Eurooppalaisen Diverfarming-projektin tutkijaryhmä analysoi, mitkä kasviyhdistelmät parantaisivat oliivilehtojen tuottavuutta eniten

Viljelyn monipuolistaminen ja eurooppalaisten maatilojen taloudellisen tuottavuuden ja ympäristöystävällisyyden parantaminen ovat aiheina Euroopan tutkijoiden yönä järjestettävässä Science Patios -tapahtumassa perjantaina 28. syyskuuta klo 21.

b_450_250_16777215_00_images_20180919PAtioDiverfarming.jpegEuroopan komission Horisontti 2020 -puiteohjelman kautta rahoittamassa Diverfarming-projektissa ehdotetaan useiden kasvien viljelyä ja maatalousyritysten käyttämien resurssien (vesi, lannoitteet, energia jne.) vähentämistä, ja sen tavoitteena on pienentää eroosiota ja maaperän hävikkiä, jotka ovat tärkeitä maatalouden ongelmia, sekä kasvattaa luonnon monimuotoisuutta ja sitä kautta parantaa taloudellista vakautta.

Andalusiassa Córdoban yliopisto monipuolistaa Torredelcampossa Jaénin provinssissa sijaitsevan perinteisen oliivilehdon viljelyä. Oliivilehdon läpi menee viemärikaivantoja ja se kärsii maaperän hävikistä. Maaperän tilaa yritetään parantaa ja taloudellisia etuja yritetään kasvattaa kahden eri sadon avulla viljelemällä oliivilehdon puiden välissä rehukauraa ja -virnaa sekä aromaattisia kasveja, kuten laventelia ja sahramia. Tämä lisää työpaikkoja maatalousalalla ja kiinnittää väestön maaseutualueille.

Meneillään olevien kokeiden tila ja tämäntyyppisen kestävän maatalouden tulevaisuudennäkymät ovat pääaiheita keskustelussa Córdoban yliopiston tutkijaryhmällä, joka osallistuu ”Tuottavuuden parantaminen viljelyä monipuolistamalla” -tapahtumaan. Tutkijat ja kuulijat keskustelevat näkökulmistaan, nykyisistä käytännöistä ja tulevaisuuden visioista rennossa ilmapiirissä patiolla Córdobassa.

Córdoban yliopiston maataloustieteen laitoksen AGR 165 Unidad de Edafología -tutkijaryhmä on myös paikalla patiolla analysoimassa eri maanviljelytapojen vaikutusta maaperään. Maaperä on erittäin tärkeä resurssi, jonka avulla väestö ruokitaan ja joka ylläpitää maatalousalan vakautta. Tähän maksuttomaan ja kaikille avoimeen tapahtumaan pitää varata paikka etukäteen Noche Europea de los Investigadores -verkkosivustolta.

Diverfarming on Euroopan komission Horisontti 2020 -puiteohjelman kautta rahoittama projekti, jonka haasteita ovat elintarviketurva, kestävä maa- ja metsätalous, meri-, rannikko- ja sisävesialueiden tutkimus ja biotalous. Projektiin osallistuvat Cartagenan teknillinen yliopisto ja Córdoban yliopisto (Espanja), Tuscia-yliopisto (Italia), Exeterin ja Portsmouthin yliopistot (Iso-Britannia), Wageningenin yliopisto (Alankomaat), Trierin yliopisto (Saksa), Pécsin yliopisto (Unkari), teknillinen korkeakoulu ETH Zurich (Sveitsi), tutkimuskeskukset Consiglio per la ricerca in agricoltura e l’analisi dell’economia agraria (Italia), Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Espanja) ja Luonnonvarakeskus (Suomi), maatalousjärjestö ASAJA (Espanja) sekä yritykset Casalasco ja Barilla (Italia), Arento, Disfrimur logística ja Industria David (Espanja), Nieuw Bromo Van Tilburg ja Ekoboerderij de Lingehof (Alankomaat), Weingut Dr. Frey (Saksa), Nedel Market Kft ja Gere (Unkari) sekä Paavolan Kotijuustola ja Polven Juustola (Suomi).