IMG_7588.JPG

Eurooppalainen projekti tekee itseään tunnetuksi molemmissa kaupungeissa järjestettävissä tiedotustilaisuuksissa.

Euroopan komission yli 300 eurooppalaisessa kaupungissa järjestämä Euroopan tutkijoiden yö on tapahtuma, jonka tarkoituksena on tuoda tiede lähemmäs kansalaisia. Diverfarming-projekti päätti esittäytyä kansalaisille Córdobassa ja Cartagenassa tämän tapahtuman yhteydessä.

Yksi viljelyn monipuolistamiseen ja kestävän kehitysten mukaisten vaihtoehtojen löytämiseen eurooppalaiselle maataloudelle keskittyvän projektin päätavoitteista on levittää sen tekemän työn tuloksia kentällä. Tästä syystä tiedotustilaisuus päätettiin järjestää tapahtumassa, jossa tiedettä viedään paikkoihin, mistä sitä ei yleensä löydä.

Cartagenassa tapahtuma alkoi klo 19 El Soldadito de Plomossa. Tapahtumassa, jolle oli annettu nimeksi ”Monipuolistaminen parantaa maataloutta: Euroopan tutkijoiden yötä juhlistamassa”, osallistujat projektin eri alueilta levittäytyivät yleisön sekaan baarissa kertomaan kuulijaystävällisesti Diverfarming-projektista ja sen tavoitteista. Näin saatiin aikaan luontevaa vuorovaikutusta ja keskustelua katsojien ja tutkijoiden välille.

Muun muassa Cartagenan teknillistä korkeakoulua ja Murcian alueen ASAJAa edustavat henkilöt kertoivat Diverfarming-projektin toiminnasta Murcian alueella, missä viljelyn monipuolistaminen tarkoittaa vaihtoehtoisten kasvien lisäämistä alueelle tyypillisten puuvartisten kasvien, kuten manteli- ja sitrushedelmäpuiden, sekaan.

Tapahtuma käynnistyi Córdobassa hieman myöhemmin, klo 21. Córdobassa valittu konsepti oli vähän erilainen. Se perustui Ison-Britannian malliin. Science in the Bar -nimisessä tapahtumassa jokaiselle puhujalle annettiin viisi minuuttia aikaa kertoa projektista niin paljon kuin mahdollista. Dynaaminen lähestymistapa piti Café Málagaan saapuneen yleisön kiinnostusta yllä.

Beatriz Lozano Córdoban yliopiston maaperäopin ja maanviljelyskemian laitokselta antoi selkeän ja ytimekkään yleiskatsauksen projektista ja kertoi omasta työstään Córdoban alueella.

Tällä alueella, jossa dominoiva kasvi on oliivipuu ja jossa oliivipuut koko ajan leviävät, on olemassa vaara, että koko maanviljely alkaa perustua vain yhteen kasviin, mistä syystä ehdotettiin muiden kasvien viljelyä ja kasvien vaihtelun vaikutusten seuraamista. Näin voidaan löytää tälle oliivipuumaalle ja sen ilmastolle parhaiten sopivat kasviyhdistelmät.

Molemmissa tapahtumissa oli mukavasti kuulijoita, mikä kertoo mahdollisuuksista kansalaisten enenevälle osallistumiselle Diverfarming-projektin tavoittelemaan ajattelutavan muutokseen eurooppalaisessa maanviljelyksessä.

Euroopan tutkijoiden yö on eurooppalainen projekti, jonka tarkoituksena on levittää tieteen sanomaa. Tapahtuman tukija on Euroopan komissio Horisontti 2020 -puiteohjelman Marie Skłodowska-Curie -toimien kautta. Tapahtuma on järjestetty samanaikaisesti yli 300 eurooppalaisessa kaupungissa vuodesta 2005 saakka.