Diverfarming-projekti määrittää taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristön kannalta kaikkein tehokkaimmat viljelytavat ja aloittaa koejakson, jonka tarkoituksena on tarjota ratkaisuja eurooppalaisille maanviljelijöille

Andalusian maisemia hallitsevista oliivilehdoista tulee tuottavampia, ja ne kärsivät vähemmän eroosio-ongelmista, jos niihin istutetaan myös muita kasveja. Oliivipuiden ja öljyä sisältävien rehukasvien, aromaattisten kasvien ja lääkekasvien tai jopa aloe veran sekaviljely parantaisi oliivilehtojen satoa. Tämänkaltaisen viljelytavan aikaansaamat työpaikat auttaisivat pitämään ihmiset maaseudulla ja helpottaisivat sukupolvenvaihdosta varsinkin vuoristossa tai muutoin mäkisessä maastossa olevissa oliivilehdoissa, joissa viljelymaan hylkääminen on yleisempää.

Geolitin (Jaén) työpäiväNämä tulokset saatiin Euroopan komission Horisontti 2020 -puiteohjelmaan kuuluvan Diverfarming-projektin toisessa vaiheessa, jossa maanviljelysteknikoista, maanviljelijäyhdistyksistä, poliittisista päätöksentekijöistä ja kuluttajista koostuva ryhmä yhdisti tietonsa ja kokemuksensa löytääkseen kestävän kehityksen mukaisen, tuottavan ja ympäristöystävällisen monipuoliseen viljelyjärjestelmän kullekin alueelle Euroopassa.

Espanjassa monipuoliseen viljelyyn kuuluisi timjamin, laventelin tai rosmariinin istuttaminen mantelipuurivien väliin, salaatin tai parsakaalin kaltaisten puutarhakasvien istuttaminen hedelmäpuiden väliin sekä herneiden viljely vuorotellen kuivan maan viljakasvien kanssa.

Italiassa yksipuolisen tehoviljelyn negatiiviset vaikutukset voidaan välttää vaihtelemalla kuivan maan viljakasveja härkäpavun ja sinimailasen kanssa. Kasteltaville viljakasveille parhaaksi vaihtelukumppaniksi valikoitui tomaatti.

Kartan pohjoispuolella Alankomaan laidunmailla on arvioitu vehnän, härkäpavun, pellavan tai kauran vaihtelua, sillä ne ovat parhaita vaihtoehtoja laidunmailla.

Saksan viinitarhat ovat kuuluisia siitä, että ne sijaitsevat jyrkissä mäissä. Tästä lähin siellä tulisi viljellä palkokasveja ja aromaattisia yrttejä viiniköynnösrivien välissä, jolloin maaperästä tulisi ravinnerikkaampaa, ja lisäksi aromaattiset yrtit toimisivat luonnon tuholaismyrkkyinä.

Unkarin hedelmätarhoissa saataisiin parhaat tulokset viljelemällä hedelmäpuiden lisäksi rehukasveja, lääkekasveja ja aromaattisia yrttejä, ja maan hedelmätarhoissa tulisi käyttää rehupalkokasveista, kaurasta tai sinimailasesta koostuvaa sekoitusta. Unkarin kauppapuutarhoissa kevätohran kanssa vuorottelu olisi sen sijaan paras lähestymistapa projektissa mukana olleiden tahojen mukaan.

Tutkimuksen pohjoisimmassa maassa Suomessa palko- ja viljakasvien vaihtelu nykyisillä laidunmailla maksimoisi ympäristöystävällisyyden ja taloudelliset edut.

Tämä ihanteellinen monipuolinen viljelymalli on luotu projektissa kehitettyjen online-kyselylomakkeiden avulla. Lomakkeet kehittivät projektin koordinaattorit. Projektia johtaa Cartagenan teknillinen yliopisto ja siihen osallistuu Córdoban yliopisto ja 23 muuta kumppania. Kumppanien joukossa on laitoksia, maanviljelijäyhdistyksiä ja yrityksiä. Kyselylomakkeissa pyydettiin projektiin osallistuvia eri alojen edustajia kertomaan, mitkä ovat tärkeimmät ympäristöön liittyvät ongelmat heidän alallaan ja millä viljelytavoilla ne voitaisiin ratkaista.

Projektin kumppanit ovat aloittaneet maanviljelyketjun eri osiin keskittyvien työpajojen sarjan kehittääkseen ja levittääkseen näitä tuloksia. Työpajoihin osallistuu ihmisiä monilta aloilta tutkijoista ja kuluttajista aina maanviljelijöihin saakka.

Italialainen maataloustutkimus- ja analysointivaltuusto (Consiglio per la ricerca in agricoltura e l’analisi dell’economia agraria, CREA), Wageningenin yliopisto Alankomaissa ja ASAJA yhdessä Córdoban yliopiston kanssa ovat jo järjestäneet työpajansa. Trierin yliopisto Saksasta viimeistelee tämän kokoussarjan 23.3.

Kun järjestelmät on arvioitu ja niistä on päästy yhteisymmärrykseen, aloitetaan kenttäkoevaihe, jossa monipuolisen viljelyn vaikutukset näkyvät kouriintuntuvasti.

Oliivilehtojen monipuolistaminen Andalusiassa

Córdoban yliopisto järjesti työpajansa 6. maaliskuuta Geolit-teknologiapuistossa Mengíbarissa (Jaénin provinssissa). Työpajassa Diverfarming-projektin tutkijat Luis Parras ja Manuel González korostivat projektista saatavia ympäristöetuja, kun valitaan orgaanista ainetta sisältäviä kasveja, jotka parantavat maaperän ominaisuuksia ja vähentävät näin eroosiota, joka on ongelma monien Andalusian maaperätyyppien kanssa.

Monista eri laitoksista, kuten Jaénin ja Córdoban yliopistoista, Sierra de Cazorlan ja Sierra Máginan alkuperänimityksistä päättävistä lautakunnista, IFAPA:sta ja SEO/Bird Lifesta tulevien maanviljelysteknikoiden ja tutkijoiden sekä useiden ruokaosuuskuntien ja maanviljelijäyhdistysten edustajien läsnäolo on mahdollistanut laajemman näkökulman tutkittavan alueen ratkaisuihin ja kestävimmän monipuolistamisjärjestelmän valinnan.