Eurooppalainen Diverfarming-projekti kokeilee viljelyn monipuolistamista viidellä koepalstalla Italiassa

Italiassa maanviljelyn ammattilaiset joutuvat kohtaamaan koko ajan kasvavia ympäristöongelmia, kuten orgaanisen materiaalin vähäisen määrän maaperässä tai eroosion ja maaperän tiivistymisen. Tämän lisäksi heillä on huolenaan maaperän ja veden saastuminen. Italian maataloustutkimus- ja analysointivaltuusto (Consiglio per la ricerca in agricoltura e l’analisi dell’economia agraria, CREA) ja Tuscia-yliopisto (Università degli Studi della Tuscia) yrittävät löytää ratkaisuja tähän ongelmaan yhdessä maanviljelijöiden ja maatalouselintarvikeketjun edustajien, kuten Barillan ja Consorcio Casalasco del Tomaten, kanssa analysoimalla viljelyn monipuolistamista kolmen vuoden ajan kahdella erilaisella ilmastoalueella: Po-joen laaksossa Pohjois-Italiassa ja Apulian alueella Etelä-Italiassa.

b_450_250_16777215_00_images_20180620Diverfarming.jpegMolemmat kokeet ovat osa Euroopan komission Horisontti 2020 -puiteohjelman kautta rahoittamaa Diverfarming-projektia, johon osallistuu tiedeinstituutioita, yrityksiä ja maatalousorganisaatioita kahdeksasta eri maasta. Projektin tavoitteena on ottaa käyttöön maanviljelyjärjestelmä, joka pystyy tuottamaan ihmisille tarpeeksi ruokaa ja ratkaisemaan kaikki yllä mainitut ongelmat samalla parantaen luonnon monimuotoisuutta, vähentäen ilmastonmuutoksen vaikutuksia ja kasvattaen talouskasvua maaseutualueilla.

Italiassa peltojen monimuotoisuuden kasvattaminen saadaan aikaan viljelemällä vuorotellen palkokasveja, durumvehnää ja tomaattia. Nämä kaikki kasvit ovat yleisiä italialaisissa ruuissa. Palkokasvien, kuten härkäpapujen tai herneiden, viljeleminen auttaa maaperän luonnollista typen sidontaa. Typpi toimii ravinteena muille kasveille ja vähentää tautien ja tuholaisten määrää.

Näitä kasveja viljeltäessä käytetään orgaanisia lannoitteita (biologisia mädättäjiä) mineraalipohjaisten lannoitteiden asemesta, ja maanmuokkauksen ja kastelun määrää vähennetään. Consorcio Casalascon ja Barillan työntekijät ovat viljelleet herneitä, härkäpapuja ja vehnää tutkijaryhmän valvonnan alaisina. Tutkijaryhmä ottaa kasveista näytteitä arvioidakseen niiden laatua ja ravintoarvoja viljelykierron käyttämisen ja viljelykäytäntöjen omaksumisen jälkeen.

Monipuolinen viljely eli itsenäinen ekosysteemi, jossa useat kasvit kasvavat samassa tilassa, pienentää viljelyn ympäristövaikutusta, kun käytetään hiilensidontaa lisääviä ja kasvihuonekaasupäästöjä vähentäviä kasvilajeja. Lisäksi symbioosissa elävien kasvien tai ravinteita maaperään palauttavien kasvien käyttäminen vähentää eroosiota ja pienentää lannoitteiden ja lannan ostokustannuksia, mikä parantaa maanviljelyn taloudellista vakautta.

Italiassa tehtiin tutkimuksia muun muassa maatalousyhteisöissä, maanviljelijäyhdistyksissä ja alan teknisen henkilöstön parissa, jotta saatiin määritettyä mahdollisimman tehokkaat kasviyhdistelmät. Näin saatujen kasviyhdistelmiä ja vähäpanoksisia viljelykäytäntöjä koskevien tietojen avulla luotiin vastikään neljä tapaustutkimusta, joiden tuloksia käytetään hyväksi tulevaisuudessa. Lisäksi yksi tapaustutkimus oli jo olemassa, mutta siinä viljelykäytäntöjä on muutettu.

Diverfarming on Euroopan komission Horisontti 2020 -puiteohjelman kautta rahoittama projekti, jonka haasteita ovat elintarviketurva, kestävä maa- ja metsätalous, meri-, rannikko- ja sisävesialueiden tutkimus ja biotalous. Projektiin osallistuvat Cartagenan teknillinen yliopisto ja Córdoban yliopisto (Espanja), Tuscia-yliopisto (Italia), Exeterin ja Portsmouthin yliopistot (Iso-Britannia), Wageningenin yliopisto (Alankomaat), Trierin yliopisto (Saksa), Pécsin yliopisto (Unkari), teknillinen korkeakoulu ETH Zurich (Sveitsi), tutkimuskeskukset Consiglio per la ricerca in agricoltura e l’analisi dell’economia agraria (Italia), Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Espanja) ja Luonnonvarakeskus (Suomi), maatalousjärjestö ASAJA (Espanja) sekä yritykset Casalasco ja Barilla (Italia), Arento, Disfrimur logística ja Industria David (Espanja), Nieuw Bromo Van Tilburg ja Ekoboerderij de Lingehof (Alankomaat), Weingut Dr. Frey (Saksa), Nedel Market Kft ja Gere (Unkari) sekä Paavolan Kotijuustola ja Polven Juustola (Suomi).