Trierin yliopiston tutkijat esittelivät viljelyn monipuolistamisvaihtoehtoja saksalaisille viinitarhoille

Trierin yliopiston tutkijoiden Felix Dittrichin ja Thomas Iserlohin johdolla saksalaisen Trierin kaupungin paikalliseen Agenda 21 -toimintaohjelman osallistujat pääsivät tutustumaan ohjatulla vierailulla kaupungin viinitarhoille ekologisen tuotannon taustaan ja siihen, miten viljelyn monipuolistaminen voi parantaa Moselin viinintuotantoalueella kasvatettavien rypäleiden tuottavuutta.

Researchers from University of Trier during the walkMosel-joen varrella sijaitsevissa viinitarhoissa 20. elokuuta järjestetyllä kierroksella tuli selväksi, että Diverfarming-projektissa ehdotettu muiden kasvien kasvattaminen viiniköynnösten seassa voisi poistaa joitakin ongelmia. Trierin yliopiston tutkijaryhmän päätavoitteet Euroopan komission Horisontti 2020 -puiteohjelman kautta rahoittamassa projektissa ovat kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen sekä eroosiosta ja orgaanisen aineksen puutteesta kärsivän maaperän parantaminen.
Mosel-joen varrella sijaitsevissa viinitarhoissa 20. elokuuta järjestetyllä kierroksella tuli selväksi, että Diverfarming-projektissa ehdotettu muiden kasvien kasvattaminen viiniköynnösten seassa voisi poistaa joitakin ongelmia. Trierin yliopiston tutkijaryhmän päätavoitteet Euroopan komission Horisontti 2020 -puiteohjelman kautta rahoittamassa projektissa ovat kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen sekä eroosiosta ja orgaanisen aineksen puutteesta kärsivän maaperän parantaminen.

Trierin yliopisto arvioi maanpinnan ylä- ja alapuolella olevien viljelyn monipuolistamisjärjestelmien ja luonnon monimuotoisuuden välistä yhteyttä ja tutkii, miten maaperässä olevat mikro-organismit vaikuttavat maaperän rakenteeseen ja kasvien kasvuun.

Sosiaalisella tasolla projektin tavoitteena on ottaa paikallinen yhteiskunta mukaan rakentamaan kestävämpää ja oikeudenmukaisempaa maanviljelystapaa, joka pitää huolta planeetastamme. Tässä käytetään hyväksi synergioita paikallisen Agenda 21 -toimintaohjelman kanssa. Agenda 21 -toimintaohjelman tarkoituksena on kehittää alueiden kestävää kehitystä, mikä on elintärkeää Diverfarming-projektin tavoitteiden saavuttamisen kannalta.

Yhteistyön tavoitteena on tehdä Trierin alueen yhteiskunnasta ekologisempi ja kestävämpi. Tämä tavoite voidaan saavuttaa pitkällä aikavälillä kestävään kehitykseen tähtäävien aloitteiden avulla ja kannustamalla ympäristötietoisuutta. Näin Diverfarming-projekti voi työskennellä osapuolten kanssa monipuolistaakseen viljelyä ja ottaakseen käyttöön kestäviä maanhoitokäytäntöjä yhdellä alueen suurimmista maatalousalueista, Moselin viininviljelyalueella.

Diverfarming on Euroopan komission Horisontti 2020 -puiteohjelman kautta rahoittama projekti, jonka haasteita ovat elintarviketurva, kestävä maa- ja metsätalous, meri-, rannikko- ja sisävesialueiden tutkimus ja biotalous. Projektiin osallistuvat Cartagenan teknillinen yliopisto ja Córdoban yliopisto (Espanja), Tuscia-yliopisto (Italia), Exeterin ja Portsmouthin yliopistot (Iso-Britannia), Wageningenin yliopisto (Alankomaat), Trierin yliopisto (Saksa), Pécsin yliopisto (Unkari), teknillinen korkeakoulu ETH Zurich (Sveitsi), tutkimuskeskukset Consiglio per la ricerca in agricoltura e l’analisi dell’economia agraria (Italia), Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Espanja) ja Luonnonvarakeskus (Suomi), maatalousjärjestö ASAJA (Espanja) sekä yritykset Casalasco ja Barilla (Italia), Arento, Disfrimur logística ja Industria David (Espanja), Nieuw Bromo Van Tilburg ja Ekoboerderij de Lingehof (Alankomaat), Weingut Dr. Frey (Saksa), Nedel Market Kft ja Gere (Unkari) sekä Paavolan Kotijuustola ja Polven Juustola (Suomi).