ASAJAn (Asociación Agraria de Jóvenes Agricultores) päämajassa Espanjan Murciassa järjestettiin osallistava työpaja, johon osallistui kuluttajia. Työpajan järjestivät tapaustutkimukseen 1 (luonnollisesti kastellut mantelipuut) ja tapaustutkimukseen 2 (keinokastellut sitrushedelmäpuut) osallistuvat Diverfarming-projektin kumppanit.Työpajan päätavoitteita olivat Murcian alueella tehtyjen viljelyn monipuolistamista ja hoitokäytäntöjä koskevien tapaustutkimusten tulosten esittäminen maanviljelijöille ja maanviljelijöiden palautteen kerääminen. Lisäksi työpajassa esiteltiin Diverfarming-projektia yleistasolla ja pitkäaikaista tapaustutkimusta mantelipuiden ja rehuvirnan/-kauran/-ohran viljelyn monipuolistamisesta vähemmällä maanmuokkauksella (yhdeksän vuoden tutkimus, NW Murcia).

Asajan näyttelyDiverfarming-projektin ensimmäinen vaihe koostui innovatiivisesta osallistavasta prosessista, jonka tavoitteena oli valita paras tapa monipuolistaa nykyistä yhden lajin viljelyä. Tämän prosessin päätavoitteita olivat tärkeimpien ympäristöön, maataloustieteeseen ja sosioekonomisiin asioihin liittyvien ongelmien tunnistaminen nykyisissä manteli- ja sitrushedelmätarhoissa, joita hoidetaan vähäpanoksisilla viljelykäytännöillä, niihin parhaiten sopivat vähäpanoksiset käytännöt ja parhaat kasvit, joilla näitä viljelyekosysteemejä kannattaisi monipuolistaa. Menetelmä koostui manteli- ja sitrushedelmätarhojen hoidon parissa työskenteleville asiantuntijoille tehdyistä kyselyistä. Näitä asiantuntijoita olivat maanviljelijät sekä julkishallinnon työntekijät, kansalaisjärjestötoimijat ja tutkijat.

Työpajassa esitetyt mantelipuita koskevan tapaustutkimuksen tulokset olivat seuraavanlaiset: erittäin vähän maanmuokkausta, enemmän orgaanisia jäämiä, integroitu tuholaisten hallinta ja monipuolistaminen viljelemällä mantelin lisäksi aromaattisia kasveja (timjamia) teollisuustuotteeksi ja kapriksia tai härkäpapua elintarvikekäyttöön. Sitrushedelmäpuita koskevan tapaustutkimuksen tulokset olivat seuraavat: enemmän orgaanista ainetta, integroitu tuholaisten hallinta, vihantalannoitetta, peittokasveja, vähemmän kastelua ja monipuolistaminen viljelemällä sitrushedelmien lisäksi aromaattisia kasveja teollisuustuotteeksi, rehuvirnaa/-kauraa/-ohraa ja vihanneksia.Tapaustutkimusten jatko on suunniteltu seuraavaksi kolmeksi vuodeksi näiden tulosten perusteella. Mantelipuita koskevassa tapaustutkimuksessa käytetään siis erittäin vähän maanmuokkausta ja monipuolistetaan viljelyä timjamilla ja kapriksilla. Sitrushedelmäpuita koskevassa tapaustutkimuksessa käytetään konsultoinnin perusteella määritettyjä hoitokäytäntöjä ja tehdään sekaviljelyä vaihtelemalla kasveja: ohraa/virnaa ja härkäpapua (2018), nurmikohokkia, portulakkaa ja ruotiartisokkaa (2019) sekä lehmänpapua ja rucolaa (2020).

Kokoukseen osallistui kymmenen tutkijaa, 17 maanviljelijää ja viisi teknikkoa ASAJAsta, mistä syntyi erittäin kiinnostava ja hedelmällinen keskustelu. Keskustelun tärkeimmät lopputulemat olivat seuraavat: 1) yhdistetty viljely yksipuolisen viljelyn asemesta parantaa parhaiten maaperän laatua ja hedelmällisyyttä sekä lisää kasvien tuotantoa ja vähentää ulkoisten resurssien käytön tarvetta; 2) maanviljelijät kannattavat mantelipuiden ja sitrushedelmäpuiden viljelyn monipuolistamiseen ehdotettuja kasveja, koska niistä on selkeitä etuja maaperälle, ympäristölle ja uusien myyntimahdollisuuksien kehittämiselle; 3) riveissä harsokankaan päällä kasvatettavien kasvien tai rikkakasvien torjunta-aineiden käytön tarjoamat edut ovat kiistattomia ja maanviljelijät kannattavat valittujen peittokasvien käyttöä rikkakasvien torjunta-aineiden käytön vähentämiseksi; 4) projektissa ehdotettu vähempi kastelu herätti paljon kiinnostusta, koska Murcian alueella on ollut ongelmia kuivuuden kanssa.

Työpajan tulosten perusteella on selvää, että maanviljelijät ovat ottaneet projektin erittäin hyvin vastaan. Lisäksi Diverfarming-projektissa ehdotettujen kehitystapojen ja toimien suorittamisen eduista on selvää näyttöä.