b_450_250_16777215_00_images_img_articles_Senequistas.jpg

Euroopan komission Horisontti 2020 -puiteohjelman kautta rahoittama projekti ehdottaa uutta suuntaa Euroopan maatalousalalle.

Perjantaina 29. syyskuuta eurooppalainen Diverfarming-projekti esitellään suurelle yleisölle Cartagenassa. Tapahtuma on osa eurooppalaista tieteen sanomaa levittävää ohjelmaa eli Euroopan tutkijoiden yötä, joka järjestetään samanaikaisesti eri kaupungeissa ympäri EU:ta.

Cartagenan teknillisen korkeakoulun organisoiman tiedotustilaisuuden otsikkona on ”Monipuolistaminen parantaa maataloutta: Euroopan tutkijoiden yötä juhlistamassa”. Useat Diverfarming-projektin kumppanit, jotka edustavat eri tieteenaloja, maanviljelijöitä ja maatalousalaa, pitävät lyhyet esitelmät projektista ja kertovat rooleistaan siinä. Baarissa järjestettävä kuulijaystävällinen tapahtuma toimii alkuna epäviralliselle keskustelulle, jossa yleisö voi kysyä kysymyksiä ja puhujat voivat kertoa ajatuksistaan.

Tapahtumassa käsitellään myös Murcian alueella toteutettavia tapaustutkimuksia. Tällä alueella on päätetty alkaa viljellä vaihtoehtoisia kasveja alueelle tyypillisten puuvartisten kasvien, kuten manteli- ja sitrushedelmäpuiden, seassa. Tapahtuma järjestetään El Soldadito de Plomossa (osoite Calle Príncipe de Vergara 5) Cartagenassa perjantaina 29.9. klo 19.

Tehomaatalouteen perustuvien vallitsevien viljelymenetelmien kehityksellä, yksipuolisen tehoviljelyn käyttöönotolla ja piittaamattomlla resurssien hallinnalla on ollut negatiivisia vaikutuksia maatalousalalla. Nämä vaikutukset näkyvät niin maassa ja luonnon monimuotoisuudessa kuin alan vakaudessakin.

Tätä taustaa vasten kuka tahansa varmasti ymmärtää, että on syytä pikaisesti kehittää ratkaisu, jossa yhdistyvät maanviljelijöiden taloudellinen vakaus, alan pitkäaikainen kestävä kehitys ja luonnon monimuotoisuuden kunnioittaminen. Diverfarming-projekti on vastaus: sen tarkoituksena on varmistaa, että maatalousala ottaa jälleen yhden askeleen kohti eurooppalaisen ajattelutavan muutosta.

Projektin tavoitteena on parantaa kilpailukykyä ja viljelytapojen kestävää kehitystä. Apuna käytetään monipuolista viljelyä ja vähäpanoksisia viljelykäytäntöjä, joissa maataloustuotantoon käytettäviä resursseja käytetään hyväksi mahdollisimman tehokkaasti. Uuden ajattelutavan uskotaan parantavan ympäristön laatua ja viljelytapojen kestävyyttä.

Tutkimusta tekee 25 kumppania kahdeksassa maassa. Tutkimustyötä koordinoi Cartagenan teknillinen korkeakoulu.

Jotta ajattelutavan muutos olisi todellinen, sekä maanviljelijöiden että kuluttajien pitää tulla tietoiseksi projektista ja osallistua siihen. Juuri tästä syystä tapahtuma järjestettiin: jotta suuri yleisö ja Diverfarming-projekti kohtaisivat.

Euroopan tutkijoiden yö on eurooppalainen projekti, jonka tarkoituksena on levittää tieteen sanomaa. Tapahtuman tukija on Euroopan komissio Horisontti 2020 -puiteohjelman Marie Skłodowska-Curie -toimien kautta. Tapahtuma on järjestetty samanaikaisesti yli 250 eurooppalaisessa kaupungissa vuodesta 2005 saakka.