Ohjausryhmään kuuluu edustajia Andalusian hallinnosta, Suomen maatalousministeriöstä ja Euroopan maataloustuottajien keskusjärjestöstä

Euroopan maatalouden ajatusmallin muutos edellyttää siirtymistä malliin, joka perustuu viljelyn monipuolistamiseen, soveltuvien viljelytekniikoiden käyttöön luonnonvarjojen hyödyntämisessä sekä viljelijöiden ja loppukäyttäjien osallistumiseen. Mallin rakentaminen edellyttää myös panostusta maatalousalan asiantuntijoilta, jotka ohjaavat hankeen tavoitteita niin että niistä tulisi eurooppalaisen maatalouspolitiikan toimenpiteitä.

b_450_250_16777215_00_images_20181108Diverfarming.jpgTämän ulkoisen ohjausryhmän päätehtävänä on arvioida hankkeen etenemistä ja suunnata tulevaa toimintaa; siksi ohjausryhmän jäsenet osallistuvat vuosikokouksiin ja seuraavat Euroopan komission H2020-ohjelmasta rahoittaman Diverfarming-hankkeen etenemistä. Ohjausryhmään on valittu monialainen ryhmä, joka yhdistää tiedeyhteisön, maatalouden sekä maa- ja elintarviketeollisuuden edut ja huolet unohtamatta kuitenkaan maatalouspolitiikan edustajia.

Tohtori Berta de los Santos García de Paredes on ohjausryhmän jäsen ja myös IFAPA - CAPDER (Andalusian hallitus) ”Kestävä vihannesten tuotanto” -alueen koordinaattori. Maatalouden arvoketjusta vastaavan hallitusviranomaisen edustajana tutkija työskentelee maataloudessa käytettävien kemiallisten aineiden käytön vaihtoehtojen analysoinnin sekä niiden rationaalisen ja integroidun käytön parissa. Hänen tutkimusuransa ja läheinen yhteytensä instituutioon antavat hänelle hyvät edellytykset toimia hankkeen 3. työpaketin neuvonantajana. Työpaketin tehtävänä on osoittaa, kuinka viljelyn monipuolistamisella ja tuotantopanosten tehokkaalla käytöllä voidaan saavuttaa myönteisiä vaikutuksia tuotantoon. 

Alessandro Banterle johtaa Milanon yliopiston politiikan ja ympäristötieteen laitosta ja hän tarjoaa tieteen näkökulman tuotannon arvoketjuun ja sosioekonomisiin vaikutuksiin. Banterlen panos hankkeessa keskittyy kuluttajien käyttäytymisen, ruokapolitiikan ja ympäristön kestävyyden arviointiin.

Tohtori Michael Schloter on Münchenin Helmholtz-keskuksen vertailevan mikrobiomianalyysi instituutin johtaja ja asiantuntija, joka tutkii mikrobiomien käyttäytymistä eri ympäristöissä ja niiden vuorovaikutusta ympäristön kanssa. Siksi hän työskentelee yhdessä projektiryhmän kanssa, jonka tehtävänä on arvioida, miten viljelyn monipuolistaminen lisää biologista monimuotoisuutta maassa ja maan pinnan yläpuolella.

Maatalouden ja maa- ja elintarviketeollisuuden edustajana ohjausryhmässä on Nicolas Ferenczi, joka kuuluu Euroopan maataloustuottajien keskusjärjestöön, COPA – COCEGA. Hän vastaa tällä hetkellä taloudellisista ja kansainvälisistä kysymyksistä AGPB:ssä (vehnäntuottajien yhteisö), joka edustaa yli 100 000 ranskalaista viljan viljelijää. Ferenczi tarjoaa Diverfarming-hankkeelle näkökulman hankkeen tulosten loppukäyttäjien nykyisestä tilanteesta ja tarpeista.

Viidentenä ohjausryhmän jäsenenä on Suomen maa- ja metsätalousministeriön neuvotteleva virkamies Birgitta Vainio-Mattila, joka tuo hankkeelle tietoa kestävän ruokajärjestelmän eri ulottuvuuksista aina ilmastonmuutoksen hillitsemisestä ja siihen sopeutumisesta kiertotalouteen asti. 

Ohjausryhmän arviointityö ohjaa ja helpottaa tilanteissa, joissa hanke on kosketuksissa koko yhteisön kanssa, se myös takaa Diverfarmingin ehdottaman näkökulman muutoksen luotettavuuden.

Diverfarming on Euroopan komission Horizon 2020 -ohjelman rahoittama hanke, joka liittyy haasteisiin: "Elintarviketurva, kestävä maa- ja metsätalous, meri-, meri- ja sisävesien tutkimus ja biotalous". Siihen osallistuvat yliopistot Cartagena, Córdoba (Espanja), Tuscia (Italia), Exeter ja Portsmouth (Yhdistynyt kuningaskunta), Wageningen (Alankomaat), Trier (Saksa), Pécs (Unkari) ja ETH Zürich (Sveitsi), tutkimuskeskukset Consiglio per la ricerca in agricoltura e. l'analisi dell'economia agraria (Italia), Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Espanja) ja Luonnonvarakeskus LUKE (Suomi), maatalouden organisaatio ASAJA ja yritykset Casalasco ja Barilla (Italia), Arento, Disfrimur logística ja Industria David (Espanja), Nieuw Bromo Van Tilburg ja Ekoboerdeij de Lingehof (Alankomaat), Weingeut Dr. Frei (Saksa), Nedel-Market KFT ja Gere (Unkari) sekä Paavolan Kotijuustola ja Polven Juustola (Suomi).