b_450_250_16777215_00_images_img_articles_20170519diverfarmingRed.jpg

 Käynnistyneen viisivuotisen Diverfarming-projektin tarkoituksena on muuttaa ajattelutapoja niin, että tehomaatalous loppuu ja luonnon monimuotoisuus paranee

 Yksipuoliseen tehoviljelyyn perustuva tehomaatalous on vaarantanut luonnon monimuotoisuuden Euroopassa. Tällä on merkittävä vaikutus ympäristöön. Euroopan komission Horisontti 2020 -puiteohjelmaan kuuluvassa Diverfarming-projektissa, johon osallistuvat myös Cartagenan teknillinen yliopisto ja Córdoban yliopisto (UCO), mukana oleva kansainvälinen työryhmä on määrittänyt tavoitteekseen muuttaa maatalouden ajattelutapaa ja käytäntöjä.

Yhteensä 60 tutkijaa kahdeksan eri Euroopan maan korkeakouluista, tutkimuslaitoksista sekä maatalous-, logistiikka- ja koneyrityksistä tapasi tällä viikolla Cartagenan teknillisessä korkeakoulussa sopiakseen viisivuotisen projektin suunnitelmasta. Kolmen päivän aikana pidetyissä väittelyissä kaikki osallistujat painottivat sitä, että viljelyn monipuolistaminen vähäpanoksisten viljelykäytäntöjen avulla voisi olla vaihtoehto nykyisille tehomaatalousmalleille ja voisi parantaa ympäristön laatua ja siten maatalousjärjestelmien kestävyyttä sekä tarjota taloudellisia etuja maanviljelijöille.

Diverfarming-projekti yrittää muuttaa asenteita työskentelemällä suoraan maanviljelijöiden kanssa paikallistasolla saadakseen aikaan maailmanlaajuisen muutoksen. Tämä tarkoittaa sitä, että kunkin alueen ilmastolliset, kulttuuriset ja tekniset erityispiirteet otetaan huomioon. Kunkin alueen sosioekonomisia ja ympäristöön liittyviä ongelmia pitää pienentää, joten monipuolistamistapa valitaan tämän ajatuksen perusteella 

Ryhmä on sopinut tällä viikolla projektin yhteisestä toimintamallista kaikilla alueilla, jotta varmistutaan siitä, että tulokset ovat vertailukelpoisia. Kyseinen yhteinen toimintamalli julkistetaan ja vahvistetaan seminaarissa Saksan Trierissä vuoden 2018 alussa. Osallistujien yhteistyö toimintamallin puitteissa on erityisen tärkeää tavoitteiden saavuttamiseksi. Vaikka tapaustutkimuksissa otetaan huomioon paikalliset ominaisuudet, koko konsortion maataloustutkijat, matemaatikot, taloustieteilijät, sosiologit, biologit, ympäristötutkijat ja kemistit tekevät yhteistyötä kaikkien alueiden mittaus- ja analysointityössä synergisesti.

Projekti rakentuu työkokonaisuuksien ympärille. Kullakin kokonaisuudella on oma tavoitteensa, ja vaikka tavoitteet ovat läheisessä yhteydessä keskenään, niillä on erilaiset aikataulut. Viimeisessä työkokonaisuudessa tehdään yhteistyötä maatalousalan ammattilaisten kanssa. Heiltä kerätään kokemuksia maatalouden käytännöistä ja monipuolisesta viljelystä sekä omiin kokemuksiinsa perustuvia arvioita siitä, mitkä olisivat parhaat vaihtoehdot kullakin alueella. Tämä varmistaa sen, että vain maatalousalan ammattilaisten kannattamat vaihtoehdot testataan kentällä koevaiheessa, jolloin etsitään ratkaisuja todellisiin ongelmiin. Diverfarming-projekti työskentelee läheisessä yhteistyössä viljelijöiden kanssa etsiessään kaikkein tehokkaimpia viljelykäytäntöjä ja määritellessään, minkälainen monipuolistaminen sopii kullekin alueelle ja mitkä vähäpanoksiset käytännöt ovat saaneet eniten tukea loppukäyttäjiltä. Näitä asioita testataan strategisilla kenttäkokeilla tiloilla, joiden maanviljelijät ovat halukkaita osallistumaan projektiin.