Useat tutkimusryhmät yhdessä yritysten ja viljelijöiden kanssa pyrkivät parantamaan Euroopan maatalouden kestävyyttä jakamalla strategioita ja työkaluja

Euroopan maatalouden tarve kohdata ongelmat, jotka estävät alaa olemasta taloudellisesti tai ympäristöllisesti kestävä, on osaltaan motivoimassa rahoittamaan tällä linjalla tutkittuja hankkeita.

Euroopan komission rahoittamat Diverfarming-, Diversify-, Remix-, LegValue-, DiverImpacts- ja TRUE-projektit, jotka keskittyvät viljelyn monipuolistamiseen, biologisen monimuotoisuuden suojelemiseen, kasvihuonekaasujen vähentämiseen ja maataloudessa työskentelevien henkilöiden taloudellisen turvallisuuden lisäämiseen päättivät yhdistää voimansa H2020-ohjelman puitteissa viime maaliskuussa Brysselissä.

b_450_250_16777215_00_images_20180704PeasAndWheat.jpegNimen ”Crop diversification cluster” alla kuuden hankkeen edustajat tutkivat tapaa työskennellä yhteisten näkökohtien parissa ja sopivat jakavansa tapahtumien viestintää ja levittämistä koskevat tehtävät tavoittaakseen siten enemmän ihmisiä. Tiedon, materiaalien, menetelmien ja tulosten siirto eri hankkeiden välillä mahdollistaa myös tutkimuksen laajentamisen ja selkeämpien sekä yksityiskohtaisempien johtopäätösten tekemisen, jotka lisäävät maailmanlaajuisia vaikutuksia, kun viljelykasvien monipuolistaminen otetaan huomioon Euroopan maataloussektorissa.

Klusteriin ryhmitetyt kuusi hanketta voidaan jakaa pareihin ottaen huomioon yhteiset linjat. Siksi Diversify ja ReMix keskittyvät lajin monimuotoisuuden hyötyihin viljelyjärjestelmissä ja siihen, kuinka lajien yhdistelmät voivat parantaa tuholaisten ja tautien torjuntaa sekä lisätä tuottavuutta ja kestävyyttä ulkoisten ja sisäisten ilmastointitekijät.

TRUE ja LegValue keskittyvät puolestaan ​​siihen, miten luoda paras mahdollinen siirtymäreitti kestäviin maatalousjärjestelmiin, jotka perustuvat palkokasveihin, kun otetaan huomioon kasvava kysyntä palkokasveista, joita odotetaan nyt vuoteen 2050 mennessä, kun on tarpeen tehostaa maan ja muiden luonnonvarojen, kuten veden, ravinteiden ja energian, käyttöä.

Lopuksi, DiverImpacts ja Diverfarming työskentelevät viljelykasvien monipuolistamisjärjestelmien luomiseksi ihmisten ja eläinten ravinnoksi tarkoitettujen elintarvikkeiden tuottamiseksi ja teollisuusprojekteihin, joilla pyritään saavuttamaan kaikki monipuolistamismahdollisuudet tuottavuuden ja tehokkuuden parantamiseksi kentältä kuluttajille, arvoketju huomioon ottaen 

Tämän yhteenliittymän avulla toivotaan saatavan aikaan innovatiivisia ratkaisuja, joita tukee suurinta osa Eurooppaa kattava kenttäkokeiluverkko, monikriteeriset arviointityökalut, jotka osoittavat sadon monipuolistamisen tuotot sekä ympäristöllisesti että taloudellisesti ja lopulta organisatorinen lähestymistapa, jolla edistetään satojen monipuolistamiseen perustuvia liiketoimintamalleja.

Näiden ryhmien yhteinen työ tuottaa myös suosituksia maatalousasioissa, jotka vaikuttavat yhteisen maatalouspolitiikan rakentamiseen välineinä, jotka auttavat vastaamaan nykypäivän maatalouden aiheuttamiin ongelmiin.

Diverfarming on Euroopan komission Horizon 2020 -ohjelman rahoittama hanke, joka liittyy haasteisiin: "Elintarviketurva, kestävä maa- ja metsätalous, meri-, meri- ja sisävesien tutkimus ja biotalous". Siihen osallistuvat yliopistot Cartagena, Córdoba (Espanja), Tuscia (Italia), Exeter ja Portsmouth (Yhdistynyt kuningaskunta), Wageningen (Alankomaat), Trier (Saksa), Pécs (Unkari) ja ETH Zürich (Sveitsi), tutkimuskeskukset Consiglio per la ricerca in agricoltura e. l'analisi dell'economia agraria (Italia), Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Espanja) ja Luonnonvarakeskus LUKE (Suomi), maatalouden organisaatio ASAJA ja yritykset Casalasco ja Barilla (Italia), Arento, Disfrimur logística ja Industria David (Espanja), Nieuw Bromo Van Tilburg ja Ekoboerdeij de Lingehof (Alankomaat), Weingeut Dr. Frei (Saksa), Nedel-Market KFT ja Gere (Unkari) sekä Paavolan Kotijuustola ja Polven Juustola (Suomi).