Espanjan tieteellinen työryhmä tarkasteli maataloutta koskevan eurooppalaisen ajattelutavan muuttamiseen tähtäävän kansainvälisen aloitteen ensimmäisen vuoden työn tuloksia Córdobassa

Eurooppalaisen Diverfarming-projektin työ maataloutta koskevan ajattelutavan muuttamiseksi alkoi vuosi sitten. Etelä-Välimeren alueeseen kuuluvat espanjalaiset kumppanit pitivät ensimmäisen kansallisen kokouksensa Córdoban yliopiston Rectorado-rakennuksessa 17.–18.4. Kokouksen tarkoituksena oli arvioida ensimmäisten kahdentoista kuukauden aikana tehtyä työtä ja kartoittaa projektin lähitulevaisuuden näkymiä.

b_450_250_16777215_00_images_WhatsApp-Image-2018-04-17-at-08.21.59.jpegTähän saakka Cartagenan teknillisen korkeakoulun professorin Raúl Zornozan johtama kahdeksasta eri maasta tulevan 71 tutkijan työryhmä on keskittynyt etsimään parhaita kasviyhdistelmiä ja viljelykäytäntöjä kullekin EU:ssa sijaitsevalle maatalousalueelle. Kun nämä uudet työtavat on löydetty, Diverfarming-projektin on tarkoitus alkaa kehittää sovellusta, jonka avulla maanviljelijät voivat ottaa nämä järjestelmät käyttöön maillaan. Tavoitteena on luoda maanviljelijäyhteisöjä, jotka ottavat käyttöön tämän uuden maanhallinnan ajattelutavan.

Jotta tämä olisi mahdollista, Córdoban yliopiston (UCO) tiedekulttuuri- ja innovaatioyksikön (Unidad de Cultura Científica y de la Innovación) hallinnoimassa viestintästrategiassa on tapahtunut uusi käänne, jota selitti Beatriz Lozano, UCO:n professori ja Diverfarming-projektin Etelä-Välimeren alueen johtaja. Kun viestintärakenne on otettu käyttöön ja projekti on esitelty suurelle yleisölle, toisena vuotena otetaan käyttöön menettelytapoja, joiden avulla otetaan yhteys suoraan maanviljelijöihin ja maanviljelysteknikoihin, jotta voidaan aloittaa mainittujen maanviljelijäyhteisöjen luominen.

Yksipuoliseen tehoviljelyyn perustuvan tehomaatalouden vastainen taistelu, luonnon monimuotoisuuden kannustaminen, maatalousalan vakaamman talouden kannustaminen ja maaseutualueiden kehittäminen ovat vain joitakin niistä tavoitteista, jotka ohjaavat Euroopan komission Horisontti 2020 -puiteohjelman kautta rahoittaman projektin loppuaikaa.

Nämä tavoitteet olivat vahvasti läsnä, kun jo suoritettua työtä arvioitiin ja kun Diverfarming-projektin eri alueiden johtajat päättivät uusista toimista ensimmäisenä kokouspäivänä. Kokouksen kutsui koolle UCO:n Innovación, Transferencia y Campus de Excelencian vararehtori Enrique Quesada. Myös Quesada on todennut, että on tarvetta koko Euroopan laajuiselle kestävään maatalouteen ja maaseudun kehittämiseen keskittyvälle projektille, jollainen Diverfarming-projekti on. Quesada painotti UCO:n osallistumista ja sen panosta tutkimukseen.

Ensimmäisen keskustelupäivän jälkeen järjestettiin vierailu Torredelcampossa (Jaénin provinssissa) sijaitsevaan oliivilehtoon, jossa tutkitaan oliivipuiden ja muiden kasvien viljelyä.