Ensimmäiset tulokset viinitarhojen maaperän huonontumisesta esitetään

Trierin yliopiston tutkijat Manuel Seeger ja Thomas Iserloh esittivät kaksi viljelyn monipuolistamista koskevaa tieteellistä tiedonantoa Keski-Euroopan geomorfologian ja kvaternääritieteiden konferenssissa, joka pidettiin 23.-27. syyskuuta Giessenissä (Saksa). Euroopan komission H2020-ohjelman puitteissa rahoittaman Diverfarming-projektin edustajina tutkijat osoittivat selvän suhteen viljelyn monipuolistumisen ja maaperän rakenteen välillä.

b_450_250_16777215_00_images_20181015_diverfarmingTrier.jpgYksi hankkeen tavoitteista on lopettaa maaperän eroosio, joka aiheuttaa huomattavia taloudellisia menetyksiä maataloudessa työskenteleville heidän maansa tuottavuuden heikentymisen vuoksi. Tämä eroosio, joka johtuu orgaanisen aineksen puutteesta maaperässä, vähentää maan hedelmällisyyttä. Tämän torjumiseksi projektin tutkimusryhmä valitsee erilaisia ​​tekniikoita, joilla yhdistetään viljelykasvit ja vähennetään kemiallisesti syntetisoitujen lannoitteiden tai torjunta-aineiden käyttöä. Näiden käytäntöjen yhdistelmällä he pyrkivät lisäämään maaperän orgaanisen aineen pitoisuutta, lisäämään biologista monimuotoisuutta ja palauttamaan hedelmällisyyden.

Seeger ja Iserloh kuvasivat esityksissään ”Voimakas maaperän eroosio jyrkillä rinteillä varustetuilla viinitarhoilla (Kanzem / Saar, Saksa)” ja “Viljelykasvien monipuolistaminen kaltevilla viinitarhoilla” kuinka tähän asti harjoitetut viljelykäytännöt ovat aiheuttaneet maaperän huonontumista ja biologisen monimuotoisuuden vähenemistä (taloudellinen riski) ja miten Diverfarmingin ehdotukset voivat ratkaista nämä ongelmat ja tehdä Euroopan maataloudesta kestävää ja hyödyttää siten sekä viljelijöitä että ympäristöä.

Tutkijat osoittivat, kuinka nämä muutokset toteutetaan Kanzemissä sijaitsevilla rinteiden viinitarhoilla, jotka ovat osa projektin tapaustutkimusta 9. Tällä koealalla, joka kärsii voimakkaasta eroosiosta ja vähentyneestä biologisesta monimuotoisuudesta, monipuolistetaan tuotantoa lisäämällä aromaattisia yrttejä (timjami, oregano) viinikasvustojen väleihin.

Erityisesti nämä toimenpiteet toteutettiin geomorfologian työryhmässä (tunnetaan nimellä Geomorphologie), joka on saksalaisten geomorfologien foorumi, johon Seeger ja Iserloh kuuluvat. Projektin esitys konferenssissa mahdollistaa alan tutkimuksen jatkamisen ja tarjoaa tietoa maaperän eroosio-ongelman ratkaisemiseksi.

Diverfarming on Euroopan komission Horizon 2020 -ohjelman rahoittama hanke, joka liittyy haasteisiin: "Elintarviketurva, kestävä maa- ja metsätalous, meri-, meri- ja sisävesien tutkimus ja biotalous". Siihen osallistuvat yliopistot Cartagena, Córdoba (Espanja), Tuscia (Italia), Exeter ja Portsmouth (Yhdistynyt kuningaskunta), Wageningen (Alankomaat), Trier (Saksa), Pécs (Unkari) ja ETH Zürich (Sveitsi), tutkimuskeskukset Consiglio per la ricerca in agricoltura e. l'analisi dell'economia agraria (Italia), Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Espanja) ja Luonnonvarakeskus LUKE (Suomi), maatalouden organisaatio ASAJA ja yritykset Casalasco ja Barilla (Italia), Arento, Disfrimur logística ja Industria David (Espanja), Nieuw Bromo Van Tilburg ja Ekoboerdeij de Lingehof (Alankomaat), Weingeut Dr. Frei (Saksa), Nedel-Market KFT ja Gere (Unkari) sekä Paavolan Kotijuustola ja Polven Juustola (Suomi).