Eurooppalaisen Diverfarming-projektin tutkijaryhmä tarkastelee ensimmäisen vuoden tuloksia Amelandissa Alankomaissa

Noin 60 Diverfarming-projektin osallistujaa on Alankomaiden Amelandissa tästä päivästä torstaihin 31. toukokuuta saakka Euroopan komission Horisontti 2020 -puiteohjelman kautta rahoittaman projektin vuosikokouksessa.

b_450_250_16777215_00_images_WhatsApp-Image-2018-05-29-at-10.23.11.jpegDiverfarming-projekti on nyt tavoitellut ajattelutavan muutosta EU:n maataloudessa vuoden ajan, joten on aika tarkastella ensimmäisiä otettuja askelia ja suunnitella tulevaa. Kokouksen asialista onkin täynnä kokouksia ja työkokouksia, joilla kannustetaan viljelyn monipuolistamiseen ja ennen kaikkea päästään lähemmäs Euroopan maatalousyhteisöä.

Kun projektin yleiskoordinaattori, Cartagenan teknillinen korkeakoulu, ja tapahtuman järjestäjä, Wageningenin yliopisto, ovat yhdessä avanneet tapahtuman, esitellään viimeisten kahden kuukauden aikana muodostettu neuvoa-antava komitea. Komitea on projektin toimintaa maatalouspolitiikkaan liittyvissä asioissa ohjaavien viranomaisten foorumi, jossa on mukana edustajia Andalusian aluehallinnosta, Milanon yliopistosta, Münchenissä toimivasta Helmholtz-keskuksesta sekä maanviljelijöitä ja maatalousalaa edustavasta eurooppalaisesta järjestöstä COPA-COGECA:sta.

Ensimmäisten kahdentoista kuukauden aikana tutkijaryhmä on etsinyt parhaita kasviyhdistelmiä viljelyn monipuolistamiseen eri maantieteellisillä alueilla ja erilaisissa ilmastoissa ja saanut aikaan eurooppalaisen viljelyn monipuolistamiskartan, josta on myös sovittu eri alueilta tulevien maanviljelijöiden kanssa erillisissä kokouksissa. Kokouksessa työskentelyaikaa käytetään paljolti siihen, että tarkastellaan tähän mennessä saatuja tuloksia tapaustutkimuksista, kuten mandariinien ja kapristen viljelemisestä Murciassa tai aromaattisten kasvien viljelystä viinitarhoilla Saksassa. Asialistalla ovat myös Andalusian oliivilehdot, joiden monipuolistamisen kehitystä esittelee Córdoban yliopiston professori Beatriz Lozano, joka johtaa Etelä-Välimeren aluetta.

Yksi Diverfarming-projektin tavoitteista on maanviljelijöiden ja kuluttajien osallistuminen toimintaan. Koko Euroopan maatalousyhteisön osallistumisen mahdollistamisessa Córdoban yliopiston tiedekulttuuri- ja innovaatioyksikön (Unidad de Cultura Científica y de la Innovación) laatimalla viestintästrategialla on tärkeä rooli. Tästä syystä koordinaattori Elena Lázaro Real kertoo asiassa tehdyistä edistysaskeleista ja esittelee Euroopan maanviljelijöihin kohdistuvia toimia. Maanviljelijäthän ovat ne, jotka lopulta ottavat viljelyn monipuolistamisen käyttöön.

Maaseudun kehittäminen ja väestökadon estäminen pitämällä nuoria maaseudulla luomalla heille työpaikkoja ja näiden kautta viljelyn monipuolistaminen eli viime vuosina uhattuna olleen luonnon monimuotoisuuden kannustaminen ovat niitä Diverfarming-projektin tavoitteita, joilla on suurimmat sosiaaliset vaikutukset ja joista siksi keskustellaan tässä ensimmäisessä kokouksessa.