Hankkeessa on toteutettu bibliografinen haku Euroopan komission Horizon H2020 -ohjelman puitteissa viljelyn monipuolistumisesta Euroopassa.

Viljelykasvien yhdistely ja muokkauskäytäntöjen vähentäminen tai poistaminen. Tämä on perusta monivuotiselle ja puumaiselle viljelylle, joka Euroopassa vallitsee.

Näistä viljelykäytännöistä tulee selkäranka, joka yhdistää leveysasteet oliivi-, manteli- ja sitruspuiden kautta Espanjassa; viinitarhoja Saksassa ja hedelmäpuita Unkarissa. Kasvien kastelu riippuu pohjimmiltaan sadannasta, kun taas yleinen lannoituskäytäntö on kompostin tai lannan käyttö. Erityisesti mainitaan Espanjan jauhetut oliivit ja Saksan viinitarhojen biohiili.

b_450_250_16777215_00_images_xx.jpgTapa suojella maaperää monipuolistusjärjestelmissä on kuitenkin monimuotoisempi. Aluskasvi, suojavyöhykkeet, koneiden käytön vähentäminen ja kuivatusinvestoinnit ovat joitain sisällytettyjä vaihtoehtoja.

Toinen ryhmä viljelykasveja, jotka kattavat suuren osan Euroopan maista, ovat viljakasvit Espanjassa ja Italiassa, rehukasvit Hollannissa ja Suomessa sekä hedelmien viljely Unkarissa. Viljelykierto ja kyntämättä jättäminen maanmuokkauksena ovat tekniikoita, jotka toimivat näissä.

Italian ja Unkarin voi mainita kastelustrategioidensa puolesta. On syytä mainita, että kyntämättömyys mekanisoinnin vähentämiseksi on myös maaperän suojeluun valittu vaihtoehto.

Nämä ovat tietoja, jotka on saatu Diverfarmingin suorittamasta tutkimuksesta, jossa on analysoitu monipuolistamisen ja kestävyyden eri vaihtoehtoja. Tämä tutkimus on yksi vaihe ennen kestävien järjestelmien valintaa, joita kehitetään projektin viiden vuoden ajan.

Saatuaan ensimmäisen luettelon eri vaihtoehdoista alueittain jaettuna, Universidad Politécnica de Cartagena laajentaa tietoa näistä vaihtoehdoista tieteellisellä analyysillä eri vaihtoehdoista.

Tulokset korostavat tarvetta vahvistaa vyöhyke- ja kasvikohtaisia toimenpiteitä, koska keskittyminen kunkin alueen konkreettisiin ongelmiin ja soveltuvien viljelytekniikoiden soveltaminen lisää tehokkuutta ja kestävyyttä, jota koskaan aikaisemmin ei ole saavutettu.

Nyt sidosryhmät ja maatalouden asiantuntijat antavat näkemyksensä ja tietonsa ehdotetuista vaihtoehdoista, ja sitten monimuotoistaminen voi alkaa.