Eurooppalaisen Diverfarming-projektin Cordoba-ryhmä on aloittanut sahramin kylvämisen oliivitarhan välikäytäviin.

Andalusian oliivitarhat kärsivät maa-aineksen vähenemisestä. Oliivipuiden viljelymaastoon ilmestyy yhä useammin eroosiorotkoja, jolloin viljelijät jäävät ilman multaa ja siksi ilman hedelmällistä satoa. Näiden maastojen suuri eroosio ja paljaan maaperän vähäinen orgaanisen aineen määrä ovat ongelman pääasiallisia syitä.

b_450_250_16777215_00_images_20181010Diverfarming.jpgEuroopan komission H2020-ohjelman rahoittamassa eurooppalaisessa Diverfarming-projektissa keskitytään tähän skenaarioon Andalusian peltoaloilla. Viljelykasvien monipuolistamisen ja matalan tuotantopanoksen käytäntöjen avulla hankkeella pyritään lisäämään näiden maiden tuottavuutta parantamalla niiden satoa ja vähentämällä kustannuksia.

Hankkeessa laaditaan monipuolistamiskartta, joka kattaa kahdeksan maata ja oliivin tapauksessa sen kohteena on Jaenin oliivitarhoja. Torredelcampossa (Jaen) sijaitsevaa koealuetta käytetään validoimaan monipuolistamisen edut. Sillä on perinteinen koeasetelma, jossa 12 x 12 metrin kehykset jakautuvat kolmen hehtaarin alueelle, ja sen ylittävät suuret eroosiorotkot, jotka jättävät oliivipuiden juuret paljaiksi. Kyseiset puut ovat Picual-lajikkeita. Nykyinen viljely sisältää intensiivisen maanmuokkauksen, paljaat maaperät, mineraalilannoitteet, torjunta-aineet ja rikkakasvien torjunta-aineet.

Sahramin käyttöönotto

Sata kahdeksankymmentä kilogrammaa sahramin sipuleita valtaa tämän oliivitarhan leveät kujat jo tästä viikosta. Córdoban yliopiston Departamento de Edafologían tutkimusryhmä, jonka muodostavat Luis Parras, Beatriz Lozano ja Manuel González, on suunnitellut toimenpiteet kylvöstä ja sadonkorjuuseen, joka tapahtuu ensi marraskuussa.

Maaperän ominaisuudet ovat osoittautuneet ihanteellisiksi tämän viljelyn kehittämiselle, jonka elinkaari on 3–4 vuotta ja joka gastronomisen menestyksensä ja terveydellisten etujensa vuoksi auttaisi parantamaan oliivitarhan kannattavuutta tarjoamalla lisätuloja.

Kyntämättömyyden ja karsintajätteen käytön avulla voidaan vähentää kustannuksia ja parantaa biologista monimuotoisuutta ja maaperän laatua. Maaperä on tällä hetkellä paljaana ja sen orgaanisen aineen pitoisuus on alhainen. Tämä yhdessä sahramista koostuvan kasvillisuuspeitteen kanssa pitää maan paikoillaan ja minimoi sateiden vaikutukset maastoon.

Kaksi muuta monipuolistamista

Sahramin viljelyn lisäksi Diverfarming harkitsee oliivitarhassa vielä kahta monipuolistamista. Virnan ja kauran yhdistelmä kylvetään sahramikaistojen vieressä olevaan osaan marraskuussa ja kolmas kylvö keväällä on laventelia, joka antaa oliivitarhoille violetin värin. 

Cordoban yliopisto osallistuu tapaustutkimukseen, ja siihen osallistuvat ASAJA Región de Murcia ja Disfrimur Logística. Vaikka UCO-tutkimusryhmä mittaa toiminnan monipuolistumisen vaikutuksia esimerkiksi maaperän eroosioon ja tuottavuuteen sekä ympäristövaikutuksiin ja kasvihuonekaasupäästöihin, Jaenin yliopiston tutkijat suorittavat arvoketjun tutkimuksen oliivitarhojen kujien (sahrami, virna / ohra ja laventeli) välissä tapahtuvasta leikkaamisesta niiden markkinoiden kannattavuuden määrittämiseksi.

Diverfarming on Euroopan komission Horizon 2020 -ohjelman rahoittama hanke, joka liittyy haasteisiin: "Elintarviketurva, kestävä maa- ja metsätalous, meri-, meri- ja sisävesien tutkimus ja biotalous". Siihen osallistuvat yliopistot Cartagena, Córdoba (Espanja), Tuscia (Italia), Exeter ja Portsmouth (Yhdistynyt kuningaskunta), Wageningen (Alankomaat), Trier (Saksa), Pécs (Unkari) ja ETH Zürich (Sveitsi), tutkimuskeskukset Consiglio per la ricerca in agricoltura e. l'analisi dell'economia agraria (Italia), Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Espanja) ja Luonnonvarakeskus LUKE (Suomi), maatalouden organisaatio ASAJA ja yritykset Casalasco ja Barilla (Italia), Arento, Disfrimur logística ja Industria David (Espanja), Nieuw Bromo Van Tilburg ja Ekoboerdeij de Lingehof (Alankomaat), Weingeut Dr. Frei (Saksa), Nedel-Market KFT ja Gere (Unkari) sekä Paavolan Kotijuustola ja Polven Juustola (Suomi).