll az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Emiatt változtatni kell a talajművelésen, hogy az szén-dioxid nyelővé váljon, és ne legyen a forrása többlet CO2-kibocsátásnak.

A Diverfarming az Európai Bizottság Horizont 2020 Programja által finanszírozott projekt, az „Élelmiszerbiztonság, Fenntartható Mezőgazdaság és Erdészet, Tengeri, Tengerészeti és Belvízi Kutatás és Biogazdaság” felhíváson belül, a 728003 számú megállapodás alapján. A projekt résztvevői: a Cartagenai és a Córdobai Egyetem (Spanyolország), a Tuscia (Olaszország), Exeter és Portsmouth (Egyesült Királyság), Wageningen (Hollandia), Trier (Németország), Pécs (Magyarország) és ETH Zürich (Svájc) egyetemek, a Consiglio per la ricerca in agricoltura e l'analisi dell'economia agraria (Olaszország), a Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Spanyolország) és a Natural Resources Institute LUKE (Finnország) kutatóközpontok, az ASAJA mezőgazdasági szervezet, valamint a Casalasco és a Barilla (Olaszország), a LogísticaDFM és Industrias David (Spanyolország), az Ekoboerderij de Lingehof (Hollandia), a Weingut Dr. Frey (Németország), a Nedel-Market Kft. és a Gere Attila Pincészet (Magyarország), valamint a Paavolan Kotijuustola és a Polven Juustola (Finnország) vállalkozások.

Hivatkozás:
González-Rosado, M.; Parras-Alcántara, L.; Aguilera-Huertas, J.; Lozano-García, B. “Crop Diversification Effects on Soil Aggregation and Aggregate-Associated Carbon and Nitrogen in Short-Term Rainfed Olive Groves under Semiarid Mediterranean Conditions” Horticulturae 2022, 8, 618. https://doi.org/10.3390/horticulturae8070618 

További tájékoztatás: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. // + 34 957 21 22 45