Eurooppalaisessa Diverfarming-projektissa on johtopaikoilla ja osallistujina yhtä paljon naisia kuin miehiä

Euroopan komission Horisontti 2020 -puiteohjelman kautta rahoittamaan Diverfarming-projektiin, jonka tarkoituksena on viljelyn monipuolistaminen, on vähän yli vuoden toiminta-aikana osallistunut yhteensä 69 naispuolista tutkijaa ja teknikkoa. Se tarkoittaa 47:ää prosenttia projektityöryhmästä, mikä on todistus siitä, että Diverfarming-projekti toimii sukupuolten tasa-arvoa koskevan lupauksensa mukaisesti. Diverfarming-projektin naisista korkea-arvoisimmassa asemassa on Marina Giménez Cartagenan teknillisen korkeakoulun kansainvälisten projektien toimistosta. Hän toimii projektipäällikkönä.

b_450_250_16777215_00_images_20180829DiverfarmingEsperanza.jpgNaiset johtavat suurinta osaa projektin alueellisesta koordinoinnista. Córdoban yliopiston tutkija Beatriz Lozano koordinoi työtä Etelä-Välimeren alueella, Alessandra Trinchera Italian maataloustutkimus- ja analysointivaltuustosta (Consiglio per la ricerca in agricoltura e l’analisi dell’economia agraria, CREA) koordinoi työtä Pohjois-Välimeren alueella, Kristiina Regina Luonnonvarakeskuksesta koordinoi työtä boreaalisella alueella ja Violette Geissen Wageningenin yliopistosta Alankomaista koordinoi Atlantin aluetta. Kenttätapaustutkimusten ja koeasemien sekä projektin eri aspekteja analysoivien työkokonaisuuksien johto jakautuu puoliksi sukupuolten kesken. Elena Lázaro Córdoban yliopiston tiedekulttuuri- ja innovaatioyksiköstä (Universidad de Córdoba Unidad de Cultura Científica y de la Innovación) on näiden työkokonaisuuksien johtaja. Hän vastaa erityisesti projektin viestinnästä ja tiedon levittämisestä.

Projektin ytimessä olevaa sukupuolten tasa-arvoisuutta kannustetaan toimenpitein, kuten naisiin kohdistetuilla osallistamistoimilla ja kannustamalla naispuolisten maanviljelijöiden, teknikoiden ja työntekijöiden osallistumista ”mies- ja naismaanviljelijäyhteisöihin”, jotka käytännössä toteuttavat viljelyn monipuolistamisen.

Tämän tasa-arvoisuusmallin ansiosta Diverfarming-projektista on tullut esimerkki sukupuolten tasa-arvoisuudesta maatalousalalla aikana, jolloin – viime vuosien kehityksestä huolimatta – naisten tilanne työmarkkinoilla ja taloudellisesti on yhä epätasa-arvoinen.

Naisten ja miesten väliset palkkaerot, naisten vähäinen määrä ylemmissä johtoasemissa ja miehiä suurempi työttömyysaste ovat kaikki Euroopan maatalousalalla näkyviä ongelmia. Naispuolisten maanviljelijöiden pientä määrää pitää korostaa.

Euroopan komissio ja Diverfarming-projekti päättivät ottaa tasa-arvoisuuden yhdeksi projektin perusperiaatteeksi, koska nykyinen tilanne pitää muuttaa tasa-arvoiseksi.

Projektin käynnistämien toimien, joita arvioidaan myöhemmin loppuraportissa sukupuolten mukaan, tavoitteena on siirtää tämä tasa-arvoisuuden malli yhteiskuntaan, missä tilanne on yhä epätasa-arvoinen. Tämä näkyy esimerkiksi naisten ja miesten määrästä projektiin osallistuvien maatalouslaitosten ja yritysten johtoryhmissä: naisia on yhä enenevässä määrin hallinnollisissa asemissa tai teknikoina, mutta he ovat silti edelleen aliedustettuna valta-asemissa.

Viljelyn monipuolistamisen kautta tapahtuva maaseutualueiden talouden piristyminen auttaa luomaan työpaikkoja ja kiinnittämään ihmisiä näille alueille, mikä tarkoittaa myös naisten työtilanteen parantumista ja siten tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa.

Diverfarming on Euroopan komission Horisontti 2020 -puiteohjelman kautta rahoittama projekti, jonka haasteita ovat elintarviketurva, kestävä maa- ja metsätalous, meri-, rannikko- ja sisävesialueiden tutkimus ja biotalous. Projektiin osallistuvat Cartagenan teknillinen yliopisto ja Córdoban yliopisto (Espanja), Tuscia-yliopisto (Italia), Exeterin ja Portsmouthin yliopistot (Iso-Britannia), Wageningenin yliopisto (Alankomaat), Trierin yliopisto (Saksa), Pécsin yliopisto (Unkari), teknillinen korkeakoulu ETH Zurich (Sveitsi), tutkimuskeskukset Consiglio per la ricerca in agricoltura e l’analisi dell’economia agraria (Italia), Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Espanja) ja Luonnonvarakeskus (Suomi), maatalousjärjestö ASAJA (Espanja) sekä yritykset Casalasco ja Barilla (Italia), Arento, Disfrimur logística ja Industria David (Espanja), Nieuw Bromo Van Tilburg ja Ekoboerderij de Lingehof (Alankomaat), Weingut Dr. Frey (Saksa), Nedel Market Kft ja Gere (Unkari) sekä Paavolan Kotijuustola ja Polven Juustola (Suomi).